Column Arie Cupé: DE GROTE KLEINE WAARHEID

 In 1982 debuteerde Arie Cupé in het liedjesprogramma 'Van Oklahoma tot Anatevka' en sindsdien heeft hij in vele voorstellingen acte de présence gegeven. De meeste recente voorstellingen waar Arie Cupé in te zien was waren “De Jantjes” en “Harrie let op de kleintjes” In de columns die Arie Cupé maandelijks voor ons zal schrijven, neemt hij je mee naar zijn rijke en persoonlijke theaterverleden.

In december 1970 werd de eerste aflevering van de tv-serie ‘De Kleine Waarheid’ uitgezonden. Wat was dat? Dat was een 26-delige serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Mens, dat hij begin zestiger jaren geschreven had.
Willy van Hemert was de man die het voor tv had bewerkt en in elke aflevering zat er ook een liedje waarvoor hij de tekst schreef. De muziek werd gecomponeerd door Harry de Groot, Cor Lemaire en Hans van Hemert. Het verhaal van ‘De Kleine Waarheid’ ging over een Amsterdamse vrouw, Marleen Spaargaren, die wij volgen vanaf het begin van de 20e eeuw tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.De hoofdrol van Marleen werd gespeeld door zangeres Willeke Alberti. Dat was nogal een gebeurtenis, dat Willeke toneel ging spelen in een tv-serie naast grote mensen uit de toneelwereld als Coen Flink, Ton Lensink, Sylvain Poons en Caro van Eyck.

In december 1970 was ik acht jaar. Gek van de zenuwen zat ik voor de televisie te wachten op de eerste aflevering. Dat weet ik nog héél goed. Er was uiteraard voorpubliciteit geweest in kranten en bladen als de Libelle en de Margriet, veel meer was er in die jaren natuurlijk nog niet. De zogenaamde showbizz-lectuur moest in Nederland nog geboren worden. Maar goed, de berichten dat er een serie aan zou komen met Willeke Alberti in de hoofdrol hadden me dus enorm bereikt.

Groot was mijn teleurstelling dan ook toen bleek dat in die eerste aflevering een klein meisje de rol van Marleen Spaargaren vertolkte. Tenminste, in het begin. Later in dat eerste deel waren we een eindje opgeschoten in de tijd en verscheen Willeke in de rol van Marleen. Dat zou ze dus 26 afleveringen blijven.

de kleine waarheid 04

Hoe zat het met dat liedje in ieder deel? Dat zat zo; je zag Marleen in een scène bezig met afwassen of wandelen en intussen hóórde je haar zingen. Dat waren haar gedachten. Als kind noemde Marleen dat zelf ‘de liedjes in haar buik’. Vele jaren later heeft Barbra Streisand dat gegeven gebruikt in haar film ‘Yentl’, mááár het kómt dus uit ‘De Kleine Waarheid’, wat zullen we nou krijgen, dat was 13 jaar éérder! Ik was helemaal gek op de serie. Om ál die mensen van ons Nederlands Toneel te zien spelen in een verhaal dat zich afspeelde in mijn eigen Amsterdam! Ik leefde helemaal méé met alles wat Marleen meemaakte. Die 26 delen leverde natuurlijk ook 26 liedjes op en die verschenen op twee L.P.’s, ‘Liedjes van Marleen’. Nou die kreeg ik natuurlijk allebei van mijn ouders. Die platen heb ik grijs gedraaid.

Omdat ik een bewaar-type ben, heb ik ze natuurlijk nog steeds in de kast staan. Oh, als kind draaide ik die platen heel vaak. De klaphoezen zaten vol met mooie kleurenfoto’s uit de serie en zodoende herbeleefde ik met de stem en de foto’s van Marleen al die afleveringen nog vele malen. Op een andere manier kon dat nog niet. Ik bedoel, wij hadden nog geen video. Dat kwam pas véél later. Je zag het, het zat in je kop en met die platen genoot je nog na. Kortom, ik was er helemaal vol van. Ik kon natuurlijk ook na een tijdje alle liedjes meezingen. De serie werd een groot succes, iederéén keek, Willeke kreeg de Gouden Televizier-ring, een geslaagde serie dus.

de kleine waarheid 01

Ik vond het uiteraard verschrikkelijk toen de serie ineens afgelopen was. Maar ja, dat kleine leed ging natuurlijk ook over. Er kwamen weer andere programma’s op televisie, het leven ging door, naar school, m’n tienertijd begon, ik beleefde groot plezier aan allerlei andere dingen, kortom ’De kleine Waarheid’ was klaar, werd een mooie herinnering.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw herháálde de BRT, de Belgische Radio- en Televisieomroep, de serie ineens. Ik was een eind in de twintig, woonde al jaren met mijn Martin samen en had nu wél video! De liefde voor ‘De Kleine Waarheid’ was al jaren met mos bedekt, maar kwam weer tot grote bloei! Wat fijn om het weer terug te zien! Ik nam het allemaal op. En bewaarde het. Ik draaide de L.P.’s weer. Even kwam de vreugde uit mijn jeugd weer terug.

de kleine waarheid 02

In 2005 verscheen de serie op DVD. Dus degene die het na dit verhaal alsnóg wil zien, het kán! In november 2018 maakte ik met mijn geweldige begeleider André Vrolijk mijn tweede solo-programma met de titel ‘Tussen nu en straks’. Bij het samenstellen daarvan stond als een paal boven water dat ik eindelijk eens iets uit ‘De kleine Waarheid’ zou zingen. Ik maakte een blokje waarin ik over de serie ga vertelde, want mensen van onder de vijftig hebben natuurlijk geen idéé, en ik zong drie liedjes. Twee liedjes die Marleen ook had gezongen én ik vond een tekst die Willy van Hemert geschreven had op de muziek van de herkenningsmelodie, de tune, maar wat nog nooit uitgevoerd was. Nou! Dat vond ik wel een uitdaging als mijn hommage aan de serie. Na 48 jaar werd die tekst dus voor het eerst gezongen!

Op de eerste avond, in het ApolloFirst Theater in Amsterdam, op 26 november 2018, zat Willeke Alberti op de eerste rij. Zij wist natuurlijk helemaal niet dat er een blokje ‘De Kleine Waarheid’ in mijn programma zou zitten. Het was ook eerlijk gezegd een beetje eng en spannend om te doen. Wij kennen elkaar alweer een hele tijd, we werken al heel lang intensief samen, maar ik nam mezelf natuurlijk mee terug naar de tijd toen ik acht jaar was en Willeke Alberti voor mij een verre, onbereikbare Marleen Spaargaren. Gelukkig ging het goed, het publiek genoot ook van de liedjes uit de serie, want voor velen bleek het ook een zoete herinnering. Willeke keek strálend toen ik stilstond bij háár Marleen en háár Kleine Waarheid. Ik vond het ook ontzettend leuk om na dat blokje te kunnen zeggen: ‘En is het niet mooi dat we na al die tijd Marleen Spaargaren zelf kunnen bedanken voor die prachtige serie, Willeke Alberti!’. Toen kwam er een groot applaus uit de zaal. Dat was na ál die jaren écht heel leuk om te doen, met dat jongetje van acht jaar in mijn achterhoofd.