Column Mandy Heidstra: NOTEN ZIJN GEZOND, DUS VANDAAG MAAR FLINK KRUIDNOTEN ETEN!

Mandy Heidstra (35) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Ze werkt ook voor een impresariaat en streamingplatform. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.

Sinterklaas is verdwenen,
nergens meer te vinden,
Nam hij de benen?
Is hij hem geknepen?
Weggewaaid, misschien?

Het weerbericht van half twee,
zei: opgepast, storm op zee!
Ik moet er niet aan denken:
de boot van Sinterklaas,
op zee bij windkracht 10!

Sinterklaas, een oer-Hollandse feestdag waar al jaren gedoe om is. Niet vanwege het basisprincipe waarin een goeie vent (goedheiligman) kleine kinderen cadeautjes en lekkernijen brengt, maar vanwege de randvoorwaarden die volwassenen veel belangrijker vinden dan de kinderen om wie het feestje draait.

Toen wij met een internationale company Sinterklaas wilden vieren merkten we zelf hoe lastig het is dit feest uit te leggen. De basis ging heel goed, want die komt natuurlijk ontzettend overeen met de Coca-Cola interpretatie van Kerst. Geen arrenslee, maar een stoomboot. Geen rendieren, maar een schimmel. Geen sokken, maar schoenen. Geen candy canes, maar kruid- en pepernoten.

Wanneer je bij Zwarte Piet, de zak en de roe komt, wordt het verhaal onnodig ingewikkeld. Bovendien wijk je daarmee af van de kern: een heerlijk feest vol verwachting en blijdschap van kinderen. Een manier om een gewone dag in het jaar heel speciaal te maken. Om eens iets extra’s voor een ander te doen, om er een feestje van te maken. De randvoorwaarden zijn niet nodig om het feest eer aan te doen.

Voor de Sinterklaas met mijn internationale company versierde ik het theater. Ik liet onze hele club hun schoen zetten in mijn kantoor. Sommigen deden er naar goed gebruik iets leuks in voor de Sint. De Sint kreeg prachtige tekeningen en gedichten die ik nog altijd heb bewaard. En de hele company kreeg chocoladeletters, strooigoed en natuurlijk een gedicht waarin met een grap en een grol waardering werd geuit voor alles wat ze deden. Een reflectie op de afgelopen periode en een vooruitblik op het komende jaar. Elkaar even zien, een stukje waardering, een extraatje; Sinterklaas op zijn best.

Sinterklaas is niet verdwenen, maar hij zit wel in een storm. Voor dit jaar heb ik op mijn verlanglijstje wat extra verdraagzaamheid voor de wereld staan, zodat we met elkaar weer naar de kern van dit feest kunnen en samen kunnen genieten. Fijne Sinterklaas! 

Column Mandy Heidstra: NOTEN ZIJN GEZOND, DUS VANDAAG MAAR FLINK KRUIDNOTEN ETEN!