Column Mandy Heidstra: WIE GEEN VREEMDE TALEN KENT, WEET NIETS VAN ZIJN EIGEN TAAL

Mandy Heidstra (35) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Ze werkt ook voor een impresariaat en streamingplatform. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.

Dankzij mijn werk is mijn wereld groter geworden. Ik kreeg de kans te reizen en in verschillende landen te werken. Werken in een ander land is toch wat anders dan op vakantie gaan – je leert de lokale bevolking, hun levensstijl en gewoonten op een heel andere manier kennen. En ik kreeg de kans met heel veel internationale collega’s te werken. Samen een team maken met verschillende achtergronden zorgt voor uitdagingen, maar ook voor veel voldoening. En wederom leer je dingen die je niet merkt wanneer je ergens op vakantie bent, erover leest of tv kijkt.

Wanneer je meer leert over mensen, hun cultuur, hun achtergrond, leer je ook steeds meer dat mensen over de hele wereld heel erg hetzelfde zijn. We hebben zo onze gewoonten, smaken, voorkeuren, maar we willen allemaal een fijn leven voor onszelf en onze geliefden. Waarin eerst de basisbehoeften zijn voorzien en het daarna gaat om een leuk leven, met zingeving.

Toen ik de keuze maakt om in de culturele sector te gaan werken, was dat omdat ik iets wilde betekenen in mensenlevens. Ik wilde iets moois bijdragen, een verhaal vertellen, mensen uit de dagelijkse beslommeringen halen, een spiegel voorhouden, vermaken. In onze sector gebeurt het allemaal. Soms is het plat vermaak, soms is het een verhaal met een boodschap - ook al lijkt de vorm nog zo bedrieglijk licht. Zijn we allemaal niet opgegroeid met Disneyfilms en hun morele lessen?

Er zijn een aantal universele talen in deze wereld. Zo is er de babytaal. Elke baby ter wereld, ongeacht afkomst of cultuur, wordt geboren met vijf signalen om zichzelf duidelijk te maken (moe, honger, boertje, ongemak en krampjes). En natuurlijk is er liefde. Liefde voor jezelf, de ander, de wereld. Homoseksualiteit niet toegestaan? Geloof maar niet dat het daarmee verdwijnt. Liefde tussen de klassen uit den boze? Daarmee is het nog niet verdwenen. Ongeacht hoeveel grenzen de maatschappij soms wil opwerpen, liefde is grenzeloos.

En ook kunst overschrijdt de grenzen en harten. Mensen reizen de wereld over om de Mona Lisa te kunnen bewonderen. Kippenvel van muziek komt niet (alleen) van de tekst, want ook instrumentale muziek of muziek in een taal die je niet verstaat kan deze reactie teweeg brengen. Kunst verbindt.

Het Concertgebouworkest laat dat dit weekend al zien met een prachtig programma met Oekraïense en Russische muziek. Het conflict in Oekraïne, de verschrikkelijke oorlog die daar gaande is, is er niet één tussen volkeren, maar één van Putin op jacht naar achterhaald ideaal van een Sovjetstaat. Deze oorlog is gestart door één man, maar veroordeeld door de hele wereld. Alleen is veroordelen niet voldoende om een oorlog te stoppen. Maar dat maakt ons nog niet machteloos.

Het concert in het Concertgebouw is helaas al uitverkocht: https://www.concertgebouw.nl/concerten/1456115-benefiet-concert-for-peace
Maar dat is geen punt! Je kan het album #StandwithUkraine beluisteren en doneren via: https://sonce.bandcamp.com/album/standwithukraine.
De samenwerkende hulporganisaties hebben een rekening geopend voor donaties: giro 555. Maandag 7 maart zullen bijna alle radiostations in Nederland hier aandacht aan besteden, inclusief het prachtige gebaar van Mattie en Wietze om hun ruzie bij te leggen en samen weer radio te maken.
Ook via het Rode Kruis kan je doneren: giro 5125

Krap bij kas? Ook dan kan je helpen! Spreek je uit, teken elke petitie die je tegenkomt, ga eens naar een demonstratie. Laat van je horen. Want als er één taal echt universeel is, dan is het samenwerken aan vrede.


Column Mandy Heidstra: WIE GEEN VREEMDE TALEN KENT, WEET NIETS VAN ZIJN EIGEN TAAL