Door Mischa Muijlaert

De Lampegiet in Veenendaal zit op 23 maart vol met kleine meisjes én ook wat jongens. Allemaal zijn ze gekleed in hun stoerste prinsenpak of mooiste prinsessenjurk. Vandaag vindt namelijk de Nederlandse première van ‘Droomtroon’, de eerste theatershow van de Studio 100 televisieserie ‘Prinsessia’ plaats. 

Prinses Roos (Désirée Viola), Prinses Madeliefje (Sylvia Boone), Prinses Iris (Helle Vanderheyden), Prinses Violet (Fauve Geerling) en Prinses Linde (Tanja de Raad) gaan naar school in Prinsessia. Ze krijgen er onder meer les in etiquette, creativiteit en in stijl.

De vijf prinsessen hebben allemaal hun eigen karakter en specifieke eigenschappen. Prinses Roos is slim en lief, maar een beetje ijdel. Prinses Violet daarentegen is stoer, sportief en een echte flapuit. Prinses Linde is perfectionistisch, super geordend en dol op eten. Prinses Iris is weer heel slordig en door haar vreemde interesses (in de ogen van de andere prinsessen) een beetje het buitenbeentje. De naïeve prinses Madeliefje denkt - helaas onterecht - dat ze heel creatief en artistiek is. De prinsessen hebben allemaal hun lievelingskleur, zoals ook blijkt uit hun kleren en de inrichting van hun kamers.

Het verhaal
De theatershow vertelt het verhaal over een cadeau dat de prinsessen van kok Basiel (James Cooke) krijgen, een ware droomtroon. Als je op deze troon in slaap valt, heb je de allermooiste dromen. Maar wanneer de prinsessen dit proberen, eindigen hun mooie dromen elke keer in nachtmerries… Lukt het om te achterhalen wie of wat hun dromen verstoort? En zullen zij ooit nog een keer kunnen dromen zonder nachtmerries? Dat is te beleven in deze allereerste theatershow van Prinsessia!

De prinsessen zijn goede vriendinnen. Maar zelfs bij de beste vriendinnen is er soms wat onenigheid en een beetje jaloezie of wordt er al eens een leugentje om bestwil vertelt. Al deze specifieke eigenschappen en conflicten zijn het gevolg zijn van hun verschillende karakters. Het vormt tevens de voedingsbodem voor het verhaal van Prinsessia.

De Lampegiet is gevuld met kleine prinsen en vooral veel prinsessen in de leeftijd van twee tot acht jaar. Tijdens de voorstelling blijkt dat deze tezamen voor aardig wat decibellen zorgen! Het gegil tijdens de momenten van publieksparticipatie: ‘Dat kan harder!’ is overweldigend voor de mama’s en de papa’s. De kinderen genieten en het vierjarige meisje Anniek wordt uit het publiek gehaald en mag op de droomtroon haar droom (een echte prinses worden) beleven! Vertederend en lief! 

De voorstelling is voor de doelgroep goed uitgevoerd! Dat er zo nu en dan een valse noot klinkt kan de kleintjes niet echt schelen. Ze genieten van de leuke meezingliedjes van hun Prinsessia heldinnen en verlaten dan ook vrolijk het theater. In de foyer kunnen ze, voor ze op weg naar huis gaan, allemaal nog met de prinsessen op de foto. Stuiterend van alle indrukken komt er een eind aan dit mooie avontuur.

De Prinsessia show ‘Droomtroon’ is tot en met 5 juni 2016 te zien in de Nederlandse theaters.

Kijk voor meer informatie op www.studio100.nl

{besps}Prinsessia{/besps}