Door Andy Doornhein

Met meer dan 40 locaties is de Telekids Musicalschool/RTL Talent Academy de grootste van Nederland. Er wordt al les gegeven aan kinderen vanaf 4 jaar. Voor kinderen die zich wat verder hebben ontwikkeld, worden er op drie plaatsen in het land lessen voor “gevorderden” gegeven in de TopClubs. Op de Telekids Musicalschool/RTL Talent Academy is het hebben van plezier in het maken van muziek en theater de belangrijkste doelstelling. Oprichter en directeur André Pouwer, die zelf honderden kinderliedjes en voor een groeiend aantal musicals de muziek geschreven heeft, is ervan overtuigd dat muziek en theater voor ieder kind van essentieel belang zijn in de sociale en geestelijke ontwikkeling. Pouwer zegt ook: "Voor iedere ontslagen muziekdocent moeten er twintig politiemensen worden aangenomen."

Ik ben te gast bij 1 van de locaties te Amersfoort. Het is half tien en de eerste enthousiaste actrices en acteurs 'in de dop' zijn al aanwezig in de oefenruimte van het hoofdkantoor van Telekids Musicalschool/RTL Talent Academy. Vandaag wordt er gerepeteerd voor de grote eindmusical “O, Dy Zeeën” die 25 en 26 juni en 2 juli zal worden uitgevoerd in Theater ’t Spant in Bussum.

Er hangt een uitbundige sfeer, de kinderen staan al in de startblokken om te mogen beginnen. Op deze locatie repeteren de kinderen die één van de hoofdrollen spelen in de voorstelling. Zij komen uit de TopClubs. Wel kinderen van verschillende leeftijden, maar qua niveau zijn ze echt aan elkaar gewaagd. Er moet hard gewerkt worden, want vandaag repeteren de kinderen  meer dan 13 verschillende scènes met ook nog eens drie verschillende casts. Ook is één van de volwassen hoofdrolspelers aanwezig en dat is niemand minder dan Hein Gerrits. Gerrits werd bij een groot publiek bekend door de programma's "Op zoek naar Joseph" en "Op weg naar Fame" en verschijnt de laatste jaren in talloze producties, waaronder 'War Horse', 'Kruimeltje' en 'Grease'. Een musicalacteur met veel theaterervaring, van wie kinderen dus veel kunnen opsteken.
Regisseuse Shanna Chatterjee heeft haar handen er vol aan. Waar normaal iedereen me kan repeteren, is nu niet iedereen er bij.  De andere groepen kinderen van alle locaties in Nederland repeteren hun aandeel op de locatie waar ze normaal ook les krijgen. En straks in het theater moet dat allemaal samen gaan komen. Gelukkig wordt Shanna vandaag geassisteerd door Thomas van Gerwen, die veel weet van de choreografieën en hoe het eruit komt te zien qua decor en kleding. 

Er zijn tot aan de voorstelling niet veel repetitiemomenten, dus de kinderen moeten erg veel thuis aan zelfstudie doen. En mijn gevoel zegt me dat ze dat ook heel serieus doen, want de éne na de andere scène staat er al snel goed op. En ondanks dat er regelmatig dingen aangepast worden, wordt het schema keurig gehaald voor het eerste deel van deze dag.Het plezier dat de kinderen hebben in het spelen van hun rol, straalt ook af op Hein Gerrits, die de rol van Odysseus speelt. Je ziet aan zijn ogen dat de kinderen hem veel energie geven en dat het heerlijk is om met deze groep te mogen repeteren. Straks komen vanuit alle hoeken van ons land kinderen naar ’t Spant toe om daar samen de voorstelling “O, Dy Zeeën” te gaan spelen. Wat moet dat een feest gaan worden.

{besps}Telekids_MusicalSchool{/besps}
Meer nformatie over Telekids Musicalschool vind je hier.