Er lijken wat technische problemen gaande te zijn, als de voorstelling De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen afgelopen zondag 1 oktober in première wil gaan. Niets is echter minder waar. Andy, Terry en theatertechnicus Bob zijn gewoon al begonnen aan het bananenknots-knetter-gekke verhaal. Wat blijkt, de technische storingen in Theater de Veste in Delft horen bij de voorstelling. Dit soort kronkels, losgeslagen creativiteit, bijgefantaseerdtastisch decor, energieke acteurs en hilarische gebeurtenissen maken deze voorstelling echt Waanzinnig! Laat de vindingrijke chaos dus maar beginnen.
Voor wie het succesvolle boek De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen kent, weet dat het verhaal over Andy en Terry gaat, die een boek schrijven voor de uitgeverij van Meneer Grootneus. De schrijvers van het boek, Andy Griffiths en Terry Denton, hebben zichzelf zegmaar, het verhaal ingeschreven. Nu heeft Grootneus een jaar geleden gevraagd of Andy en Terry ook een theatervoorstelling willen maken. De theaters zijn geboekt, de verwachtingen zijn hoog en sterker nog, het publiek zit al in de zaal. Afgeleid door alle avonturen in hun waanzinnige boomhut, als mensetende haaien, de limonadefontein en een marshmallow-schiet-machine, is er namelijk een klein probleempje ontstaan. Andy (Christiaan Bloem) en Terry (Chris Koopman) hebben helemaal nog geen tijd gehad om hun op het boek gebaseerde voorstelling af te maken. De vraag is dus simpel: Wat nu?
Meneer Monster en CDP Theater Producties zijn de uitdaging aangegaan om deze hilarische chaos van een verhaal in een verhaal, in de schijnwerkelijkheid van theater te plaatsen. Die uitdaging is subliem gelukt, want continue worden we heen en weer geslingerd tussen scènes over de jongens die een toneelstuk moeten maken en scènes uit het boek die ze daadwerkelijk beleven. Dit levert hilarische gebeurtenissen op, waardoor zowel kinderen als volwassenen de hele voorstelling, ik mag wel zeggen, schateren en lachen. Dat heen en weer slingeren is trouwens een mooie woordspeling als je bedenkt hoe groot de rol van zeeapen, apen-apen en een reuzengorilla is. Breng onder andere deze fantasievolle wezens maar eens tot leven. Ook dit lukt geweldig. Het decor, de kostuums en de rekwisieten zijn met simpelheid en daarmee buitgewone creativiteit samengesteld, waardoor bijvoorbeeld zelfs kanariegeel-vliegende-katten en een aquarium met een monstermeermin voor iedereen binnen het verbeeldingsvermogen ligt. Of de hele zaal blijkt opeens vol te zitten met apen-apen, waardoor we knock-out geslagen door XL-oplaasbananen. Of die reuzengorilla, die is letterlijk en figuurlijk grandioos in het decor gepast.
Echter is zo’n absurd verhaal en een fantastisch decor, waar je nog van alles zelf bij moet fantaseren, niets zonder acteurs. Vooral Bob (Olaf van de Ven) speelt hier een cruciale rol in. De theatertechnicus valt in voor de steracteurs die Andy en Terry eigenlijk ingehuurd zouden hebben, om alle karakters in hun boek te spelen. Het is voortreffelijk hoe hij van de ene rol in de andere duikt. Goed op elkaar ingespeeld moeten Koopman, Bloem en Van de Ven rennen, springen, vliegen, duiken in een wc pot en weer doorgaan. Ze gaan er met volle overgave in. Energie spat er vanaf in het toch al we-beleven-graag-fysieke-avonturen gedachtegoed van de schrijvers. Elk moment in de voorstelling staat sterk. Ondanks de 13 verdiepingen zit deze boomhut dus met een goed staaltje vakmanschap in elkaar.
Na een succesvol boek (ondertussen boekenreeks), is er nu dus ook een GEWELDIGE voorstelling! Het boek stimuleert kinderen al om te fantaseren en groots te denken, maar deze voorstelling gaat wat mij betreft nog een stapje verder. Het laat precies zien en horen (Terry vraagt in de voorstelling letterlijk beroep te doen op onze verbeeldingskracht) hoe je met fantasie en een dosis creativiteit, ook daadwerkelijk je eigen bedachte avontuur, werkelijkheid kan maken. Waardoor je de hoofdrol kan spelen in je eigen verhaal. Het is in overtreffende trap een voorbeeld over hoe je grootst kunt spelen met minimale middelen en spelplezier kunt creëren voor zowel kinderen als volwassenen. Laat vindingrijke chaos dus maar nooit meer ophouden.
Kortom:
Meer informatie en de speellijst is te vinden op www.meneermonster.com.
Daar vertelt Olaf van de Ven in een filmpje ook waar het verhaal nou precies inhoudelijk over gaat.