De Rattenvanger, spannend tot en met het einde

Adelien (Ida van Dril) is schoonmaakster van een theater. Ze maakt de zaal, de vloeren en de toiletten schoon. Haar rattenvriendje Barry helpt haar daarbij. Alles wat nog enigzins eetbaar is is voor hem. En dan het liefst oorsmeer en snot, want daar is Barry gek op. Adelien woont samen met Luca en 'De Rattenvanger' vertelt het verhaal.

De voorstelling speelt zich af in het moderne Hamelen. Burgemeester Snijder is de alom gevierde en gevreesde alleenheerser van het dorp. Iedereen moet voor hem juichen en als ze dat niet doen dan verdwijn je in de gevangenis. Ook Adelien is weg van de burgemeester, hij is toch een fantastische man? Barry is wat minder gecharmeerd van de heer Snijder, want door de enorme schoonmaakdrift van deze man is er niets fatsoenlijks meer te eten voor een enthousiaste rat als hij is. Dan komt Adelien in het bos Luca tegen. Luca spreekt niet veel maar maakt wel hele bijzondere muziekinstrumenten van afval en dat mag niet. Al het afval moet namelijk vernietigd worden. Als Luca tijdens een bijeenkomst in het dorp niet juicht voor de burgemeester verdwijnt hij ook meteen in de gevangenis.

Hoe spannend en boeiend kan je een verhaal, of beter gezegd de moderne versie van de Rattenvanger van Hamelen, maken voor het hele gezin? Van Dril en Schreuders zijn daar bijzonder goed in geslaagd. De verschillende lagen in de teksten van Tjeerd Bischoff gaan op een natuurlijke manier naadloos in elkaar over. Dat de burgemeester wat karaktereigenschappen heeft meegekregen van president Trump zal de kinderen een worst wezen, maar aan het gejoel te horen hadden ze het wel snel door dat dit geen aangenaam figuur is. Vanaf het begin van de voorstelling worden de jeugdige bezoekers en ook hun ouders betrokken bij het verhaal, tenslotte zijn zij de inwoners van het dorpje Hamelen. En het zijn de inwoners die, net zoals Adelien, wel pal achter de burgemeester staan en daarom zijn de kinderen nog bij hun ouders en zitten ze niet in het weeshuis.

Het poppenspel van Van Dril laat rat Barry meer dan alleen maar tot leven komen. Het geeft Barry een echt karakter mee en van een smerige snot en oorsmeer etende viespeuk laat van Dril deze rat zich ontwikkelen tot een individu dat initiatieven neemt en zelfs een leidersrol vervult. De echte held van het verhaal.

In de voorstellingen van Van Dril en Schreuders heeft muziek een belangrijke rol. De muziekinstrumenten die zich op het toneel bevinden zijn ontworpen met een groot technisch vernuft. Een automatisch spelend wasbord, een enorme muziekdoos, een drumkit van plastic containers en een lege metalen gasfles en een indrukwekkende fietsfluit, en staaltje van ongekende technische schoonheid. De kostuums van ontwerpster Kathelijne Monnens en het decor van Doan Hendriks maken de sprookjesachtige sfeer helemaal compleet. 

'De Rattenvanger' is van begin tot het einde een echte familievoorstelling en de meet en greet na het avontuur maakt de middag helemaal compleet.

Klik hier voor de speellijst van De Rattenvanger.