Hard lachen en lekker zitten op je krent, voor de tent van Buurman en Buurman


Nog voordat de gordijnen van Theater de Veste in Delft op 6 oktober opengaan, zit het publiek al enthousiast mee te klappen op het vrolijke deuntje dat uit de speakers komt. Het is voelbaar dat iedereen, groot en klein, zin heeft in de première van de nieuwe voorstelling van Buurman en Buurman. Al meerdere seizoenen staan de bekende buurmannen in het theater en dit keer gaan de doe-het-zelvers gemoedelijk kamperen. Althans dat is de insteek, want zoals te verwachten ontstaan er de meest onverwachte uitdagingen. Die gepaard gaan met herkenbare tent-tuin-en-keuken problematiek, vrolijke liedjes, komische oplossingen en leuke grapjes. Al is het ook best wel spannend met een haai, een beer en een onweersstorm. Buurman en Buurman gaan kamperen, maar dus niet zonder er een en (theater)avontuur van te maken.


Een handgeschilderd houten bord, van Buurman en Buurman in een kar met sleurhutje achterop, komt het podium oprijden. Het doe-het-zelf klusproject ten top siert het podium, terwijl de geschilderde buurtjes een vrolijk liedje over vakantie inzetten en zwaaien. De opening is daarmee ouderwets kneuterig begonnen en dat is precies het juiste gevoel om te gaan kamperen. Gezellig komen de mannen in een kar met sleurhutje achterop, het podium vervolgens daadwerkelijk oprijden. Als Buurman tot drie keer toe tegen de billen van Buurman aanrijdt en deze halsoverkop, verrast, voorover, koppeltje duikelt over het podium, zit de sfeer er meteen in. Schaterend van het lachen is het één uur durende kampeeravontuur begonnen. Het decor (Ascon de Nijs) is in vergelijking met vorige jaren minder groot van geschut, maar kleine vernuftige techniekjes en het doen en laten van de mannen zijn zeer zeker weten weer uitermate herkenbaar als ‘Buurman en Buurman’.


De uitdagingen waar de buurmannen (Casper Gimbrère en Iwan Dam) voor komen te staan zijn ook kampeer-waardig: klein en fijn. Van de liedtekst “lekker zitten op je krent, voor je tent”, komt alleen weinig (ook herkenbaar toch?). Gelukkig is de oplossing altijd dichtbij en is de kip, na een steekvlam op de geïmproviseerde barbecue, vast en zeker wel gaar. De liedjes van Ivo de Wijs en Erik de Reus zijn in ieder geval een uitstekende en vrolijke aanvulling op het avontuur. Van bijvoorbeeld een mooi liedje over vallende sterren tot een swingende ‘kommaar vissie rap’ tijdens het vissen. Daarbij zijn de uitdagingen misschien wat kleiner, maar de avonturen des te groter. Een donker bos, een spannende beer die de marshmallows komt stelen en een onweersbui met een donder en lichtflits laten de allerkleinste wel eventjes dicht bij papa of mama kruipen. Die storm is trouwens fantastisch vormgegeven, wellicht dat het daarom wel wat extra spannend is. Het komt hoe dan ook allemaal samen: het spel van de Buurmannen, het verhaal (Jelle Kuiper), de liedjes en het decor en het staat als een tent. Immers die oude tent van opa…

Kortom: Buurman en Buurman gaan kamperen is een vrolijke en lachwekkende voorstelling voor jong en oud. De cast en crew zijn er in geslaagd om een herkenbaar Buurman en Buurman verhaal neer te zetten. Het is zowel lief, klein, fijn, grappig en opgewekt, maar zeker ook best wel een beetje spannend.

Kijk voor onder andere een video, kaarten en meer info op: www.buurmantheater.nl 

Gezien 6 oktober 2019 Theater De Veste Delft