Doornroosje de Sprookjesmusical – Het zelfde verhaal maar toch anders


De première in de Rijswijkse schouwburg van Doornroosje de sprookjesmusical was een feestelijk gebeuren. Over de rode loper liepen de meest mooi verkleedde kinderen die door de portier koninklijk onthaald werden. Bij de voorstelling hoort een verkleedwedstrijd waar elk kind aan mee kan doen.


Het sprookje Doornroosje is een van de bekendste sprookjes waar veel kinderen bekend mee zijn door de Disney variant en het bijbehorende kasteel dat net boven Parijs staat. Ik was van te voren benieuwd hoe kinderen zouden reageren op een verhaal wat in de basis het zelfde, maar toch ook heel erg anders is. Zo sterven de ouders van Doornroosje in het verhaal van Doornroosje de Sprookjesmusical als Doornroosje nog maar een baby is en wordt zij opgevoed door haar drie feeën peetmoeders  (Liset Vrugteveen, Iris Warmolts, Ashanti Lavooij). Ook slaapt ze geen 100 jaar, maar nog niet eens 100 seconden in deze vertelling van het verhaal.


Voor kinderen maakt dit allemaal echter niks uit. Zij genoten van de eerste tot de laatste minuut in deze aandoenlijk lieve voorstelling waarbij zelfs de slechterik en haar man eigenlijk lief en vooral heel grappig zijn. Het zijn deze Fien (Esther van Santen) en Titus (Michael van Hoorne) die de kinderen meenemen in dansjes en zang en die de hele zaal doet bulderen van het lachen tijdens grapjes die eigenlijk alleen volwassenen snappen. Fien heeft regelmatig moeite haar lachen in te houden als Titus volop improviserend op het toneel staat.

De rol van Doornroosje wordt gespeeld door Sita Vermeulen, die met prachtige jurken lieflijk droomt over haar bode, met wie ze wil trouwen maar die niet van Adel is. Haar Lucas (Kelvin Wormgoor)komt haar redden van de boze Fien, die haar kroon wil stelen. De kus die zij samen delen maakt dat de kinderen allemaal of 'Eeew' of 'Awwww' roepen. Eind goed, al goed.


Doornroosje is een musical die wordt gedragen door de weinige acteurs op het podium en met een simpel maar doeltreffend decor. Juist door dat er weinig mensen op het podium staan en doordat het decor simpel is, is de hele voorstelling makkelijk te volgen voor jonge kinderen. Het hele stuk duurt ongeveer vijf  kwartier en dat is voor kinderen precies lang genoeg.

Na de voorstelling wordt de winnaar van de verkleedwedstrijd op het podium geroepen om haar prijsjes in ontvangst te nemen en daarna mogen alle kinderen op het podium komen om op de foto te gaan met de hoofdrolspelers van de musical. Iets wat alle kinderen willen.

Doornroosje de Sprookjesmusical is een aanrader voor alle kinderen. Ik heb peuters ademloos zien kijken en luisteren en mijn eigen tiener heeft enorm zitten giechelen.

Kijk hier voor meer informatie.

Gezien 12 oktober 2019 Rijswijkse Schouwburg