50ste verjaardag Sesamstraat wordt gevierd met Sesamstraat LIVE


“Is het een letter? Of een cijfer? En als het een letter is, ja welke dan?” Vandaag is het de letter H van Hiep Hiep Hoera! Sesamstraat heeft vandaag officieel de Heugelijke leeftijd bereikt van 50 jaar en dat is een heel mooi cijfer! Exact 50 jaar geleden, op 10 november 1976, werd de eerste aflevering van Sesame Street in Amerika uitgezonden. Jeugdherinneringen voor velen en nog altijd een belevenis voor de hedendaagse peuters. De hoogste tijd voor een feestje en dat gebeurde met de Nederlandse première van Sesamstraat LIVE in theater het Gooiland in Hilversum. Sesamstraat Helden: Elmo, Tommie, Pino, Bert & Ernie en Koekiemonster zijn van de partij tijdens deze interactieve, swingende en vrolijke familievoorstelling (2+) van Van Hoorne Entertainment. Met een aantal heel herkenbare Sesamstraat elementen en een hartelijk verhaal.

Vrienden voor het leven
Sophie (Janouk Kelderman, bekend van Het Klokhuis) gaat verhuizen en de verhuiswagen is al onderweg. Haar moeder heeft gevraagd om alles in dozen te pakken, maar Sophie komt in de dozen steeds allerlei bijzondere spulletjes tegen. Ze gebruikt graag haar verbeeldingskracht en fantasie om avonturen op zolder te beleven. Met behulp van de kinderen én volwassenen in de zaal komen de Sesamstraatvriendjes tot leven en er wordt van alles beleefd. Sophie vindt het verhuizen best spannend. Vooral omdat ze dan op een nieuwe plek nieuwe vriendjes moet gaan maken. Gelukkig gaan alle leuke herinneringen en de Sesamstraatvriendjes gewoon met haar mee.

Met de paplepel ingegoten
In 1976 werd ook voor het eerst in Nederland een uitzending van Sesamstraat uitgezonden. Dus ook de volwassenen in de zaal hebben herinneringen aan Bert & Ernie, Pino, Tommie, Elmo en Koekiemonster. De voorstelling zit vol met interactie, waardoor de kleinste continue kunnen meebewegen, roepen en dansen. Super gezellig! En misschien komt het door die gezamenlijk herinneringen of misschien lijkt het alleen maar zo… Maar het lijkt wel alsof de grote mensen net wat gemakkelijker mee doen met sneeuwballen schudden, neuzen toeteren en koekjes tellen dan normaal gesproken tijdens een familievoorstelling. Jong geleerd is oud gedaan? In ieder geval is het lekker actief en beweeglijk. De grote, kleurrijke en zeer actieve ‘poppen’ dragen daar zeker aan bij. Tijdens de voorstelling leert Elmo wat een compliment is. Graag geef ik mijn complimenten aan de skinactors. Zij maken zich ondanks beperkte bewegingsmogelijkheden uitstekend uit de voeten en dansen en springen alsof het niets is met schoenmaat 156. Ook het enthousiasme en openhartige uitstraling van Kelderman dragen bij aan het welkom voelen op de ‘Sesamstraat’-zolder en de bereidheid om op te gaan in het verhaal.

La la la lynolium
Sesame Street begon ooit om kinderen op een leuke manier vroegschoolse kennis mee te geven, zoals letters, cijfers, kleuren en vormen. Het leuke van Sesamstraat LIVE is dat ook die leerelementen er in zitten. Zo wordt bijvoorbeeld: met de bekende tune en een strak dansende Bert het spel: ‘Is het een letter? Of een cijfer?’ gespeeld; spelen we mee in een Sesamstraat-kenmerkend geheugen, kleur en vorm spel tijdens Elmo’s Quiz; tellen we Koekiemonster zijn koekjes; is er een opgewekte medley van bekende kinderliedjes; wordt er aan het eind van de voorstelling vanuit een grote stoel voorgelezen (alleen de toeter om het verhaaltje uit te blazen ontbreekt); en zijn er een aantal bekende liedjes te horen, zoals het letter L lied van Bert en Ernie. Hier en daar zijn wat woorden aangepast naar de moderne tijd, zoals de toevoeging van Lachgas, maar de klassieker La La La Lynolium, is gelukkig gebleven.
Kortom: Sesamstraat LIVE is een vrolijke en actieve familievoorstelling voor iedereen. Jeugd en sentiment op een warme manier samengevoegd in een nieuw theateravontuur. Dus, laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan…Sesamstraat viert tot mei 2020 feest in veel verschillende theater in Nederland.
Kijk voor de speellijst en meer informatie op: www.vanhoorne.com

Gezien 10 november 2019 Gooiland Theater Hilversum