Grappige schaduwen in ‘Het Donker’Het is midden op de dag, als drie schaduwen door de nacht dansen en Daan probeert te slapen. Op zondagmiddag 14:00 uur vindt namelijk de première plaats van de voorstelling ‘Het Donker’ van Lonneke van Leth Dans. Het gaat over een jongen, die bang is in het donker. Echter beleeft hij daardoor juist hele toffe avonturen en overwint hij uiteindelijk zijn angst.

Gelukkig kan in Theater het Spui in Den Haag de dag in de nacht omgetoverd worden, want ‘Het Donker’ is een bijzondere voorstelling. Het is namelijk een moderne dansvoorstelling speciaal voor kinderen. Met grappige schaduwen (dansers), een fijn plot en mooie muziek voor de oren. Een knusse kijk- en luistervoorstelling, die op een leuke manier kinderen laat kennismaken met moderne dans en live muziek van een tweekoppig orkest.
Een verhaal voor het wakker blijven.

Donkere Dagen2
Daan gaat logeren bij zijn opa. Hij slaapt op zolder, waar opa door zijn gebroken heup niet meer kan komen. Er staat een kast met allemaal hebbedingetjes, die opa heeft meegenomen van zijn wandelingen over de hele wereld. Daan beleeft allerlei spannende avonturen met die spulletjes door zijn fantasie te gebruiken. Als het tijd is om te slapen, moet het licht uit van opa. En dan begint het… Eerst de geluiden, dan de schaduwen en dan alle enge verzinsels die daar op volgen. Daan is namelijk bang in het donker. Gelukkig heeft hij teddybeer Sebastiaan, die net wat dapperder is dan hijzelf en die hij goed als excuus kan gebruiken voor alle nachtelijke herrie. Als opa voor de zoveelste keer naar boven roept, dat Daan nu echt moet gaan slapen, kan Daan uiteindelijk toch uitleggen waarom hij nog steeds niet sliep. Hij is na heel wat dromen vriendjes geworden met de schaduwen uit het donker. Dus als hij binnenkort weer met zijn nieuwe vriendjes wil spelen, zit er maar één ding op: Opa, mag ik volgende week weer op de donkere zolder komen logeren?

Dansende schaduwen
Daan (Serge Bosman) vertelt en beleeft het verhaal, terwijl de drie schaduwen (Camille Pidou, Lara Kleinrensink en Riccard Sbrighi) zijn verhaal uitbeelden, uitlokken of ondersteunen. Ze zijn helemaal strak in het zwart gekleed en daardoor zijn de moderne dans bewegingen extra goed te zien en nog interessanter om naar te kijken. Door elementen uit het verhaal als drietal uit te beelden en acrobatische moves uit te voeren, wordt het verhaal avontuurlijk en visueel. Doordat ze door middel van dans communiceren spreken ze fijn tot de verbeelding. Van plaaggeesten tot een grote zwarte vogel; van pretbeesten tot troostende hulpjes, de schaduwen zijn erg lief voor Daan. En daardoor ook voor de kinderen in de zaal. Eigenlijk zijn de schaduwen dus helemaal niet eng. Het is soms zelfs een beetje omgekeerd: de schaduwen zijn af en toe een beetje bang voor Daan! De schaduwen zijn er wel, maar met het licht aan ook weer niet. Daardoor kunnen ze stiekem grapjes uithalen of grappige dingen doen (die wij wel zien, maar Daan niet). Die speelsheid van echt/niet echt zit leuk in de choreografie (Lonneke an Leth) verwerkt, bijvoorbeeld als de schaduwen zichtbaar verstoppertje spelen.

Donkere Dagen3
Spannende geluiden

Door de schemering op het toneel en het verhaal over slapen en dromen is het geheel lekker knus. Menig kind is ook lekker op schoot van papa of mama gekropen. Naast het kijken mogen onze oren ook van alles ontdekken. Er spelen namelijk twee muzikanten van het Residentie orkest live mee met de voorstelling. Eén mevrouw op dwarsfluit en één meneer die allerlei gekke geluiden kan maken met verschillende percussie-instrumenten. Door de muzikanten in het begin heel stilletjes te laten spelen, nog voordat het verhaal echt begint, zit iedereen nieuwsgierig te luisteren. Daarbij ontdekken we allemaal vreemde geluiden, die natuurlijk meehelpen aan de spanning van het donker.
Kortom: ‘Het Donker’ is een mooie kennismaking met moderne dans en bijzondere geluiden voor kinderen, in een knusse, dappere en grappige setting.

24 november 2019 speelde ‘Het Donker’ twee keer in Theater het Spui in Den Haag. ‘Het Donker’ is deel 1 uit de reeks: ‘De Donkere Dagen’ van Lonneke van Leth Dans. Volgend jaar als de dagen opnieuw korter en de nachten langer worden, zal deel 2 te zien zijn. Deel 1 is komend jaar op sommige scholen nog te zien als schoolvoorstelling. Kijk voor meer informatie op: www.lonnekevanleth.nl 

Gezien:24 november 2019 Theater aan het Spui Den Haag