Lampje, en verrassend verhaal

Zaterdag 14 december is de voorstelling Lampje (8-108)  in Maas theater/dans in première gegaan.  En wat zijn de mensen in Rotterdam bofkonten dat er zo’n theater in deze stad bestaat.

Lampje is de theaterbewerking van het boek “Lampje” van Annet Schaap.  Het gaat over de dochter van de vuurtorenwachter ( Rosa van leeuwen ) die door een akkefietje met de vuurtoren en de gevolgen daarvan moet gaan wonen in het zwarte huis. Een huis, waar volgens de dorpsbewoners, een heel gevaarlijk eng monster woont.

Mijn eerste verrassing krijg ik bij binnenkomst in de zaal. Wat een mooi decor. Een grote rotspartij domineert het toneel. In de rotspartij ligt, in miniatuur, het dorpje en zien we de vuurtoren. Mijn nieuwsgierigheid is nu nog verder aangewakkerd, laat het avontuur maar beginnen. En een avontuur is het.

HR Lampje Maas theater en dans Foto PhileDeprez (9)

Het spel Rosa van leeuwen ( Lampje), Gianni Noten ( Augustus, Nick, Eef en De Admiraal), Anne Fé de Boer ( De wind, Sheriff, Martha, Kermisfreak en Stralende Diamant), Carmen van Muller ( Emilia, Amalia, Lennie, De buurvrouw, Dwerg, Buck ) en Freek Nieuwdorp (Vis)  is zo dynamisch. Alleen Rosa van Leeuwen en Freek Nieuwdorp  spelen één rol, de andere wisselen verschillende keren van karakter. Deze overgangen zijn in spel en uiterlijk zo vloeiend uitgevoerd dat hierdoor de geloofwaardigheid van het nieuwe karakter zeer hoog is. De acrobatische vaardigheden van Freek Nieuwdorp geven de bewegingen van Vis in het begin en aan het einde van de voorstelling zo’n mooie dynamiek mee.
De verhouding tussen spanning en humor is zeer wel overdacht gedoseerd. Hierdoor blijf je ook tijdens grappige scènes erg goed in de spanning van het verhaal zitten.
De fantasie van het publiek wordt gedurende de hele voorstelling flink gestimuleerd en aan de reacties van de kinderen is dat goed te merken.

HR Lampje Maas theater en dans foto PhileDeprez (16)

De voorstelling wordt ondersteund door live muziek, ja echt waar. Een droom voor iedere theatermaker, denk ik.  Djurre de Haan en David Correl zijn de basis en Gianni Noten neemt tijdens het spelen ook regelmatig even een instrument in zijn handen. De stem van Djurre de Haan past naadloos in de sfeer van de voorstelling. Beetje mysterieus, hij wekt vooral de spanning op. De liedjes zijn de verbindingen tussen de diverse spelmomenten in de voorstelling.  Ze brengen de sfeer van de voorstelling naar een nog hoger niveau.

Als er iets mijn fantasie heeft geprikkeld, is het wel het decor. Ontwerpster Sanne Danz heeft in mijn ogen een meesterwerkje gecreëerd. De,  eerder  beschreven rotsen, verbergen de complete wereld waar  het verhaal zich afspeelt. En als dan zo’n nieuwe wereld wordt geopenbaard val ik van de éne verbazing in de andere. Optisch en technisch is er aan van alles gedacht. Hoe ontzettend mooi en vloeiend de decorstukken kunnen bewegen op de toneelvloer door gebruik te maken van perslucht. Hoe de kleuren zijn opgebouwd. Samen met het lichtontwerp van Gé Wegman en de prachtige kostuums van Nicky Nina de Jong een prachtig toneelbeeld.

“Lampje”  is met recht een bijzondere familievoorstelling. Een spannend verhaal van anderhalf uur in een prachtige setting waarvoor de staande ovatie meer dan verdiend is.

Voor meer informatie lees het Magazine Lampje hier.

Gezien op 14 december 2019 Maas theater en dans in RotterdamRecensie, Artikel, Lampje, Rotterdam, Theater, Jeugd, Voorstelling, Annet, Schaap, Maas, Familie, Vuurtoren, Zwarte, Huis

h1>