Door Girija Nederstigt / Foto’s Andy Doornhein en Marijn Sieben

We zijn op de première van ‘De Boze Heks en de Zandtekenaar’. Een productie van Van Engelenburg Theaterproducties die op zondag 28 februari 2016, in première gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Begin jaren ’70 worden de personages van Haas, Egel en Heks bedacht door Hanna Kraan en in 1990 verschijnt haar eerste boek: Verhalen van de boze heks. Meer boeken over de Boze Heks volgen en het blijkt een succes in binnen- en buitenland te zijn. De VPRO maakte al een televisieserie over de Boze Heks en nu, na 25 jaar, is ze dan ook eindelijk in het theater te zien. Tooske Ragas bewerkte de verschillende verhalen tot één verhaal voor deze voorstelling.

De Boze Heks maakt het leven van Egel, Haas en Uil soms behoorlijk zuur. Gelukkig duren haar toverbuien nooit lang, maar vervelend is het wel. Tot overmaat van ramp komt er een tweede heks bij en dat wordt de dieren allemaal te veel. Ze besluiten hier wat aan te gaan doen en verzinnen een plan om de rust in het bos te herstellen. Een bos met twee heksen is een ramp, maar een bos zonder toverheks is.. ja wat eigenlijk?

Voor de show
De voorstelling is 4+ en heel wat ouders en opa’s en oma’s zijn dan ook met hun (klein)kinderen gekomen. Voor de voorstelling begint, hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Ze kunnen zich vermaken met kleurplaten, heksensnoepjes en zandkoekjes eten en hun eigen kunsten tonen door zelf zandtekeningen te maken. Het brengt je meteen in een gemoedelijke sfeer, want als je al die blije gezichtjes ziet, kun je niet anders dan glimlachen.

Vlak voor de voorstelling begint, hebben we een kort interview met Tooske Ragas. Zij vertelt met zoveel passie en enthousiasme dat we alleen maar nóg nieuwsgieriger worden naar de voorstelling. Het interview is binnenkort te lezen. We zijn dan ook blij als we de zaal in mogen. In de zaal maken we meteen kennis met het decor, een kleurrijk bos. Dit kleurrijke vormt een mooi contrast met het projectiescherm waarop de zandtekeningen worden getoond. 

De voorstelling
Op het toneel staan twee dames en zij laten je de gehele show ademloos op je stoel doen zitten. Het is een veelzijdige voorstelling, spel, zang, zandtekeningen en schaduwspel. De drie liedjes zijn het enige wat minder goed uit de verf komt. Ze lijken net niet te passen in deze voorstelling die verder wel op alle vlakken voldoet. Joske Koning leest de verhalen voor. Voorlezen is eigenlijk het goede woord niet, ze spéélt de verhalen. Haar lichaamstaal en stemintonatie zijn boeiend om naar te kijken. Elze van den Akker illustreert de verhalen met haar zandtekeningen. Het is schitterend om te zien hoe ze met een paar vegen het ene na het andere beeld creëert. Hoewel Van den Akker voornamelijk achter één van haar twee panelen staat te illustreren, doet ze met lichaamshouding ook mee aan het verhaal. Om het verhaal nog verder te onderbouwen, wordt ook gebruik gemaakt van schaduwspel en liedjes. Het is niet mogelijk om bij elke zin uit het verhaal een nieuwe tekening te maken. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over om je eigen fantasie te laten werken. En met de magische zandtekeningen lukt dat heel goed. Dat maakt deze voorstelling zo leuk. Beide dames beheren een totaal verschillende discipline, maar ze vormen samen één mooi geheel dat de personages echt doen leven. Het is echt een magisch sprookje! 

De voorstelling duurt een uurtje en dat is precies genoeg merk ik aan de kinderen om me heen. Ze luisteren aandachtig en leven mee met het verhaal, maar na een uur kan je merken dat het wat lastiger wordt om de aandacht erbij te houden.

De voorstelling is tot en met zondag 22 mei 2016 te zien in verschillende theaters door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.debozeheks.nl of www.zandtekenaar.nl