Op Hoop van Zegen, musical met een top cast

Tien jaar na de eerste première is op 28 januari 2019 de vernieuwde versie van de musical “Op Hoop van Zegen” in het Zaantheater in première gegaan. Door de perspresentatie van enkele weken geleden zijn mijn verwachtingen dan ook hoog gespannen. De versie van tien jaar geleden kan ik niet meer zo goed voor de geest halen. Een rondje langs de aanwezigen is voldoende om weer een beeld naar boven te halen. Vooral de rol van Ben Cramer als Reder Bos wordt veel genoemd.

Het Verhaal:
Het gaat niet goed met rederij Bos. Er zijn geen schepen beschikbaar om uit te varen voor de visserij. Als er geen geld binnen gaat komen, zal de rederij failliet gaan. De heer Kaps ( Rolf Koster ) oppert een briljant, maar een voor nu, zeer controversieel idee. Het schip “De Hoop” (Gesymboliseerd door Melissa Groeneveld ), dat voor reparatie uit de vaart is gehaald, zal over een week uitvaren. Het schip zal bij een flinke storm zeker met man en muis vergaan. Daar het schip goed verzekerd wordt zal de rederij van een financiële ondergang gered worden.

Op Hoop van Zegen 127 foto Roy Beusker

Geert (Gijs Stalinga) de oudste zoon van Kniertje (Mariska van Kolk ) is net thuis gekomen van zes maanden gevangenis. Geert monstert aan op “De Hoop” en krijgt het voor elkaar om zijn kleine broertje Barend (Robin Smits) op de reis mee te laten gaan. Barend is bang voor de zee. Zoveel mannen komen niet meer terug nadat ze uitgevaren zijn. Waaronder ook zijn vader. Als Barend van Simon (Stephan Mooijman) hoort dat “De Hoop” niet zeewaardig is wil hij niet meer mee. Helaas voor hem, hij heeft al getekend en een voorschot aangenomen.

Clementine Bos (Bernice Havenaar) is een ambitieuze jonge vrouw die op een andere manier omgaat met het visserijvolk en verliefd is op de jonge Barend. Haar vader reder Clemens Bos (Bil van Dijk) en moeder Mathide Bos (Joke de Kruijf) komen dan ook regelmatig met hun dochter in aanvaring. Als Geert terug komt van de tocht op  “De Hoop” zal hij gaan trouwen met Jo (Linda Verstraten). Meer dan genoeg ingrediënten dus voor een romantisch drama.

Op Hoop van Zegen 379 foto Roy Beusker

De Voorstelling
Het oorspronkelijke verhaal van Herman Heijermans komt uit 1900.Kan een verhaal van meer dan een eeuw geleden nog actueel zijn? Gelukkig zijn in Nederland de arbeidsverhoudingen nu totaal anders.Er zijn echter nog genoeg plekken op de wereld waar je zo terug gaat naar begin vorige eeuw. En waar men het niet zo nauw neemt met de rechten van arbeiders.

Paul van Ewijk en Allard Blom hebben de mooie taak op zich genomen om de voorstelling van tien jaar geleden te vernieuwen. En dat is wat mij betreft goed gelukt. Ondanks dat het oorspronkelijke script de leidraad is voor deze voorstelling zijn van Ewijk en Blom er goed in geslaagd om het geheel moderner, en vooral, vlotter te maken. De muziek van Tom Bakker zet een behoorlijke stempel op het vernieuwen van deze musical. Zijn arrangementen trekken de liedteksten zo 2019 in.

Maar wat echt indruk op mij gemaakt heeft is de hoeveelheid zangtalent dat er op het podium staat. Wat een top niveau. En van het onderlinge leeftijdsverschil en ervaring is niets te merken. Joke de Kruijf laat horen welke hoge noten ze nog in haar mars heeft, Mariska van Kolck die al het persoonlijke drama van Kniertje recht de zaal in stuurt en Bil van Dijk die, met zijn warme stem, een prachtige “Achter de Horizon” laat horen. Ik heb het al eerder geschreven maar hier staat een top cast op het toneel. Meliisa Groeneveld en Bernice Havenaar wil ik toch wel even extra benoemen. Groeneveld heeft een stem die zo mooi past bij haar symbolische rol van “De Hoop”, het schip wat gedoemd is ten onder te gaan. Verleidelijk en klater helder lokt ze haar bemanning aan boord. Als een deel van de zaal moet lachen als ,de gehavende, ‘De Hoop” het toneel op komt ben ik even in verwarring, omdat dit zo’n mooi emotioneel toneelbeeld is. Havenaar is de afgelopen jaren zo gegroeid. Met haar spel zet zij overtuigend een rebelse Clementine Bos neer. Havenaars interpretatie van haar rol heeft mij diep geraakt.

Het verhaal, de zang en het acteren heeft mijn grote verwachtingen waar gemaakt. Ook was ik bij de perspresentatie onder de indruk van het toneelbeeld. Het moderne zeer minimalistische decor (ontwerp van Arno Bremers) doet wat het moet doen. En ondersteunt het strakke toneelbeeld. Het lichtontwerp van Coen van der Hoeven geeft het geheel de juiste sfeer. 
Producenten Hans Cornelissen en Ruud de Graaf hebben met “Op Hoop van Zegen” een mooi verhaal in een nieuwe jasje gestoken. Met prachtige muziek, schitterende liedjes en, ik zeg het nogmaals, een top cast!

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 28januari 2019 in het Zaantheater, Zaandam