Première Back to Oz


Op vrijdagavond 20 december 2019 gaat de Musical Back to Oz in première in de Stadsschouwburg te Utrecht.

Het verhaal gaat over Doortje. Als in de tv-studio tijdens de uitzending van het weerbericht alles op hol slaat, belandt weervrouw Doortje plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz. Met haar nieuwe vrienden Blik, Stro en Leeuw, gaat ze op zoek naar de GROTE OZ en trotseren ze de gevaren van de Gele Bakstenen Weg. Maar komt ze ooit nog terug?

Back to Oz Joris van Bennekom 2
Doortje, gespeeld door Naomi van der Linden, speelt één van de hoofdrollen. Zij speelt de rol met volle overtuiging en zingt prachtig. Met name het nummer ‘Somewhere over the Rainbow’ is prachtig gezongen. Maurits van den Berg speelt de rol van Stro en dat doet hij echt fantastisch. Het is zo mooi om te zien hoe hij zich als een pop van stro beweegt. Dat geldt echter ook voor Blik, gespeeld door Sacha Muller. Hij zit al een jaar vast onder een glijbaan en smeekt Doortje en Stro om olie. Hij komt langzaam meer en meer tot leven als Doortje hem olie geeft en die opbouw speelt hij zo ontzettend goed. Tot slot sluit de Leeuw zich nog aan bij de vriendengroep en deze rol wordt vertolkt door Jaike Belfor. Ook zij heeft weer een geheel andere rol in het geheel, maar groeit tijdens het spel uit naar een moedige en krachtige leeuw.

Henke Tuinstra speelt de rol van Hedda de Heks, maar ook de rol van de Manager in de tv-studio. Zij is zo’n enorme aanvulling in het geheel. In beide rollen, mag zij de bitch spelen en dit is haar op het lijf geschreven. Wat een power en je gaat bijna geloven dat zij in werkelijkheid ook zo moet zijn, wat uiteraard een compliment is. De kracht en passie in haar spel zijn werkelijk fenomenaal.

Back to Oz Joris van Bennekom 3
Tot slot moeten Eileen Graham in de rol van boodschapper van de Tovenaar en Rames Graus nog genoemd worden als Tovenaar van Oz. Eileen speelt de rol van onderdanige boodschapper en valt met het grootste gemak op het podium als dat nodig is. Zij is een prettige aanvulling op het geheel. De Tovenaar krijgen we op het eind van de voorstelling te zien als hij door de mand valt wanneer hondje Toto hem ontmaskerd. De bozige tovenaar blijkt toch niet zo’n akelige man te zien en dat is fijn voor het happy end van de musical.

Het decor dat wordt gebruikt bestaat uit wisselende schermen, tafels en andere hulpmiddelen. Deze wordt snel gewisseld door de stagewerkers. Daarnaast hangt er een groot scherm waarop diverse scenes geprojecteerd worden. Met zes paar miniatuurschoentjes, een miniatuurhond, miniatuur bezem, pop, vier-en-een-half kostuum en een nepsnor bewandelt Rosita Segers het land van Oz. Thorsten Alofs zorgt als cameraman voor het bijzondere livebeeld.

Back to Oz Joris van Bennekom 3 1
Naast het decor moeten ook de sublieme kostuums worden genoemd. Met name het kostuum van Blik is tot in de kleinste details afgewerkt. De muzikale bezetting K.O. Brass en Slagwerk Den Haag van vijf koperblazers en drie slagwerkers is vrij ongewoon, maar past perfect bij het verhaal van Back to Oz. Deze musici kunnen samen klinken als een big band.

De familiemusical Back to Oz is een unieke combinatie van live film, theater en muziek. Met een spetterende band, een cameraman op de vloer die voor live videobeelden zorgt en een cast die moeiteloos schakelt tussen spel, zang en camerawerk. Wij raden de musical echter wel pas aan vanaf minimaal 8 jaar. Tijdens de première zag een jongetje van 6 jaar het echt niet meer zitten en wilde weg, omdat het te spannend was. Aan het begin van de voorstelling zit een spannend stuk als Doortje via een storm in het Land van Oz terecht is gekomen en niet weet waar ze is. Na de pauze toont Hedda de Heks haar verzameling hoofden, waarna ze Doortje wil onthoofden en ook dit is best een spannend stuk voor de kinderen.Première Back to Oz4

Back to Oz speelt van 19 t/m 29 december in de Stadsschouwburg in Utrecht en wij zeggen; mocht je in de gelegenheid zijn, ga hem zien.
Kijk hier voor meer informatie.

Gezien: 20 december 2019 Stadsschouwburg Utrecht