De première van The Rocky Horror Show vond plaats op donderdag 29 juli. Het publiek verscheen feestelijk gekleed voor deze feestelijke aangelegenheid. Voor velen zal het de eerste keer zijn in lange tijd dat er weer voet gezet wordt op theatertapijt. De sfeer is gespannen in de beste zin van het woord: alsof de achtbaan zo gaat rijden. Wanneer de voorstelling begint gaat het publiek uit hun dak. Er wordt actief meegedaan, gelachen en gejuicht. 

The Rocky Horror Show is in ons land niet meteen een musical die bij het grote publiek een belletje zal doen rinkelen. Toch is het een hele bekende titel in de theaterwereld. In 1975 kwam de film uit en was niet direct een succes. Toen de film om middernacht werd geprogrammeerd, veranderde dit. Mensen kwamen verkleed als de personages naar de bioscoop en gingen los op de muziek en de dansjes. Er waren op een gegeven moment zelfs twee films in omloop, een Engelse en een Amerikaanse versie. The Rocky Horror Show heeft inmiddels een cultstatus verkregen, mede door de publieksparticipatie. Mensen konden letterlijk meedoen met de film.

Het verhaal
Het verhaal van The Rocky Horror Show is gebaseerd op oude B films uit het horror en sciencefiction genre, met personages geïnspireerd op bijvoorbeeld Frankenstein en Dracula. Deze types herken je terug in de figuren die je op het toneel.

Scenefoto RHS 020 foto Roy Beusker1
Brad en Janet zijn net verloofd met elkaar als ze op een regenachtige avond autopech krijgen. Ze komen terecht bij een groot landhuis en besluiten te vragen naar een telefoon. Wat ze daarbinnen aantreffen zal hun leven veranderen. Welkom in de wereld van Frank-N-Furter.

De transseksueel Frank-N-Furter heeft op zijn landgoed een bijzondere verzameling mensen om zich heen. De brave Brad en Janet voelen zich dan ook totaal niet op hun gemak. Ze krijgen te maken met de butler Riff Raff, Magenta en groupie Columbia. Ook ontmoeten ze Rocky Horror, een eigen creatie van Frank-N-Furter. Komen Brad en Janet ooit nog heelhuids het landhuis uit, en weten ze de verleidingen van Frank-N-Furter te weerstaan? Dit alles wordt ondersteund door de rol van de verteller.

En deze rol is weggelegd voor Erik Brey. Op komische en droge wijze weet hij het publiek te informeren of de gang van zaken die zich voordoen in het verhaal.

Scenefoto RHS 186 foto Roy Beusker
Janet wordt gespeeld door Multi talent Esmee Dekker. Dekker bewijst, na rollen als Evita, dat zij tevens over komisch talent beschikt. Dat deze dame een prachtige zangstem heeft wisten we inmiddels, maar haar komische timing is iets dat we nog niet eerder gezien hebben. En dat bevalt zeker!

De sullige Brad is een rol van Samir Hassan en spierbundel Rocky Horror wordt gespeeld door Yoran de Bont, die zich van zijn beste kant kan laten zien tijdens de voorstelling, deze rol is letterlijk op zijn lijf geschreven. Maar zonder grappen, De Bont laat zich zonder enige gene bekijken en schroomt niet uitbundig te dansen en bewegen. Ook weet hij het publiek in te pakken als de goedzak die hij is. Verder zien we nog onder meer Ellen Pieters als Magenta en Sabine Beens als Columbia.

Dan is er natuurlijk nog Frank-N-Furter, wat een bijzondere rol, en wat geweldig vertolkt door Sven Ratzke. Hij geeft me enigszins de kriebels. Zijn Bowie-achtige stem komt goed tot zijn recht tijdens de rocknummers en zijn extravagante uitstraling bereikt je zelfs op de laatste rij. Chapeau!

Scenefoto RHS 071 foto Roy Beusker
De muziek

Voor de muziek is er gekozen om de liedjes meertalig te houden. Zo zijn de nummers “Let’s do the Time Warp Again”, “Coming Home” en “Hot Patootie” Engels gebleven en zijn en andere nummers deels in het Engels, zoals “Touch Me” en “Sweet Transvestite”. En er zit een live band op het podium. Dit geeft het geluid die extra boost die de voorstelling nog sterker maakt.

Als Rocky Horror Virgin, tja, ik was nog nooit geweest, heb ik me kostelijk vermaakt. Een voorstelling vol humor, extremiteiten, seksuele avonturen, geweldige kostuums van Arno Bremers, heerlijke dansjes en aanstekelijke muziek. Wat mij betreft echt een Must See!

Scenefoto RHS 129 foto Roy Beusker
En als je voor het eerst naar de show gaat, bekijk hier dan nog wat Do’s en Don'ts vanuit de productie.
En veel plezier, dat is iets dat zeker weten zal moeten gaan lukken!

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.degraafencornelissen.nl