Kinderkoor Singfonia schittert in ‘Smike, de musical’

Nadat hun jongerenkoren Youforia (16-25 jaar) en Melodia (10-15 jaar) de afgelopen theaterseizoenen mochten schitteren in de musicalproducties ‘Magdalena’, ‘November 89’, ‘13’ en ‘June Foster’, geeft productiehuis The Singing Factory nu ook hun 21 jongste talenten van kinderkoor Singfonia (6-12 jaar) de kans om als ensemble podiumervaring op te doen in een volwaardige musicalproductie. Afgelopen weekend ging ‘Smike, de musical’ in première in de Antwerpse Schouwburg Luchtbal.

‘Smike, de musical’ is mogelijk niet de bekendste titel om mee uit te pakken als kinderkoor. De voorstelling werd gecreëerd in 1973 als televisieshow op de BBC. Nadien werd de show van Roger Holman en Simon May vooral populair onder scholen en amateurgezelschappen.

DSC06167

De voorstelling is gebaseerd op een gedeelte uit ‘Nicholas Nickleby’, het boek van Charles Dickens uit 1839: Wackford Squeers ronselt elk jaar leerlingen voor zijn kostschool ‘Dotheboys Hall’. Dat blijkt immers de ideale plaats om ongewenste kinderen achter te laten. De kinderen krijgen er in erbarmelijke omstandigheden “les” totdat Nicholas Nickleby aangenomen wordt als assistent van Mr. Squeers en het leven van de scholieren een betere wending krijgt.

Het grootste probleem van deze eerste productie met kinderkoor Singfonia zit hem in het bronmateriaal. ‘Smike, de musical’ is simpelweg te voorspelbaar, ééndimensionaal en mist een goede spanningsboog. Hoewel de regie van Rudi Giron zeker degelijk is, slaagt ook hij er niet in om de voorstelling voldoende vaart mee te geven. Het zijn in de eerste akte vooral de prestaties van de cast die we onthouden. Zo zijn Wanda Joosten en Joris Branckaerts simpelweg schitterend als Mrs. en Mr. Squeers.

DSC06689

Zodra het kinderkoor volledig wordt uitgespeeld en Jens Goossens als Nicholas Nickleby kan schitteren in de prachtige pauzefinale ‘Geef het leven toch een kans’ krijgt de voorstelling een ander elan. Wanneer dat koor bij het begin van de tweede akte vervolgens volledig kan losgaan bij de heerlijke ‘Dotheboys Rock’, inclusief stevige choreo van Matthew Michel en Baptiste Vuylsteke, krijgt de show het tempo en de energie dat het nodig heeft.

Want hoewel het bronmateriaal van ‘Smike, de musical’ niet meteen het meest inspirerende musicalwerk is, smaakt deze eerste productie met het kinderkoor van The Singing Factory wel naar meer. De professionele aanpak van de producent tilt de acteurs, actrices en het kinderkoor naar een hoger niveau en uiteindelijk is dàt de essentie van hun verhaal. En zodra dat fantastische kinderkoor - de échte sterren van deze productie - op de planken staan, vergeet je meteen die eerder genoemde manco’s.

DSC06167

‘Smike, de musical’ is nog op zaterdag 19 en zondag 20 september te zien in Schouwburg Luchtbal. Vanaf november 2021 brengt The Singing Factory ‘School of Rock’ in het Antwerpse Zuiderpershuis. In april 2022 brengen ze de nieuwe musical ‘If I Fall’ op de planken en in het najaar van 2022 volgt Mark Tijsmans’ ‘Wiet Waterlanders’.

Gezien op zondag 12 september 2021 in Schouwburg Luchtbal in Antwerpen.