Op 12 september ging Diana & Zonen van MediaLane in première in het DeLaMar theater in Amsterdam. Een verhaal over een van de meest iconische vrouwen van de laatste decennia. Naast het turbulente privé leven aan het hof kreeg Diana aan het eind van de jaren tachtig steeds meer bekendheid voor haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. De musical focust zich echter vooral op wat Diana (Marlijn Weerdenburg) haar zonen had meegegeven als ze niet zo jong was overleden.

Iedereen kent het recente verhaal van Harry (Freek Bartels) en Meghan (Danique Graanoogst), verliefd en opgejaagd. Herhaald de geschiedenis zich met een onmogelijke liefde? De musical schakelt tussen de prille liefde van de jonge en naïeve Lady Di en Prins Charles en de opbloeiende romance tussen de worstelende Prins Harry en Meghan Markle. Ook is er aandacht voor Harry’s broer William, gevangen in een keurslijf met zijn ietwat saaie vrouw Kate. Wat kregen deze zonen van hun moeder mee? Hoe doen zij in hun hoofd een beroep op hun overleden moeder.

Diana Zonen Fotocredits Roy Beusker en Annemieke van der Togt
MediaLane levert met Diana & Zonen een prachtig visite kaartje af met een indrukwekkende en boeiende nieuwe musical. De cast en het ensemble zijn erg sterk. Weerdenburg imponeert zowel vocaal als in haar spel. Wat een geweldige keuze voor deze rol. Hopelijk zien wij haar in de toekomst ook in andere musicalrollen. Haar stille spel is van zeldzaam hoog niveau, zonder woorden weet zij met haar ogen en blik nog zoveel bij te dragen aan het verhaal en spel van anderen. Bartels levert, zoals altijd, een solide prestatie als de worstelende Harry. Graanoogst is overtuigend als Meghan die haar vrijheid bevecht, tegen de stroom in. Gerrie van der Klei geeft met verve inhoud aan haar rol als Camilla met de nodige Engelse humor. Bart van Veldhoven verdient lof voor zijn bijrol als de jonge Charles die zich neerlegt bij zijn lot om met de jonge Diana te trouwen. In het beroemde interview uit 1981 antwoorde Diana op de vraag of zij verliefd waren “of course” en Charles voegde daar aan toe "whatever 'in love' means”. Een teken van een desastreuze basis voor hun relatie. Desi van Doeveren levert een erg komische bijdrage als Daisy, die als een echte groupie graag met prins Harry in contact wil komen. Hoe goed Desi de rol ook neerzet voegt het eigenlijk niet veel toe aan het verhaal. Een musical hoeft niet altijd een vrolijke noot te hebben. Diana & Zonen is namelijk boeiend en meeslepend genoeg maar zeker geen zware kost.

Diana Zonen Fotocredits Roy Beusker en Annemieke van der Togt 3

De muziek van Jeroen Sleyfer en Sophie Veldhuizen heeft de sound van nu. Voor elk personage is een eigen muziekstijl gekozen waardoor er minder samenhang is tussen de nummers, een verrassende en verfrissende keuze. De moderne staging, het lichtplan en stijlvolle kostuums geven het koninklijke verhaal een eigentijds karakter

Diana Zonen Fotocredits Roy Beusker en Annemieke van der Togt
MediaLane, in 2014 opgericht, wil de komende jaren door het creëren van originele, nieuwe titels bijdragen aan de artistieke ontwikkeling van de Nederlandse musical. En ondanks dat veel producenten zich in het musical genre begeven is voor kwaliteit zoals deze productie altijd plaats. Diana & Zonen speelt tot eind april,

Voor meer informatie en kaarten ga naar https://www.dianaenzonen.nl/.

Gezien: 21 september DeLaMar Theater Amsterdam

Recensie Diana & Zonen - Weerdenburg is de gedroomde Diana