Op zondag 26 september is het eindelijk zover, de langverwachte première van Aladdin de Musical in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Het publiek is in opperbeste stemming en in het theater hangt er, ruim voor aanvang van de voorstelling, al een enthousiaste en opgetogen sfeer.

Als de zaal tot de nok toe gevuld is, hoe fijn, weer volle zalen, en het licht dooft worden we meteen het sprookje ingezogen. We worden door de geest (Stanley Burleson) sensationeel welkom geheten in het sprookjesachtige Agrahbah. Met het nummer ‘Arabische Nachten’ worden we direct in de sfeer van 1001 nacht gebracht. Het decor van het stadje is een sprookje op zich. Dit geldt eveneens voor diens bewoners, die in kleurige en blinkende gewaden zich dansend over het toneel begeven. Hier maken we ook kennis met Aladdin ( Jonathan Vroege) en zijn drie vrienden Babak, Omar en Kassim en we ontmoeten we bad guys Jafar (Roberto de Groot) en zijn sadistische hulpje Lago (Darren van der Lek) Zij zijn bezig met het smeden van snode plannen terwijl Aladdin en zijn vrienden manieren zoeken om eerlijk aan hun geld te komen.

Aladdin DEF  Disney en Deen DSC4949.Aladdin (1)

Verderop in het paleis maken we vervolgens kennis met de Sultan ( Michel Sorbach) en zijn dochter, Prinses Jasmine. (Keoma Aidhen) Voor haar kan maar geen geschikte prins gevonden worden om mee te trouwen en de troon veilig te stellen. Jasmine is radeloos en ongelukkig. Zij wil de weide wereld in. Met de steun van haar vriendinnen ontsnapt ze uit het paleis en komt terecht in Agrahbah. Hier ontmoet ze Aladdin. Dit is het begin van een magisch liefdesavontuur.


01 Aladdin (Matthew Croke) inside the Cave of Wonders   photo by Deen van Meer c Disney   Copy
En magisch is meteen het juiste woord dat de lading van deze voorstelling dekt! De decors zijn een lust voor het oog. Met name de grot waar de lamp gevonden wordt, is letterlijk oogverblindend door al het goud dat ons tegemoet blinkt en de belichting die verschillende sferen creëert. En dit geldt eveneens voor alle kostuums! Werkelijk prachtig! Daarnaast wordt de voorstelling begeleidt door een live orkest, wat de voorstelling, wat mij betreft, nog een extra upgrade geeft. Maar wat pas echt een magisch moment is, is de scène in de tweede akte, waar Aladdin en Jasmine een ritje op het vliegende tapijt maken. ‘De Wereld wacht’, echt een kippenvel moment!

Tapijt DEF Disney en Deen D5M8280.Aladdin (1)

De cast


Jonathan Vroege is de gedroomde Aladdin en uitermate geschikt voor deze rol, en zeker niet alleen qua uiterlijk. Zijn stemklank is warm, mooi en vol en hij heeft geen enkele moeite om zijn zang met dans te combineren. Hij straalt een bepaalde charme uit die hem het onschuldige karakter geeft dat zo goed past bij deze rol.

Keoma Aidhen speelt de rol van Jasmine, en ze deed dit al eerder in de Duitse versie van Aladdin. Ik snap waarom er voor haar gekozen is. Wat een plaatje deze dame! Met haar heldere stemgeluid zingt ze de sterren van Agrahbah van de hemel. Ze speelt perfect de onschuldige, maar toch tamelijk pittige prinses, die langzaam verliefd wordt op de charmante Aladdin.

Roberto de Groot is de gedroomde naarling met zijn zware stemgeluid en grote verschijning. Darren van der Lek is als zijn knechtje Iago de komische noot van de show. Zijn sadisme en kruiperigheid zijn erg leuk en lollig.

De drie vrienden van Aladdin worden gespeeld door Florian Avoux, Dave Reijnders en Jermaine Faber. Ik noem ze bij deze de mannelijke OG3NE. Wat passen hun stemmen goed bij elkaar. Dit laten ze horen tijdens de nummers ‘Zin in Reuring’ en ‘Iemand die voor je knokt’.

Dan, last but zeker niet least, de geest! Stanley Burleson! Een rol die echt op zijn lijf geschreven is en waarin Burleson laat zien over hoeveel ervaring hij beschikt. Wat een talent heeft deze man toch! Zijn dans, zijn zang en zijn komische timing zijn spot on! Hij weet letterlijk de zaal op zijn kop te zetten en het gebeurt dan ook niet vaak dat er al een staande ovatie is, voor het eind van een voorstelling. Maar met de finale voor de pauze, weet Burleson samen met Vroege, het voor elkaar te krijgen tijdens het nummer ‘Een vriend als ik’.

Gene DEF Disney en Deen DSC6453.Aladdin (1)

Aladdin de Musical is een show die je het beste zelf kunt zien en ervaren. Er gebeurt zoveel op het toneel dat je je ogen uitkijkt en je wordt meegevoerd  in ‘A whole new world’. Wat mij betreft een MUST SEE!

Kijk voor meer informatie en kaarten op https://www.stage-entertainment.nl/nl/shows/musical/aladdin

Gezien: 26 september Afas Circustheater

 

Recensie Aladdin de Muscial – Alles wat je kan wensen