The Bodyguard: knaldrang in Studio Zuid

“Knaldrang in de vernieuwde Antwerpse Zuiderkroon”, wie had pakweg anderhalf jaar geleden gedacht dat we die zin ooit uit ons toetsenbord zouden laten rollen? Maar hier zijn we dan: na een veel te lange (culturele) covidcrisis was de goesting groot en bleek het bij de spetterende ensemblestukken van ‘The Bodyguard – The Musical Dinner Show’ moeilijk om niet op de tafels te springen om een “danske mee te placeren”, zoals we dat in Vlaanderen zo mooi kunnen zeggen. Wat een feest!

Musical dinner show
De musicalversie van ‘The Bodyguard’ volgt nagenoeg hetzelfde verhaal als de kaskraker met Whitney Houston uit 1992. Popdiva en actrice Rachel Marron wordt belaagd en bedreigd door een doorgedraaide stalker (Kristof Verhassel), zowel online als in het echte leven. Ze huurt voormalig geheim agent Frank Farmer in om haarzelf en zoontje Fletcher te beschermen tegen de naamloze crimineel. De band tussen Rachel en Frank is eerst onderkoeld, maar warmt gaandeweg op. Rachel begint gevoelens voor Frank te krijgen, maar hij houdt haar op afstand om zijn job te kunnen doen. Rachels zus, Nicki, is stikjaloers en doet iets waar ze spijt van zal krijgen.

20210925 TheBodyGuard 165 edit

De oerversie van de musical ging in 2012 in wereldpremière in Londen waar de voorstelling zo’n twee jaar bleef spelen. Nadien kwamen er wereldwijd verschillende producties van de show waaronder in Utrecht (2015-2017). Producent Music Hall pakt nu uit met een andere versie van de voorstelling en presenteert het als “musical dinner show” in de Antwerpse Studio Zuid. Hierdoor is ook de opstelling van de zaal wat anders: er zijn duoseats aan lagere tafeltjes, terwijl er achteraan in de zaal lange tafels voor 10 personen staan. Belangrijk om op te merken is dat hierdoor de zichtlijnen aan de zitplaatsen en tafels aan de zijkanten van de zaal niet goed zijn en dat deze plaatsen zelfs als “beperkt zicht” zouden moeten verkocht worden.

Het diner is dan ook een wezenlijk onderdeel van de beleving aangezien er geen losse tickets voor de voorstelling verkocht worden. Hoewel het viergangenmenu (amuse – Mexicaanse limoensoep – zalm – witte chocolademousse) degelijk was, bleven we (letterlijk) toch wat op onze honger zitten. Gelukkig maakte Music Hall wel de keuze om het diner te serveren voor (en niet tijdens) de show – met het dessert tijdens de pauze – zodat de kwaliteit en de beleving van de voorstelling beter was dan bij klassiekere dinnershows. Het concept dat de Vlaamse producent presenteert is dan ook zeer sterk en heeft het potentieel om een stevige blijver te worden in het musicallandschap, maar dan moet wat uit de keuken rolt minstens even spetterend zijn als wat anderhalf uur later vanaf het podium de zaal in komt.

20210925 TheBodyGuard 188 edit

Concertshow
Wie de voorstelling in Londen of Utrecht gezien heeft, zal merken dat de show stevig werd aangepast (zeg maar gedownscaled) voor Studio Zuid, maar – en dat is bijzonder te noemen – dat stoort haast nooit. Zo is de Vlaamse versie minder een musical pur sang, maar trekt de producent meer de kaart van de concertshow en dat komt de beleving in de voormalige Zuiderkroon alleen maar ten goede. Het decor steunt nog meer op het gebruik van LED-schermen en het aantal fysieke decorelementen is beperkt. De technieken en 3D-visuals van Joris Corthout (Prismax) zijn echter zo sterk dat je soms vergeet dat je naar schermen aan het kijken bent. Enkel bij de bungalowscène valt de schaalverkleining écht op: de piepkleine boshut met onstabiele muren in combinatie met de veel te heldere, te kleurrijke visuals geven een wat knullige aanblik en zorgen niet voor het beoogde dreigende effect.

Brigitte Derks (regie en vertaling) is er op haar beurt in geslaagd om, door die wat nadrukkelijkere concertbeleving, een erg strakke show op het podium te zetten. Zelfs wanneer in de tweede akte de zijpodia vaker moeten gebruikt worden voor de (decor)changementen blijft het tempo lekker aanvoelen. Voeg daar de spetterende choreografie van Tommy Gryson aan toe en je hebt een fantastisch kijkstuk dat de lijn tussen concert en theatervoorstelling fijntjes bewandelt.

20210925 TheBodyGuard 177 edit

Vrouwen stelen de show
De voorstelling wordt gedragen door een cast die heerlijk divers is. In de rol van Fletcher, de zoon van Rachel Marron, zagen we een ontwapenende Sahladin Diliën en George Arrendell zette een overtuigende Bill Devaney neer. Erik Goossens speelde op zijn beurt een voortreffelijke Frank Farmer – The Bodyguard – en bleef, naast de grootse leading lady, meer dan overeind in zijn musicaldebuut. Al blijft bij de mannenrollen voornamelijk de prestatie van Dieter Verhaegen het hardst hangen. Verhaegen heeft een patent op licht hysterische rollen en ook die van Sy Spector was een kolfje naar zijn hand.

Het zijn echter de vrouwen die de show stelen bij ‘The Bodyguard’. Charlotte Verduyn en megatalent Alyssa Luypaert schitteren als backing vocal, maar vooral hun performance bij de karaokescène is opmerkelijk. Het is een kunst om overtuigend vals te zingen, zeker als je over een formidabele vocale power beschikt als Verduyn en Luypaert, maar ze deden het met verve.

Het was ook een bijzonder blij weerzien met Karoline ‘Leki’ Kamosi. In 2013 schitterde ze al in ‘Josephine B’ van Judas Theaterproducties, maar ook als Nicki Marron – zus van – laat Leki zien wat ze in huis heeft.

Dé ster van de show is echter April Darby. De Nederlands-Amerikaanse zangeres, die de hoofdrol reeds in Utrecht vertolkte, is simpelweg grandioos als Rachel Marron. Darby heeft de loodzware taak om de volledige show te dragen, maar doet dat fantastisch. Wanneer naar het einde van de show wordt opgebouwd richting ‘I Will Always Love You’ hoor je een golf van opwinding door de zaal gaan bij de eerste noten van dé power ballad der power ballads. Wat een vocale beheersing! Wat een star quality!

I Wanna Dance With Somebody
‘The Bodyguard – The Musical Dinner Show’ is een voorstelling die exact biedt wat de toeschouwer verwacht: pretentieloos entertainment. Excuseer: kwalitatief uitstekend pretentieloos entertainment. Op de tafels hebben we – net niet – staan dansen, maar tijdens het slotapplaus overwon alsnog de knaldrang van het aanwezige publiek. “I Wanna Dance With Somebody”? Ja, dat hebben we toch even gretig gedaan. “The Bodyguard” is een heerlijke show die we allemaal even verdienen.

Voor meer informatie en tickets klik hier.

Gezien op 29 september 2021 Studio Zuid - Antwerpen