Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 48
Ganesha – een perfecte musical



In 2010 konden we, na afloop van de toenmalige speelperiode van ‘Ganesha - een perfecte god’, niet wachten om kaartjes te kopen voor een eventuele herneming. Bij nagenoeg élke première van Judas TheaterProducties kwam de musical opnieuw ter sprake wanneer we aan de praat geraakten met artistiek leider Sam Verhoeven: “Wanneer komt het er eindelijk van?” En zie: de aanhouder wint – we moesten wel 11 jaar geduld hebben – maar nu staat een volledig hernieuwde versie van de musical in het Antwerpse Fakkeltheater. Kleine spoiler voor de rest van de recensie: het was het wachten méér dan waard.

Try-out
11 jaar wachten is lang, dus was de drang om de show opnieuw te zien zo groot dat we niet konden wachten tot de officiële première. Zo zaten we twee dagen vroeger, bij de allereerste publieke try-out, al te popelen in het pluche van de rode zaal. Hier en daar waren er nog wat minieme (technische) foutjes, maar verder was er van een try-out weinig te merken. Misschien lag het ook aan het enthousiasme van de aanwezige delegatie van The Singing Factory, die uiteraard hun docent, regisseur, scriptschrijver (etc.) Wanne Synnave kwamen aanmoedigen, maar de voorstelling stond er.

scenefoto by Goele Bormans 5 1

Van M-Lab naar JTP
In 2003 al maakten Allard Blom (script en liedteksten) en Rhody Matthijs (muziek) deze musicalbewerking van ‘A Perfect Ganesh’, een toneelstuk van Tony- en Emmy Award-winnaar Terrence McNally (o.a. ‘Ragtime’ en ‘The Kiss of the Spider Woman’). Tijdens het legendarische openingsseizoen van het Amsterdamse M-Lab (2007-2008) kreeg de voorstelling er een kans om verder te groeien, toen met o.a. Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Jan Schepens.

Enkele jaren later, in januari 2010, ging de musical uiteindelijk in wereldpremière in de zwarte zaal van het Antwerpse Fakkeltheater. Zowel artistiek als commercieel werd de musical een groot succes. De voorstelling verkocht uit, er volgde later dat jaar een succesherneming en ‘Ganesha’ werd de grote winnaar van de Vlaamse Musicalprijzen door maar liefst vijf van de negen nominaties te verzilveren waaronder die voor Beste Musical, Beste Regie (Martin Michel) en Beste Inhoudelijke Prestatie (Allard Blom). Een cultstatus was geboren.

Creatieve topprestaties
‘Ganesha - een perfecte god’ vertelt het verhaal van Karin en Margriet. Deze twee vriendinnen besluiten dit jaar eens niet op vakantie naar Spanje te gaan, maar om twee weken door India te reizen. Tijdens deze bizarre reis blijkt dat de cultuur en de religie van dit bijzondere land hun meer raakt dan ze zelf ooit voor mogelijk hebben gehouden. De dames reizen immers niet alleen. Ze worden begeleid door niemand minder dan Ganesha, de Indiase God van wijsheid en voorspoed. Hij kijkt, legt uit, voorziet van commentaar, troost en heeft lief. En geeft inzicht. Waardoor Karin en Margriet na hun reis door India nooit meer dezelfde zullen zijn.

Een verhaal met heftige thema’s: omgaan met verlies, kanker, jezelf tegenkomen, verborgen verledens, … Het is veel, wat Karin en Margriet al hebben meegemaakt of nog gaan meemaken. Misschien is het zelfs allemaal iets té veel, maar het script van Allard Blom doseert dit zo goed – met veel humor en zelfspot – waardoor alles behapbaar blijft en de voorstelling nooit te zwaar aanvoelt. Het land India – en reizen an sich – laten fungeren als extra personage, is een creatief sterke keuze. Dat zorgt voor extra herkenbaarheid: jezelf tegenkomen op reis, je reisgezellen op een andere manier leren kennen, waardevolle onverwachte ontmoetingen, …

scenefoto by Goele Bormans 1
De uitstekende spanningsboog in het script wordt haast perfect vertaald naar het podium door regisseur Martin Michel. Zijn regie is strak, heerlijk to-the-point (nergens een overbodige toevoeging), maar nooit steriel. Michel slaagt erin om steeds de juiste emotie te vertellen zonder te vervallen in simpel sentiment. Door dankbaar gebruik te maken van het eenvoudige, maar erg inventieve decorontwerp van Arno Bremers, blijft het tempo altijd lekker aanvoelen en is de voorstelling ook een visueel pareltje.

Waar we ons nog het hardst over hebben verbaasd, was hoe de songs van Rhody Matthijs en Allard Blom zich in ons geheugen hebben genesteld. Eén musicalhit schrijven is al een uitdaging, maar er in één show minstens vijf weten te creëren is waanzinnig. Misschien dat het arrangement van ‘Huilen naar de maan’ iets té opgeschroefd klonk, maar dan zijn we echt aan het zoeken naar kritische noten bij de – over de volledige lijn – haast perfecte creatieve prestaties.

Topcast
De kwaliteit van de nummers van Matthijs en Blom wordt nog eens versterkt door de vierkoppige topcast. Vocaal is iedereen uitmuntend, maar het is vooral opmerkelijk hoe mooi de stemmen van het viertal blenden met elkaar.

Pieter Van Keymeulen mag als een mysterieuze Ganesha de voorstelling openen en zet perfect de toon neer voor de rest van de voorstelling. Zowel vocaal als qua spel weet Van Keymeulen steeds de juiste emotie te raken: vaak ingetogen, maar ook over-the-top als het kan.

Goele De Raedt en Kirsten Cools (wat een fijn weerzien op een Vlaams musicalpodium!) vertolken de twee vriendinnen. Waar hun karakters aanvankelijk simpel en ééndimensionaal lijken – de gestructureerde Margriet (De Raedt) en de zweverige Karin (Cools) – krijgen hun personages een hoop meer body mee gedurende de voorstelling. Deze transformatie zetten ze prachtig neer en voelt nergens geforceerd aan.

De ontdekking van de productie is echter Wanne Synnave. Synnave is natuurlijk onmogelijk een nieuwkomer in de musicalwereld te noemen, maar zijn prestatie in ‘Ganesha’ voelt toch aan als de revelatie van de avond. Hij mag verschillende kleine rollen voor zijn rekening nemen, maar het is als Wouter, de overleden zoon van Karin, dat Synnave alle registers mag opentrekken. Tot tranen toe waren we bewogen bij zijn vertolking van ‘Allemaal zo anders’.
Een perfecte musical

scenefoto by Goele Bormans 4 1
Ja, we zijn lyrisch over deze vernieuwde versie van ‘Ganesha - een perfecte god’. Hoewel tijdens de voorstelling blijkt dat Ganesha niet noodzakelijk een perfecte god is (en dat ook niet hoeft te zijn), kunnen we dat nagenoeg wel zeggen over de productie. Alles wat het genre zo mooi maakt, bevat deze voorstelling. Perfecte creatieve prestaties. Een perfecte cast. Een perfecte musical.

Sam Verhoeven wil niet zeggen dat de cirkel rond is met deze “Ganesha 2.0”, maar dat zou het enigszins wel kunnen zijn. Op een positieve manier weliswaar. Waar ‘Ganesha’ ooit een kans kreeg bij het Amsterdamse M-Lab, zou deze productie ook de start kunnen zijn van een échte Vlaamse musicalwerkplaats met als basis het Antwerpse Fakkeltheater. Judas TheaterProducties heeft alleszins alles in huis om dit waar te maken, om jong talent een kans geven, om Vlaamse musicalcreaties een kans geven, … Nu nog een subsidiecommissie die dit ook wil inzien.

Voor info en tickets: www.judastheaterproducties.be

Gezien vrijdag 15 oktober 2021 in het Antwerpse Fakkeltheater.

Ganesha – een perfecte musical