Liften 2: Girls Night-INN - Zeer verrassend.

Van gevangen in het leven naar leven in het gevang? 

Donderdag 14 oktober is Liften 2 in de Goudse schouwburg in première gegaan. In de voorstelling wordt Saskia in voorarrest geplaatst, nadat ze in liften 1 haar man heeft neergeschoten. De naïeve Saskia wordt met veel energie en enthousiasme gespeeld door Joke de Kruijf. Wegens gebrek aan beschikbare cellen deelt ze een cel met Stefanie, prachtig vertolkt door Frédérique Slyterman van Loo. Winston Post speelt de bewaarder Youri met wie Saskia een plezierige ontmoeting heeft op haar laatste vrije avond in de kroeg. Youri wordt per ongeluk tijdens zijn dienst bij de dames opgesloten in de cel.

De zeer verschillende karakters van de dames en de eerdere ontmoeting tussen Saskia en Youri leveren hilarische scènes op. Doordat ze langere tijd samen opgesloten zitten in een kleine ruimte, ontstaat er (uiteindelijk) optimaal contact en is er ruimte voor diepgang en gesprekken over het ouderschap, liefde en levensbedreigende keuzes. Dit concept werd in Liften 1 ook als opzet gebruikt en blijkt in deze voorstelling nog vele malen sterker te werken. Ondanks het feit dat we te maken hebben met een vervolg, is de voorstelling uitstekend te bekijken als je deel 1 niet hebt gezien. De voorstelling start met een terugblik, waardoor de beginsituatie helder is.

Selectie Liften 2 040

Van begin tot einde weet de voorstelling je aandacht vast te houden. Het is het team van I&L entertainment gelukt om een voorstelling neer te zetten met humor, diepgang en mooie dialogen. In de voorstelling wordt “het onbespreekbare” bespreekbaar gemaakt. Leon van Uden durft gevoelige onderwerpen een podium te geven: welke keuze is goed en welke fout? Of is het niet zo zwart/wit? Een voorstelling die je aan het denken zet en uitnodigt om de wereld eens door de ogen van een ander te bekijken. Heel mooi hoe de positieve intentie achter een misdaad benoemd wordt, waardoor er verbondenheid ontstaat met twee vrouwen die een misdaad hebben begaan. 

Naast de diepere laag is er aan de oppervlakte van Liften 2 ruimte voor woordgrapjes en ontroering. De humor komt volledig tot zijn recht door de chemie tussen de acteurs en hun uitstekende timing.  Ook nieuwkomer David Sanders heeft gedurende enkele hilarische momenten de lachers op zijn hand. Tijdens de voorstelling krijgen we tevens te maken met flashbacks. De acteurs stappen dan ogenschijnlijk moeiteloos over in een ander personage en door kleine veranderingen in hun bewegingen, mimiek, spraak en accessoires blijft dit zeer geloofwaardig. Het publiek wordt hierdoor echt meegenomen in het verhaal en dit leverde regelmatig ontroerende scènes op. De dramaturgische lijn is mede hierdoor mooi in balans. Als decor wordt er gebruikt gemaakt van een cel met rondom tralies. Doordat de cel kan draaien fungeert hij steeds weer als een ander passend en geloofwaardig decor bij de wisselingen.

Selectie Liften 2 126

Het lied ‘Is het gek dat ik je mis’ dat Joke prachtig zingt komt echt binnen. Liefde kent vele vormen en voldoet lang niet altijd aan de “norm”. Het thema liefde zit mooi verwerkt in de voorstelling. Liefde voor je partner, kind, ouder en het onverwachte en de duivelse dilemma’s die daarbij komen kijken. Ook de prachtig gevonden metafoor over zijwieltjes die te maken hebben met het vaderschap, raakt de gevoelige snaar. De muziek is een echte aanvulling en kleurt het geheel mooi in. Tot slot is de voorstelling prachtig verlicht en dat levert sprookjesachtige plaatjes op. En dat past dan weer mooi bij het begin en einde van de voorstelling. Er was eens….

Liften 2 is een toegankelijke avond uit en bevat de juiste combinatie tussen hilarische humor en prachtige ontroerende momenten. Deze combinatie maakt het een absolute aanrader.

Klik hier voor de speellijst

Recensie Liften 2: Girls Night-INN