Recensie Amélie de Musical, heeft nog wat tijd nodigEindelijk is dan Amélie de Musical in Nederland. Producent Michiel Morssinkhof heeft met zijn eerste grote theaterproductie meteen voor een mooie uitdaging gekozen. Want Amélie's verhaal op West End wordt bedolven onder positieve recensies.

Het verhaal
Amélie Poulain is een meisje dat zonder ouderlijke liefde opgroeit. Na het overleden van haar moeder vertrekt ze naar Parijs en daar probeert de dromerige Amélie (Christanne de Bruijn) aan anderen liefde en vrolijkheid te brengen. Maar haar eigen leven blijft leeg en zonder liefde totdat ze Nino  (David Schwarz) op een metrostation in Parijs ontmoet. De zoektocht naar de onvoorwaardelijke liefde voor Amélie is begonnen.

Amelie Annemiek van der Togt 3

Poppenspel
De openingsscène is veel belovend. De acteurs zijn in deze voorstelling ook de musici en spelen live op het podium. Mijn ogen en oren worden rijkelijk beloond en mijn nieuwsgierigheid wordt naar het verloop van dit romantische verhaal opgewekt.

Door het, veelvuldige, gebruik van de kleur groen in het decor komen de kostuums en vooral Amélie prachtig uit. Het decor bestaat uit diverse losse componenten die,  door ze te verplaatsen, op een leuke creatieve manier weer een andere scène creëren.  

Als we beginnen met de jonge zesjarige Amélie wordt deze uitgebeeld door een echt schitterend gemaakte pop ( Kathelijne Monnens ). Wesley de Ridder ( poppenregie) weet haar heel mooi tot leven te brengen mede door het poppenspel van Christiaan Koetsier. Het poppenspel van Morssinkhof Terra Theaterproducties behoort echt tot de top van de wereld. Of het nu een bijna onzichtbare vlieg is, de jonge Amélie of een goudvis in een kom, alles komt tot leven en heeft een karakter.

Amelie Annemiek van der Togt 4

Premièrezenuwen
De samenzang is heerlijk om naar te luisteren en de verstaanbaarheid van de teksten is perfect. Hier en daar zit er in de zang een missertje, maar dat zullen de première zenuwen wel zijn, hoop ik.
Daniel Cohen is er in geslaagd om de, soms bijzondere teksten, te vertalen naar het Nederlands zonder de intentie te verliezen.
Ondanks, dat het niveau van de acteurs en actrices, de verhaallijn, de prachtige muziek en het toneelbeeld absoluut hoog is, kom ik niet in het verhaal en word ik niet geraakt. De ingelaste pauze heeft daar zeker geen positieve wending aan gegeven.

Tijdens de tweede akte raak ik steeds meer los van het verhaal, ik zie kleine foutjes, ik hoor wat meer valse noten. De verstaanbaarheid is beduidend minder geworden dan in de eerste akte. Twee scènes heb ik visueel gemist, en met mij meerdere, omdat deze buiten de zichtlijnen van het rechter deel van de zaal zijn gespeeld. Ik moet mij echt enorm concentreren om de voorstelling te kunnen blijven volgen.

Het is moeilijk om aan te geven waardoor ik niet emotioneel geraakt ben door deze voorstelling. Het is zeker geen slechte productie. Alle componenten tot een succes zitten er gewoon in.  Ik denk dat de voorstelling nog niet geheel tot volwassendom is gekomen. Hier en daar mag er wat geschaafd worden. Amélie is geen makkelijke voorstelling om te spelen en ik ben er van overtuigd dat deze de komende tijd met de dag beter zal worden.

Dat Michel Morssinkhof voor Amélie de Musical heeft gekozen is zeer te waarderen. Geen eenvoudige voorstelling en die nog een beetje moet groeien en dan zal ook deze Nederlandse Amélie de harten van het publiek veroveren.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 21-10-2021 Theater de Veste in Delft

recensie Amélie de Musical