Zaterdagavond ging in het Antwerpse Zuiderpershuis de eerste productie van ‘School of Rock’ op het Europese vasteland in première. De musicalversie van de gelijknamige film uit 2003 werd sinds de wereldpremière in 2015 nog niet vertoond buiten de UK en de Verenigde Staten. Daar brengt het jonge, Belgische productiehuis The Singing Factory - na lange onderhandelingen en met de toestemming van Andrew Lloyd Webber - verandering in. Sir Lloyd Webber was gelukkig niet aanwezig bij de première. Door het energiebommetje dat The Singing Factory op het podium zette, was tegen het slotapplaus het dak al lang van het Zuiderpershuis geblazen. En een verkoudheid wens ik de 73-jarige musicalcomponist absoluut niet toe.

Eerlijk gezegd was ik nooit grote fan van de productie van ‘School of Rock’ die tussen 2016 en 2020 in het New London Theatre (nu Gillian Lynne Theatre) te zien was. Het script van Downton Abbey-maker Julian Fellowes vond ik – en dan druk ik mezelf zacht uit – nogal simplistisch en vlak. De catchy songs van Andrew Lloyd Webber en Glenn Slater en de steengoede (kinder)cast wisten de show gelukkig overeind te houden, maar in de eindbalans was ik toen vooral blij dat ik een stevige korting had kunnen scoren op mijn aangekochte tickets.

Aan het verhaal heeft regisseur en vertaler Wanne Synnave weinig gesleuteld. Hier en daar werd het script geüpdatet naar 2021 en werden er Vlaamse referenties toegevoegd, maar verder bleef het verhaal over Dewey Finn, een werkloze “rockster”, volledig bewaard. Door een (gelukkig) toeval komt de gitarist op z’n retour terecht op de prestigieuze Horace Green school waar hij een job als vervangleerkracht krijgt. De luie Finn heeft echter geen enkele ambitie om de jongelingen iets bij te brengen, maar wanneer hij z’n klas hoort musiceren tijdens de klassieke muziekles, ontdekt hij het talent van zijn leerlingen. Hij beslist om de klas om te vormen tot rockgroep om zo deel te nemen aan de Battle of the Bands totdat zijn geheim aan het licht komt natuurlijk…

School Rock Robin 2
Waar The Singing Factory dan het grote verschil maakt, is door het waanzinnige talent dat ze in hun rangen hebben, volledig uit te spelen tijdens hun producties. Verhaaltechnisch klopt het dan misschien niet 100% meer, maar who cares wanneer er zoveel jeugdig talent de ziel uit hun lijf staat te zingen en te dansen. Het jongerenkoor bestaande uit o.a. Chaya Van Mol (Summer), Lotte Villays (Tomika), Titus Schrooyen (Zack), Thijs Joppen (Lawrence), Jasper Van Hees (Freddy) en Sterre Hannes (Katie) is zo straf dat ze eigenhandig af en toe de Londense versie naar huis spelen.

Regisseur Wanne Synnave kiest ervoor om all-in te gaan tijdens de (jongeren)koorstukken en dat is volledig terecht. ‘Als jij eens naar me luistert’ is niet minder dan magisch te noemen en ‘Vecht tegen de man’ is een schitterend opgebouwd ensemblestuk. In combinatie met de vurige choreografie van Matthew Michel en Baptiste Vuylsteke komt er een heuse energievloedgolf door de zaal en doe dan maar eens je best om niet mee te dansen op je stoel. Een absoluut hoogtepunt van de voorstelling.

De castleden van The Singing Factory worden aangevuld door professionals An Lauwereins en Jervin Weckx. Lauwereins kan vocaal uitpakken als Rosalie Mullins, maar weet ook als strenge directrice van Horace Green helemaal te overtuigen. Jervin Weckx is op zijn beurt goddelijk als Dewey Finn. Weckx moet een erg groot deel van de voorstelling dragen, maar doet dat met verve. Zijn vertolking is zo intens, met zoveel energie, dat het haast onmogelijk is dat er backstage geen zuurstofflessen voorzien zijn.

School Rock Robin3
Met deze ‘School of Rock’ laat producent The Singing Factory nogmaals zien hoeveel jong talent ze in huis hebben. Want hoewel deze musical van Andrew Lloyd Webber niet tot z’n topstukken behoort, tilt het productiehuis deze show alsnog naar een hoger niveau door optimaal gebruik te maken van dat fantastische jongerenensemble.

Info en tickets: www.singingfactory.be

Gezien op 5 november in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

Recensie School of Rock: energiebommetje in het Zuiderpershuis