Come from Away: een ontroerende ode aan de mensDinsdag, 11 september, 2001. 9/11. Een datum die in ons collectieve geheugen staat gegrift. De afschuwelijke terroristische aanslagen in Amerika, waar 3000 mensen het leven lieten. In de Twin Towers van NYC en het Pentagon. Het vierde vliegtuig stortte neer in Shanksville, Pennsylvania, doordat moedige passagiers terug durfden te vechten en zo het laatste (vermoedelijke) doelwit wisten te ontwijken, het Capitool of Witte Huis.

Hier start ook het verhaal van Come From Away, wat gebaseerd is op wat er verder werkelijk gebeurde die dag. Het script, muziek en originele liedteksten zijn in handen van Irene Sankoff & David Hein. Regie ligt in handen van Antoine Uitdehaag.

Come from away 02 Roy Beusker

De passagiers aan boord van andere vluchten hadden geen idee wat er gaande was, op die gedoemde dag. Het luchtruim van de hele Verenigde Staten werd gesloten, per direct. Dat resulteerde in 38 vliegtuigen, die moesten landen in Gander, in de Canadese provincie Newfoundland, waar de hechte gemeenschap van inwoners 7000 passagiers onder hun hoede namen.

Terug naar nu. De première op 19 november 2021 in het nieuwe Luxor Rotterdam. Er is een livestream met de mensen achter de personages, de mensen die het daadwerkelijk hebben meegemaakt. Wat een bijzonder moment moet dat zijn. De buitengewone gebeurtenissen op 11 september hebben niet alleen geleid tot wanhoop en onvoorstelbare ellende, maar brachten ook mensen dichter bij elkaar en vonden hoop, liefde en naastenliefde. Een saamhorigheid als nooit tevoren in een donkere periode.

De Nederlandse cast straalt met een weergaloze energie, die je door hele voorstelling voelt. Chapeau, deze casting. Eindelijk, een voorstelling waarin de cast een prioriteit heeft, divers en van alle leeftijden, zij dragen het verhaal.
Deze cast is goed op elkaar ingespeeld, allemaal florerend in hun eigen unieke personage, menselijk, wat zorgt dat je met iedereen meeleeft.

Come from away Roy Beusker

Willemijn Verkaik straalt en zingt als vanouds. In haar rol als pilote Beverly Bass, haar versie van Me and The Sky blijkt niet voor niets een showstopper. Helaas blijkt de Nederlandse vertaling niet altijd even geslaagd, en helpt zeker de zangers niet. Teveel lettergrepen, niet écht de Engelse intentie begrijpen, behoorlijk jammer.

Hoogtepunten: Robbert van den Bergh als Oz Fudge, de politieman, is de comic relief. Kurkdroog in zijn komische timing, meermaals de lachers op zijn hand. Frank van Hengel geeft ons een emotionele glimp in hoe het moet zijn als Arabische moslimman, post-9/11. Vertrekken als jezelf. In een moment alles veranderd. Terugkomen als de aartsvijand.

Come from away 04 Roy Beusker

De choreografie van Daan Wijnands is wederom… briljant. In het bijzonder, de scenes in het ‘vliegtuig’ zijn geestig gestaged. Binnen zijn staging zijn er überhaupt slimme vondsten.Het houten decor (waar je de muzikanten ook ziet zitten – hoera!) is ook precies wat het moet zijn. Niet pretentieus, zonder onnodige fratsen. 

Welcome to the Rock – wat een goed nummer. De synergie tussen het gevecht en wanhoop en de bijhorende choreografie zetten de toon vanaf het eerste begin. De Ierse invloeden in de muziek zijn ook een welkome afwisseling, je hoort het niet vaak terugkomen in musicals. Het geeft net dat beetje extra.

Come from Away is een voorstelling over de veerkracht van de mens, die zelf het in het zwartste zwart de storm doorstaat. Hoop in wanhopige tijden.  Liefde vinden in een tijd vol haat. “Ik ben een Eilander!”


Voor meer info: www.comefromawaydemusical.nl 


Gezien op 18 november 2021 Nieuwe Luxor Rotterdam

Recensie Come from Away: een ontroerende ode aan de mens