Eindelijk is er dan de door Corona vaak uitgestelde premiere daar van de musical Spring Awakening. Gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen uit 1891 van Frank Wedekind. Schrijver Steven Sater schreef teksten en Duncan Sheik tekende voor de muziek. In 2006 ging Spring Awakening in première in New York en werd al heel gauw een wereldwijd succes. Dat komt vooral door de thema's die er in verwerkt zitten. Abortus, homoseksualiteit, kindermishandeling en zelfdoding zijn natuurlijk onderwerpen die heden ten dage nog steeds actueel zijn. Ongelooflijk dat er eind 19e eeuw al zo over werd geschreven.

Even terug nu naar deze versie die werkelijk als een brok jeugdige energie de zaal in spat. Op een vlak midden op het toneel worden de belangrijkste scènes gespeeld. Doordat de spelers die niet spelen om dat vlak heen zitten of staan krijgt de scene een extra lading. De zware houten stoelen met achterop gekerfde kruisen geven een calvinistische sfeer die drukkend is. Door simpele handelingen in formatie zettingen vormen ze de basis van school, kerk, huis of bos. Deze simpelheid werkt zo goed door dat niks afleid van de spelers.

Spring awakening 2022 Neeltje Knaap
Marisa van Eyle en Wil van der Meer spelen de rollen van Vader, Moeder, Leraar, pastoor, dokter of pianolerares. Met hele summiere attributen als een bril, omslagdoek, schort of ketting zijn deze twee ras acteurs zo geloofwaardig en goed in het omschakelen. Ze zijn de verbinding in het geheel en brengen de rust die nodig is. De jonge cast krijgt hier kansen om te laten zien wat ze in huis hebben. Ze stormen vaak het toneel over in wilde choreografieën van stampen springen en rennen. Prachtig gedaan door choreograaf Roy Jonathans. Een hele goeie zet vind ik dat ze in hun prachtige kostuums een handmicrofoon verbergen die tevoorschijn wordt gehaald als ze gaan zingen. Ongewoon in een musical. Het versterkt de kracht die ze verbeelden in de muziek. Of deze nu wild is of verstild qua sfeer.

Spring awakening 2022 finals 001Neeltje Knaap
Zoveel taboes die er doorbroken moeten worden. Als je zo jong bent en je zit vol energie terwijl je hormonen alle kanten op vliegen. Het is juist dan zo belangrijk dat er gepraat, uitgelegd en geluisterd wordt. Door het geloof wordt sex vies gevonden en verkeerd. Hoe ontdek je daarom wat liefde is. Waarom durven ouders hun kinderen niet te vertellen hoe je sex bedrijft en wat er gebeurt. Het geeft veel ellende. Gelukkig is het anno 2022 iets beter gesteld. Al denk ik dat er nog genoeg taboes zijn rond de thema's die hier verbeeld worden. Zwanger raken als je nog jong en ongetrouwd bent. Zelfmoord plegen omdat je voor je gevoel faalt voor je vader en moeder als je niet aan hun verwachtingen kan voldoen. En dan de liefde tussen twee jongens met humor en tederheid in scene gezet. Het verzwijgen van mishandeling door een van de ouders.

Spring awakening 2022 finals 005Neeltje Knaap

Wat zijn we opgeschoten in een eeuw tijd. Bitter weinig eigenlijk. Die constatering is pijnlijk om te voelen als toeschouwer. Het einde als in de finale de spelers in hun alledaagse zomerse kloffie samen zingen geeft kippenvel. De heerlijke muziek wordt goed gespeeld door de muzikanten. Kortom een musical waar je naar toe moet. Zeker met je kinderen vanaf 12 jaar. Die zullen niet alleen van de mooie cast meisjes en jongens gaan genieten. Ook leren ze bij over waar ze nu nog vaak niet over durven praten.

Na de pauze kwamen de jeugdige spelers goed los en lieten ze de spanning van de première voor wat het was. Mooie vertaling van Daniël Cohen en super regie van Koen van Dijk.
Een schot in de roos deze Spring Awakening.

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Gezien 28 februari 2022 in het DeLaMar Theater te Amsterdam

RecensieEen brok jeugdige energie in Spring Awakenings