Musicalklassieker Les Misérables na ruim 30 jaar terug in Carré

Vandaag hebben producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen bekend gemaakt dat zij in samenwerking met Erwin van Lambaart als speciaal adviseur, Cameron Mackintosh’s nieuwe productie van Les Misérables na ruim dertig jaar terugbrengen in Koninklijk Theater Carré. Van 1 tot en met 19 maart 2023 zal Les Misérables in Carré te zien zijn met 16 koppig orkest en 40 castleden. Opties voor verlenging en voorstellingen in een select aantal Nederlandse theaters liggen open.

Hoofdrollen worden gespeeld door Milan van Waardenburg (Jean Valjean), Freek Bartels (Javert), Vajèn van den Bosch (Eponine), Ellen Pieters (Madame Thenardier), Channah Hewitt (Fantine), Mark Roy Luykx (Enjolras) en Sem Gerritsma (Cosette). De namen voor de overige rollen, waaronder Marius en Monsieur Thenardier, worden binnenkort bekendgemaakt.

Cornelisse refereert in zijn toelichting respectvol aan Joop van den Ende die de productie in 1991 naar Nederland bracht en daar musicalgeschiedenis mee schreef. In 2008 keerde de productie terug met een toen een startende Bartels in de rol van Enjolras. De Graaf en Cornelisse zijn terecht trots en vinden het een ongelooflijke eer dat ze deze nieuwe en eigentijdse versie in één van de eerste landen buiten Engeland mogen brengen. Het is duidelijk wat wennen voor Cornelisse dat de Britse theaterproducent Cameron Mackintosh, al meer dan veertig jaar verantwoordelijk voor Les Misérables wereldwijd, met zijn team nauw betrokken is bij deze nieuwe Nederlandse productie. Hij beschrijft uitgebreid de uitdagingen met de casting en de goedkeuring die daarbij nodig is uit Londen. Het is duidelijk, de kwaliteit van de legendarische musical wordt goed bewaakt. 

Op het Londense West End is de op de gelijknamige roman van Victor Hugo gebaseerde musical vanaf 1986 onafgebroken te zien en daarmee de langst lopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Ook op Broadway was het één van de meest succesvolle musicals ooit en onderscheiden met acht Tony Awards, waaronder die voor beste musical.

Les Misérables door Boubill & Schönberg is een megaproductie. Zo zijn er minimaal 15 trailers nodig om het decor vanuit Engeland naar Amsterdam te kunnen vervoeren. Uiteraard is het een risicovolle onderneming maar producenten en partners hebben er een heilig geloof in dat het Nederlandse publiek deze prachtige, legendarische voorstelling met vele iconische songs, zoals I dreamed a dream, juist nu graag weer wil zien. Die keuze, zo kort na de pandemie, verdient lof en respect. ‘Alleen met kwaliteit en durf gaan we de zalen weer vullen’, aldus Cornelisse.

Cast Les Miserables foto Andy Doornhein 5671

Het verhaal
Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobsedeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?

Vanaf vandaag start de kaartverkoop via eventim.nl en www.carre.nl

Musicalklassieker Les Misérables na ruim 30 jaar terug in Carré