Op zondag 8 mei ging in het MECC in Maastricht de spektakelmusical Dagboek van een Herdershond in première. De musical, gebaseerd op de legendarische televisieserie onder regie van Willy van Hemert en destijds geproduceerd door Joop van den Ende, werd tussen 1978 en 1980 op televisie uitgezonden. Voor velen een hereniging met een bekend verhaal en voor anderen een eerste kennismaking met een historisch verhaal dat het verdient om opnieuw verteld te worden. Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht brengen de televisieserie tot leven in een speciaal gebouwd pop-up theater. De term 'spektakelmusical', enigszins geadopteerd van Studio 100, schept direct hoge verwachtingen.
In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke (Joes Brauers) in 1914 toe tot een gelovige gemeenschap in Geleen. Brauers is de perfecte onhandige, naïeve en charismatische Erik, je sluit hem direct in je hart. Het kleine landbouwdorp in Limburg wordt geregeerd door de notaris, de herenboer en de pastoor. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. Erik probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel parochianen tegen zich in het harnas. In hun ogen heeft hij teveel interesse in Miete, een voortreffelijke rol van Nandi van Beurden. Door zijn sociale bewogenheid en zijn verlegenheid steekt hij sterk af bij zijn baas, pastoor Bonhomme (Raymond Kurvers). De laatste is conservatief, en een Bourgondisch levensgenieter. Odekerke komt als gevolg van zijn naïviteit regelmatig in botsing met de lokale bevolking, maar weet zich gesteund door zijn Engelbewaarder (Angela Schijf) en door zijn flamboyante vriend Lumens, een erg mooie rol van William Spaaij. Erik wordt na een aantal voorvallen door pastoor Bonhomme op staande voet ontslagen en verlaat het dorp terwijl de parochianen de inzegening van een nieuwe mijn vieren. Jaren later keer Erik terug en ziet hoe het leven in het dorp is veranderd. Lumens is inmiddels pastoor geworden en vraagt Erik om zijn kapelaan te worden. De gevoelens tussen Erik en Miete zijn nog steeds aanwezig. Erik integreert in het dorp en ziet de ellende van het mijnwerkersbestaan en het opkomend socialisme. Voor de talentvolle Miete gaat de wereld buiten Geleen open. Als Erik getuige is van een moord komt hij voor een aantal dillema's te staan waarin hij balans probeert te vinden tussen hoofd, hart en geloof.
De meest opvallende rollen in de sterke cast worden gespeeld door Suzan Seegers die een geweldige huishoudster Katrien vertolkt, Anne-Mieke Ruyten als mevrouw Bongaerts, Barry Beijer als bovenmeester Bongaerts, Javan Hoen als René Bongaerts, Saskia Schafer als vrouw Bonte, Sem van der Hijden als Louis Bonte, Ronald Jorritsma als Bertus en Martijn van der Veen als Brouwer van der Schoor.
Het script is geschreven door André Breedland, de muziek is van Ad van Dijk en Martin Michel is verantwoordelijk voor de staging. De staging is precies dat wat je van een spektakelmusical mag verwachten met onder andere een live harmonie, paard en wagen, een voorbij rijdende auto en fietsen on stage. De decors geven mooie 3D diepte aan de immense ruimte. Ondanks de geweldige staging is het wel wat eenvoudiger dan de unieke theaterervaring die Studio 100 creëert in het pop up theater in Puurs met rijdende tribunes en indrukwekkende decorstukken. De regie is in handen van Servé Hermans. Philharmonie Zuid Nederland heeft de muziek van Dagboek van een Herdershond op band ingespeeld. De muziek is gecomponeerd door Ad van Dijk. De muzikale leiding van deze musical is in handen van Rob Mennen. De openingstune van de tv-serie wordt iedere avond live gespeeld door een Limburgse harmonie of fanfare. Tijdens de première was die eer voor De Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden.
Dagboek van een Herdershond is een sterke en originele productie met een indrukwekkende cast en imponerende staging. Voor velen zal de voorstelling een heerlijke trip down memory lane zijn. Zo goed dat verhalen met historische waarde in een ander vorm opnieuw gedeeld worden met een nieuwe generatie. Alle lof voor die keuze aan Albert Verlinde en Toneelgroep Maastricht. Het lijkt hiermee wel of Verlinde zijn creativiteit tijdens zijn Stage Entertainment periode enigszins heeft opgespaard tot zijn hernieuwde start met zijn eigen productiebedrijf. In zijn Stage periode werden er veel reprises gebracht of producties die al binnen Stage waren ontwikkeld. Het verhaal is boeiend. De rol van de engelbewaarder geeft extra kleuring aan het verhaal en de dilemma's van Erik. De liefde tussen Erik en Miete en de homoseksualiteit van Lumens zouden iets meer diepgang mogen hebben, in die tijd was de worsteling en schaamte groter dan nu in het stuk naar voren worden gebracht. Dagboek van een Herdershond is een meer dan voortreffelijke productie met een unieke theaterbeleving die een trip naar het mooie Maastricht meer dan waard is.
Dagboek van een Herdershond is tot en met 17 juli te zien in het MECC in Maastricht.
Klik hier voor meer informatie en kaarten
gezien in MECC Maastricht 8 mei 2022