Terwijl Nederland volop vakantie viert en van de zomer geniet, maken de cast en creatives van The Prom zich op voor hun feestelijke eerste repetitiedag. Na een welkomstwoord van artistiek directeur Hans Cornelissen, krijgen hoofdrolspeelsters Juliëtte van Tongeren en Soraya Gerrits de gelegenheid om een prachtige taart aan te snijden. Hiermee is de aftrap van de repetitieperiode voor de musical “The Prom” officieel een feit.

“The Prom” gaat over vier uitgerangeerde musicalacteurs die alles in het werk stellen om weer in het middelpunt van de belangstelling te komen. Nadat ze zelf werkloos zijn geraakt na een slechte recensie in The New York Times, zoeken ze een project, waarmee ze zichzelf weer in de spotlights kunnen zetten. Ze bijten zich vast in de situatie van Emma. Omdat Emma lesbisch is, is ze niet welkom op het eindjaarsfeest van haar school. De musicalacteurs springen voor haar in de bres, maar verliezen daarbij vooral zichzelf niet uit het oog. Tot het moment dat Emma standvastig haar eigen keuzes maakt en de musicalsterren daarmee ook een lesje leert in authenticiteit en werkelijk loyaal zijn aan een ander.

Nadat de musical ‘The Prom’ een succes wordt in Amerika, maakt Netflix een filmversie van het verhaal. Publiekstrekkers in de film zijn Meryl Streep en Nicole Kidman. In de Nederlandse musicalversie zijn Pia Douwes, Joke de Kruijf en Dennis Willekens de grote namen. De hoofdrolspeelsters zijn de jonge Juliëtte van Tongeren en Soraya Gerrits. Juliëtte van Tongeren leverde al eerder een succesvolle bijdrage aan ‘Kinky Boots’ en ‘Titanic’. Soraya Gerrits is te zien geweest als de jonge Diana in ‘Diana en zonen’. Het komende seizoen valt hen de eer te beurt om de rollen van Emma en Alyssa in deze bijzondere productie te dragen.

Prom Monique2
Bijzonder om meerdere redenen. “The Prom” wordt voor het eerst in een Nederlandse versie op de planken gebracht. Barry Beijer, die de rol speelt van Trent Olivier, was bij de eerste lezing aangenaam verrast door de voortreffelijke vertaling van Jurrian van Dongen. “Dingen waarvan ik dacht: ‘hoe heeft hij dit opgelost?’ heeft hij zo mooi en natuurlijk vertaald. Dat is echt goed gelukt!” Volgens Hans Cornelissen is “The Prom” een musical met een boodschap, maar wel verpakt in topentertainment. “Het is Broadway in je eigen achtertuin. Met “The Prom” toeren we van september tot en met maart langs vele theaters. Een half uurtje in de auto en je kunt er zijn. ”

Ondanks de schade en de onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt, lijkt het Ruud de Graaf en Hans Cornelissen enorm voor de wind te gaan. Prachtige en aantrekkelijke producties, interessante en goede acteurs en een werksfeer waarin samenwerking en enthousiasme hand in hand lijken te gaan. Onder het 24 koppen tellende ensemble is een positieve en zinderende vibe voelbaar. Het is duidelijk dat de cast uitkijkt naar de nieuwe repetitieperiode, waarin zes dagen per week aan de productie gewerkt wordt. “Ik kijk uit naar de samenwerking met Pia en Joke. Maar ook het werken met Chiara Re ervaar ik als heel prettig,” aldus Barry Beijer. In de musical zingt hij een nummer, waarin hij met de leerlingen van de school bespreekt welke rol de bijbel speelt in hun dagelijks bestaan. “Dat iemand homo is, accepteer je niet. Maar dat je ouders gescheiden zijn, vind je wel normaal? Dat spiegel ik de leerlingen in de musical voor. Naar die scène kijk ik erg uit. Naast mijn musicalwerk maak ik ook de podcast ‘Gewoon Homo’. Die podcast maak ik ook vooral om meer informatie te geven over hoe het is om homo te zijn. Uit de kast komen is één, maar daarna zijn er nog zoveel problemen waar je tegenaan loopt. En de rol die ik speel in “The Prom” past daar eigenlijk heel goed bij.”

Prom Monique3
In het ensemble dansen en zingen ook Arjen Kimenai en Liesanne van Dongen mee. Zij werkten al eerder samen in “Evita”, ook in een productie van De Graaf en Cornelissen. “Als straks de première geweest is, is het aan ons om de productie de kwaliteit te laten behouden, zoals Chiara die tijdens de repetities met ons heeft ingestudeerd. Ook als er iemand uitvalt, regelen wij dat alle plaatsen toch op de juiste manier worden opgevuld.”

Op 28 augustus zal tijdens de Uitmarkt een fragment uit “The Prom” te zien zijn. Daarna volgen in de maand september verschillende try-outs in Roosendaal, Veenendaal en Oss. De grote première vindt plaats op 28 september in het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam. Daarna toert ‘The Prom’ tot maart 2023 langs 44 theaters in het hele land. Opvallend is dat “The Prom” in elk theater 3 dagen achter elkaar te zien is. U kunt natuurlijk de reacties van elke eerste voorstelling in de meest nabijgelegen schouwburg afwachten. Maar mocht u nieuwsgierig geworden zijn en zeker kaartjes willen bestellen? Dan kunt u dat doen via
www.degraafencornelissen.nl . Op deze site is overigens ook veel uitgebreide informatie te vinden over de gehele productie. Kaarten zijn tevens te bestellen via de site van uw eigen theater of via www.eventim.nl .