Charlie and the Chocolate Factory, een boek van Roald Dahl, dateert alweer uit 1964 en is inmiddels meerdere keren verfilmd, waarvan de laatste versie misschien wel het meest bekend is, met Johnny Depp in de rol van de excentrieke Willy Wonka. En er is dus een musical van! Deze was al te zien op West End en Broadway, maar nu ook in de Nederlandse theaters. Maar liefst 17 theaters werkten samen aan de totstandkoming hiervan, onder de noemer van de Theateralliantie.

Op 11 september gaat Charlie and the Chocolate Factory in het Amsterdamse Delamar Theater in première, met een paarse loper en met natuurlijk heel veel chocolade!

Noah Fontijn speelt vanmiddag de rol van Charlie Bakker. Het jongetje dat droomt van snoep en chocolade, en het liefst zelf allerlei soorten zou verzinnen en maken. Maar helaas is Charlie een arme jongen, hij woont met zijn moeder en opa’s en oma’s, en er is zelf geen geld voor elektriciteit, laat staan voor zijn favoriete Wonka repen. Als Charlie hoort dat er vijf gouden wikkels in de repen verstopt zitten en dat je met zo’n wikkel de echte Willy Wonka’s Chocoladefabriek mag bezoeken, heeft hij maar een wens, een gouden wikkel vinden!

Scenefoto Charlie and the Chocolate Factory foto Margot de Heide Studio Flabbergasted

De eerste akte bestaat uit het kennismaken met de gelukkige winnaars van de gouden wikkels. Het leven van Caspar Slok en zijn moeder, gespeeld door Tom Wijkamp en Anne-Marie Jung, staat in het teken van eten, eten en nog eens eten. De chocoladefabriek is dan ook de perfecte plek voor de vraatzuchtige Caspar. De tweede winnaar is de verwende Veruca Peper. Samen met haar vader reist ze af naar de fabriek om vooral haar zin door de drijven. (Madelief Adriaansen en Stijn Westenend) Dan hebben we nog de kauwgomgirl Violet Beauderest en haar vader ( Nova Hamel en Kevin Klein) en de gamende Joris Teevee en zijn moeder. (Róman Perrier en Eva van Gessel) Zij zijn ook de een van de gelukkige! En tot slot natuurlijk Charlie Bakker en zijn opa Jakob, gespeeld door Peter van Heeringen.

Wat meteen opvalt is dat de kinderen die deze rollen vertolken enorme talenten zijn. Vooral Noah Fontijn, als Charlie, is een natuurtalent. Zijn articulatie, mimiek en rolbeleving zijn heel erg goed. Daarnaast beschikt hij over een prachtige zangstem! Hij acteert heel natuurlijk en weet vol overtuiging de kleine, lieve en enthousiaste Charlie te spelen.

In de tweede akte maken we kennis met Willy Wonka himzelf, gespeeld door Remko Vrijdag. Hij leidt het gezelschap op eigen wijze door zijn fabriek rond. Dat Vrijdag een achtergrond als komiek heeft, komt heel goed van pas in deze rol. Goede timing, natuurlijk spel, humor, grapjes en heel veel enthousiasme. Precies wat de rol van Wonka nodig heeft. Daarnaast heeft Vrijdag ook een prima zangstem en is hij vooral heel erg likeable.

En uiteraard ontbreken de Umpalumpa’s niet! We zien hen terug in de fabriek, met een eigen taaltje.

Scenefoto 4 Charlie and the Chocolate Factory foto Margot de Heide Studio Flabbergasted

De kostuums in de voorstelling zijn kleurrijk. Zo hebben alle kinderen en hun ouders een eigen kleur aan en is Willy Wonka gekleed in de bekende paars met groene combinatie.

Het decor is in de eerste akte grauw en grijs, wat past bij de sfeer van armoede. Persoonlijk had ik in de tweede akte wat meer kleur verwacht. De fabriek had wel wat uitbundiger gemogen, met meer snoep en kleurrijker. Ik miste een beetje het visuele spektakel wat ik ergens wel verwacht had. Maar wat altijd een enorm pluspunt is, is begeleiding van een live orkest. Dat bestaat bij deze voorstelling uit zeven muzikanten.

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijke familiemusical, vol avontuur, fantasie, vrolijke liedjes en humor. Een waar feestje voor jong en oud!

Durf te dromen, wie weet komen ze wel uit...

Kijk voor meer informatie en kaarten op charliedemusical.nl

Gezien: 11 september 2022 Delamar Theater Amsterdam

Recensie Charlie and the Chocolate Factory