Op 26 september vindt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de première van de nieuwe feelgood musical The Prom plaats. De film The Prom, met onder meer Meryl Streep en James Corden, was al een groot succes en is gebaseerd op de eveneens succesvolle en gelijknamige Amerikaanse Broadwaymusical. Producenten De Graaf & Cornelissen hebben nu een Nederlandse versie op de planken gebracht. It’s time to celebrate!

The Prom vertelt het verhaal van het lesbische meisje Emma (Juliëtte van Tongeren). Omdat zij op vrouwen valt, wordt zij uitgesloten van de jaarlijkse prom op school. Zij wil niks liever dan haar vriendin meenemen naar the prom maar wordt hier op alle manieren in belemmerd door de ouders en leerlingen.

Scenefoto THE PROM foto Roy Beusker Annemieke van der Togt 041
Op Broadway ontmoeten we de gevallen en narcistische musicalsterren Dee Dee Allen (Pia Douwes) en Barry Glickman (Dennis Willekens). Hun laatste show is geflopt en ze zoeken een manier om hun carrière nieuw leven in te blazen. Samen met collega’s Trent Oliver (Barry Beijer) en Angie Dickinson (Joke de Kruijf) stuiten ze op het verhaal van Emma. Ze besluiten om af te reizen naar Indiana en Emma te helpen met het realiseren van haar droom. Zij worden hierbij geholpen door de directeur van de school, en tevens groot fan van Dee Dee, mr. Hawkins (Rogier Komproe). Samen trekken zij ten strijde om de droom van Emma te verwezenlijken en daarnaast, een beetje dichter bij zichzelf te komen.

Scenefoto THE PROM foto Roy Beusker Annemieke van der Togt 714
De rol van Emma wordt gespeeld door Juliëtte van Tongeren. In één woord: Geweldig! Wat een talent heeft deze dame. Haar spel is fantastisch, ze danst de choreografieën met gemak én ze beschikt over een prachtstem. Moeiteloos zingt ze de solo ‘Laat gaan’. Je moet echt wel wat in huis hebben wil je deze hoofdrol kunnen dragen en je staande weten te houden naast rasartiesten als Pia Douwes en Joke de Kruijf. Maar dat lukt Van Tongeren met een zekere natuurlijkheid, die je niet vaak ziet. Ik denk dat we nog veel van haar gaan horen!

Pia Douwes is terug! En hoe! Wat een grandioze vertolking van de uitgerangeerde musicalster Dee Dee Allen. Deze rol is Douwes op het lijf geschreven. Een genot om naar te kijken en te luisteren. Haar geestige kant is ook zeker het noemen waard. Een brok ervaring deze vrouw en dat straalt er van af. Zij straalt!

Scenefoto THE PROM foto Roy Beusker Annemieke van der Togt 585
Dit geldt overigens ook voor Dennis Willekens, die Barry Glickman speelt. Hij is toch wel mijn favoriet van de avond! Zijn komische talent laat de grappen goed overkomen waardoor hij geregeld de lachers op de hand heeft. Daarnaast is zijn performance spot on en is hij aandoenlijk, vermakelijk en heeft hij een mooie chemie met Van Tongeren en Douwes! Wat een zalige rol van Willekens.

Scenefoto THE PROM foto Roy Beusker Annemieke van der Togt 381
Wie ik ook nog even wil noemen is Barry Beijer. Zijn vertolking van Trent Oliver is zo leuk en grappig. Hij weet de aandacht op een natuurlijke manier naar zich toe te trekken en beschikt over veel humor, zoals tijdens het Acceptatie lied. Ik hoop dat we deze komische kant van Beijer vaker mogen zien.

The Prom, wat een lekkere feelgood musical! De beste sinds tijden wat mij betreft. Genieten met een hoofdletter G. Met een hedendaags onderwerp en doorspekt met heerlijke (dans)nummers en heel veel humor. De combinatie van zeer ervaren musicalartiesten en een jong ensemble en hoofdrolspelers, is een perfecte combinatie en helemaal in evenwicht. Het ensemble is dan ook zeer sterk en zij komen ontzettend goed tot hun recht in de geweldige choreografieën van Chiara Ré. Je wordt er zo vrolijk van, zeker in combinatie met het kleurrijke decor en lichtontwerp!

Scenefoto THE PROM foto Roy Beusker Annemieke van der Togt 589

Het verhaal van Emma is ergens ondenkbaar misschien, maar helaas is het nog steeds een hedendaags onderwerp en daarnaast is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als je kijkt naar het buitensluiten van groeperingen en de intolerantie wat betreft het homo zijn, komt dat nog veel te vaak voor, ook in ons land. Dit is een reden dat ik denk dat het goed zou zijn voor scholen, en gezinnen, om deze musical te bezoeken. Ze hebben niet alleen een leuke avond uit, het is meteen een leerzaam onderwerp om bij stil te staan. Want wat is er nou belangrijker dan kunnen zijn wie je bent? Maar dit geldt voor iedereen! Kortom: GAAT DAT ZIEN.

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Gezien: 26 september 2022 Nieuwe Luxor Theater Rotterdam

Recensie The Prom – Feelgood ten top!