“Blind Date” een meesterlijke aftrap van een onbekend musical genre

Theaterliefhebbers hebben al eerder kennis kunnen maken met de producties van De Theater BV. Producenten Allard Blom en Christian Seijkens hebben het theaterlandschap verrijkt met bijzondere eigen voorstellingen. “Ghost Stories”, “Goodbye Norma Jeane”, “Een leven samen” en de indrukwekkende voorstelling de “Trompettist van Auschwitz”.

Gisteren is in het DeLaMar theater de nieuwste productie van De Theater BV in première gegaan, genaamd “Blind Date”.  “Blind Date” is een musicalcomedy, een voor Nederland niet zo’n gangbare theatervorm. De hoofdrollen zijn voor Freek Bartels, Brigitte Heitzer en Sanne Franssen. Ondanks dat het geen grote productie is, hebben de producenten gelukkig gekozen voor live muziek.

Het verhaal
Bob (Freek Bartels) en Jenny (Brigitte Heitzer) zijn hopeloos op zoek naar de ware liefde. Via datingapps proberen ze hun perfecte partner te vinden. Deze zoektocht is echter hopeloos en levert alleen maar teleurstellingen op. De vraag is dan ook, is het nog mogelijk om de ware liefde te vinden zonder de hulp van apps en social media?
Beiden worden, door mensen in hun omgeving, ingeschreven bij “Blind Date”.

Blind Date 011 Fotograaf Annemieke van der Togt

Dating app
In de eerste scène zien we Bob en Jenny hevig worstelen met het maken van hun profiel op een datingapp. Ze zien van alles aan hun uiterlijk wat niet past bij de perfecte foto’s en omschrijvingen van de anderen in deze app. Iedereen die gebruik maakt van zo’n app zal vast en zeker deze dilemma’s meteen herkennen.
Bob is al eerder bijna getrouwd geweest en Jenny heeft het geluk nog nooit eerder gevonden. De wanhoop van beide mensen is voelbaar in de zaal. Als ze ook nog eens in details hun eigen imperfecties gaan opnemen, is de toon van de voorstelling gezet.

Blind Date 017 Fotograaf Annemieke van der Togt

Blind Date
Als het tijd wordt dat Bob en Jenny hun uitnodiging van “Blind Date” gaan krijgen, komt Sanne Franssen in beeld. Franssen speelt vanavond alle bijrollen maar ook de rol van Roos. Roos is de eigenaresse van het Blind Date restaurant Cupido’s Pijl. Roos is de plaatsvervanger van Cupido daar Cupido dood is en het mooie werk niet meer kan voortzetten.
Iedere theater- en musicalliefhebber kent Bartels en Heitzer, maar Sanne Franssen is iets minder bekend. Maar wat een multitalent staat hier op de planken. Samen met Christian van Eijkelenburg vormde zij het cabaretduo De Fransse Eijkel. De ervaring die ze daar heeft opgedaan, kan ze in deze voorstelling meer dan voldoende etaleren. Door Franssen wordt het geheel naar een ongekend humoristisch niveau getild. Laat Jenny en Bob maar heerlijk bezig zijn of er een liefde zou kunnen ontstaan tussen hun twee. Roos zal er hoe dan ook in slagen om de twee te gaan matchen, niet goedschiks dan wel kwaadschiks. Dit met onverwachte komische situaties als gevolg.

Blind Date 020 Fotograaf Annemieke van der Togt

Het script en de liedteksten van Allard Blom zijn mooi met elkaar in balans. Humor en toch ook tragedie worden op juiste wijze gedoseerd. Hierdoor ga ik steeds meer met de drie karakters meeleven. De scène dat Bob een meer dan fanatieke musical liefhebber blijkt te zijn en ook nog eens zelf in musicals speelt, twee avonden in de week, is een briljante vondst en een mooie wending in het verhaal. Uiteraard prachtig vertolkt qua zang en dans door Bartels en Heitzer. Regisseur Joep Onderdelinden heeft al die elementen zo dynamisch samen gevoegd.
Dat Blom en Seijkens  groot fan zijn van escape rooms, is op een leuke manier verwerkt in deze voorstelling.

Sam Verhoeven (muziek) en de tekst van Blom in het liedje “Liefde te koop” gezongen door Franssen is een oorwurm die niet zo snel weer zal verdwijnen. Het ideale meeklap en polonaise nummer van de avond. Ik zie er wel een carnavals hit in.
Het prachtige decorontwerp van Joris van Veldhoven en het lichtontwerp van Coen van der Hoeven is, net zoals bij de “Trompettist van Auschwitz”, efficiënt, functioneel maar zo mooi in hun eenvoud.

Ik hoop van harte dat, na het zien van de voorstelling “Blind date”, het publiek vaker van het genre musicalcomedy mag gaan genieten. De Theater BV heeft met deze voorstelling een meer dan meesterlijke aftrap gegeven.

Klik hier voor de speellijst

Gezien 10 oktober 2022 DeLaMar theater