De Schippers van de Kameleon, leuk voor jong en oudOp 18 oktober gaat De Schippers van de Kameleon – Met de Muziek Mee in première in Leeuwarden. In en om Stadsschouwburg de Harmonie is het al een feestje voor de voorstelling begonnen is. Buiten speelt blaaskapel De Útlopers, binnen staat de groene, gele en rode (kinder-) champagne al klaar. De Schippers van de Kameleon zijn natuurlijk al zeer bekend en geliefd, dat is ook te zien aan de hoeveelheid kinderen in overalls die vol trots poseren bij de Kameleon in de foyer.

Kameleon foto Alfred Meester 1

Wanneer de musical begint wordt de aandacht van diezelfde kinderen meteen gegrepen, en niet meer losgelaten. Het mag dan een kindervoorstelling heten, ook voor volwassenen is het zeer geschikt! Door knap schrijfwerk zit er humor voor jong en oud in, en voor de kinderen is er genoeg interactie om zich niet te hoeven vervelen. Er worden ook zware onderwerpen op lichte toon aangestipt, wat het geheel net dat beetje meer diepgang geeft.


De cast (Alfred van den Heuvel, Calvin Kromheer, David van den Tempel, Joris Braster, Sofia Ferri en Sterre Schaasberg) is sterk in zowel zang als spel. Joris Braster speelt in zijn eentje de tweelingbroers Sietse en Hielke, wat vaak leuk uitpakt, maar op sommige momenten ook wat vreemd is: de broertjes komen nooit echt samen op het toneel, en de interactie met ‘een stem verderop’ voelt soms wat geforceerd. Enige minpunt over de cast (waar ik als Friezin niet omheen kan): ik heb nog nooit zulke Gooisch klinkende Friezen gehoord!

Kameleon foto Alfred Meester 4
De muziek was voor mij de grootste kracht van de voorstelling. Niet alles is origineel (daar was men ook open en eerlijk over), maar alles is wel sterk. Goed gearrangeerd en uitgevoerd, zonder angst voor ‘spannende akkoorden’. Daar kunnen veel Nederlandse musicals nog wat van leren.

Wel jammer dat soms de zang overstemd werd door de instrumenten, waardoor delen van de tekst niet meer te verstaan waren. Hopelijk wordt dat bij komende voorstellingen beter in balans gebracht.

Al met al heb ik genoten, en kan ik De Schippers van de Kameleon – Met de Muziek Mee van harte aanraden aan jong en oud. De voorstelling is geschikt voor 6 jaar en ouder, en nog tot 5 maart 2023 te zien in heel Nederland.

Kijk voor de volledige speellijst  hier

Gezien 18-10-2022 De Harmonie Leeuwarden