Het lugubere verhaal van Sweeney Todd is sinds enkele weken weer te zien in de Nederlandse Theaters. De musical met muziek van Stephen Sondheim vertelt het verhaal van Sweeney Todd, of eigenlijk Benjamin Barker, die na jaren afwezigheid,na een gevangenisstraf, weer terugkeert in het oude London, in Fleetstreet. Hij treft hier Mrs Lovett, een weduwe die haar best doet om haar zelfgemaakte pasteitjes aan de man te brengen maar te maken heeft met een vleestekort, zoveel katten zijn er inmiddels niet meer. Ook Todd moet zijn leven weer oppakken na het verlies van zijn vrouw en gevangen genomen dochter. Hij heeft daarom nog een appeltje te schillen met Rechter Turpin. Samen met Mrs Lovett bedenkt hij een plan, en per toeval blijkt dat ook nog eens een de manier te zijn om de pasteitjes weer eens goed te vullen!

SweeneyTodd SVC 3976
Er hangt een grillige en duistere sfeer in de zaal. Op het toneel zien we het decor van een oude gevangenis met op de voorgrond de bloedrode kappersstoel. Dit is meteen het enige dat kleur heeft in het decor, de rest is grauw en grijs. Met de andere onderdelen van het decor en rekwisieten wordt creatief omgegaan, zoals de pasteitjes, die bakstenen zijn, planken en kratten die verplaats worden waardoor er een werkbank of een loopplank gemaakt wordt. Het vergt niet veel fantasie, je wordt er vanzelf in meegenomen en past perfect bij de hele enscenering van deze voorstelling. De musical wordt ondersteund door een negenkoppige live band onder leiding van Jeroen Sleyfer.

Naast het lugubere verhaal zit er genoeg (zwarte) humor in de voorstelling en dit geldt met name voor de rol van Mrs Lovett, gespeeld door Simone Kleinsma. Dit is wel aan haar besteed! De rol van Mrs Lovett lijkt haar sowieso op het lijf geschreven! Luchtig, ondanks het zware thema, weet ze het publiek om haar vinger te winden. Het samenspel met Hans Peter Janssens als Sweeney Todd is zeer sterk, en dit geldt voor haar gehele prestatie in deze musical.

SweeneyTodd SVD 0159
Hans Peter Janssens, is naast Kleinsma, één bonk theaterervaring! Zijn zware stem geeft veel lading aan het karakter van Todd. De boosheid en frustratie weet hij perfect, en soms zelfs met subtiele handelingen, over te brengen. Krachtige rol van Janssens.

Sweeney’s dochter Johanna, die al jaren gevangen gehouden wordt door Rechter Turpin ( Milan van Weelden) wordt gespeeld door Valerie Curlingford. Met haar prachtige en loepzuivere stem weet ze van deze betrekkelijk kleine rol de aandacht op zich te vestigen. Dit geldt eveneens voor haar tegenspeler Jonathan Demoor, die in zijn rol als Anthony Hope, verliefd wordt op Johanna en alles op alles zet om haar te redden uit de handen van Turpin, die inmiddels het plan heeft om met Johanna te trouwen.

SweeneyTodd SVD 0099
Samir Hassan zien we in de rol van Tobias, een lievige jongen die zonder het zelf te weten de dupe wordt van de slachtpartijen van Sweeney en per toeval bij Mrs Lovett in de bakkerij komt te werken. Mooie stem en articulatie heeft Hassan, die een aandoenlijke Tobias weet neer te zetten, maar daarnaast ook een sterke stage presence heeft.

Wie ook zeker het noemen waard is, is Lone van Roosendaal, die de rol van gestoorde, enigszins hysterische, bedelares voor haar rekening neemt.


SweeneyTodd SVD 0226
Sweeney Todd is zeker geen makkelijke kost, maar het verhaal, de sfeer en de spelers zorgen er zeker voor dat het geen lijdensweg wordt, voor ons als publiek in elk geval niet!

Sweeney Todd is nog tot en met 21 mei te zien.
Kijk voor meer informatie en kaarten op https://www.medialane.nl/productie/sweeney-todd/

Gezien 7 mei 2023 Delamar Theater Amsterdam