Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 48
Erik Scherder in het Concertgebouw


Erik Scherder in het ConcertgebouwDoor Amanda Hilhorst / Foto Joeri Somers

Alweer voor de 28e keer vinden deze zomermaanden de Robeco Summernights plaats in Het Concertgebouw. En ook dit jaar is er een afwisselend en toegankelijk programma samengesteld, waarbij er voor een ieder wat leuks en interessants te vinden is. Zo stond afgelopen donderdag Erik Scherder samen met de Camerata RCO in de Grote Zaal. Velen zullen Scherder kennen van De Wereld Draait Door waar hij aan tafel zat, of van de DWDD University waarin hij kijkers meenam in de wereld van het brein en dan met name het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein. Of van het boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ dat in 2014 uitkwam.

Dat de neuropsycholoog bevlogen is en de nodige zelfspot heeft en op die manier mensen kan interesseren, bleek al uit de goed bekeken DWDD University. Naar de eerste van de drie afleveringen, keken maar liefst 1,5 miljoen mensen.

En donderdagavond stond Scherder samen met Camerata RCO in een vol Concertgebouw. Hij vertelde hoe het brein reageert op het luisteren naar muziek en werd in zijn verhaal ondersteund door het ensemble dat vanavond zonder dirigent speelt, waardoor er ook onderling subtiel gecommuniceerd wordt. Want hoe moet je anders weten wanneer de prachtige klassieke composities beginnen en weer afgelopen zijn?

Ze spelen onder andere stukken van Mozart, Schubert, Mahler en Ludwig van Beethoven en stuk voor stuk wordt er prachtig gespeeld en is het puur genieten. Tussen de muziek door, vertelt Scherder over het brein. Want hoe reageert het nu en waar komen al die gevoelens en emoties nu vandaan? Het publiek krijgt het allemaal te horen en vooral ook te zien, want zonder visualisatie van het brein, is het niet te vatten hoe het werkt. Wat we onder andere leren vanavond is dat muziek goed voor de ontwikkeling van je hersenen is en dat geen enkele andere activiteit, zoveel teweeg kan brengen in je hersenen. Op jonge leeftijd een muziek instrument leren spelen is dan ook heel goed voor je en zeker aan te raden. Maar ook als je op latere leeftijd een instrument leert spelen, kan er nog veel voordeel uit gehaald worden en kunnen je hersenen nog beter gaan functioneren. Het brein is en blijft een interessant fenomeen en als iemand daar op een leuke manier over kan vertellen, dan is het professor Scherder wel. 

En mocht je nu graag meer willen weten, lees dan het boek van Scherder in 2014 uitbracht, of grijp de mogelijkheid aan om op 18 oktober naar het tweede concert dat Scherder en Camerata RCO in Het Concertgebouw geven. Maar wees er snel bij, want de kaartverkoop dat heel hard!

Geen zin om het brein beter te leren kennen, maar wel in voor een avondje uit? Er zijn in juli en augustus nog vele mogelijkheden om naar Het Concertgebouw te gaan. Voor meer informatie kun je terecht op hun website www.concertgebouw.nl