The Analogues brengen "The White Album" tot leven


Stel je toch eens voor, je gaat als band een nieuwe theatertour maken, al je eerder voorstellingen waren een overweldigend succes en voor deze nieuwe tour zijn de kaartjes alweer heel erg schaars geworden. Dan vertelt één van de bandleden, Jan van der Meij, dat hij niet mee op tour kan gaan vanwege gehoorproblemen. Dan breekt er denk ik toch een vorm van flinke paniek uit? Dit overkwam, slechts enkele maanden voordat de grote Nederlandse tour zou gaan beginnen, Nederlands meest bijzondere band, The Analogues. Daar alle voorstellingen al nagenoeg uitverkocht zijn moest er met spoed een oplossing gevonden worden.

Bart van Poppel, één van de bandleden, heeft al vrij snel één naam in zijn hoofd die een waardige en tijdelijke vervanger zou kunnen zijn voor Jan van der Meij, namelijk de zanger van Moke Felix Maginn. Maginn is Beatles en Analogues fan in hart en nieren en een fantastische muzikant. En het belangrijkste, Maginn is beschikbaar. De tour kan beginnen. De voorstelling in Utrecht op 3 februari is eigenlijk gepland als de première, maar door de veranderingen in de bezetting is deze feestelijke aftrap omgezet in een reguliere voorstelling.

Na ‘The Magical Mystery Tour’ en ‘St Peppers Lonely Hearts Club Band’ is het voor The Analogues nu de beurt voor het legendarische ‘The White Album’ Een bijzonder en misschien wel het meest creatieve album. Maar zeker niet het makkelijkste album. Een grote uitdaging voor The Anaolgues om dit live te gaan spelen en ook voor het publiek om dit live te gaan bekijken.
Je hebt Beatles fans en er zijn “The White Album” fans. Ik behoor absoluut tot die eerste groep. ‘The White Album’ is niet te vinden in mijn platencollectie. Ik kan eerlijk zeggen dat ik dit album pas enkele weken geleden weer eens in zijn geheel afgespeeld heb. Ondanks dat het album spectaculair goed in elkaar zit, met zoveel verschillende nummers en muziekstijlen, lopen er geen rillingen van genot over mijn rug.

MEES20180118 2356

Het is iets na achten als de eerste noten van ‘Back in the U.S.S.R.’ ingezet worden en mijn hoofd stroomt leeg om ruimte te maken voor de muziek van ‘The White Album’. Want er gebeurt iets wat ik aan het studioalbum mis. Ik hoor de volle intense klanken van live gespeelde muziek. Nummer na nummer wordt de betovering sterker. Geloof mij, hier wordt niet alleen schitterende muziek gespeeld maar er wordt een stukje muziekgeschiedenis herschreven.

Felix Maginn staat op het podium alsof hij al jaren een onderdeel van deze band is. Daar Maginn wel een echte Lennon stem heeft hebben The Analogues voor het wat ruigere werk een aantal andere gastmusici uitgenodigd. Deze avond worden we getrakteerd op de weergaloze stem van Merlijn van Haren, zanger bij de rockband Navarone. Het nummer ‘Helter Skelter, lijkt wel voor van Haren geschreven te zijn. Hij tilt dit nummer op naar een ongekende hoogte. Ik begrijp nu waarom de oordopjes, die gratis beschikbaar zijn voor de voorstelling, Helter Skelter Earplugs heten. Een compliment voor geluidtechnicus Remko Luijten die dit geluidsniveau zo zuiver de zaal in weet te sturen is hier op zijn plaats. Dat de techniek net zo perfect als ieder ander onderdeel van de voorstelling is mag geen verrassing heten maar wel genoemd worden. Jantje Geldof, toneelbeeld en lichtontwerp, Pepijn van der Sanden verantwoordelijk voor dit licht tijdens de show, Ger Arts monitorgeluid en al die mensen die backstage zorgdragen voor een vlekkeloos lopende voorstelling.

MEES20180118 2726

De concerten van de The Analogues blinken uit in het zo gedetailleerd mogelijk reproduceren van het oorspronkelijke Beatles geluid. Ieder onderdeel van een nummer moet ook in de liveversie te horen zijn. Dus als er twee blokfluiten te horen zijn in Glass Onion voor slechts drie noten dan komen er twee fluitisten op het podium, spelen die drie noten en zijn weer weg.

Op ‘The White Album’ staat het nummer ‘Revolution number 9’ een bizar nummer gemaakt van soundloops. Hoe ga je dit live uitvoeren? Ach je zet een oude bandrecorder met tape op het toneel je laat Jaap Drupsteen een waar visueel kunstwerk maken en dan zorg je ervoor dat ik 8.02 minuten ademloos en volledig gehypnotiseerd heb gekeken en geluisterd. Echt voor het eerst in mijn leven heeft dit nummer mij van de eerste tot en met de laatste seconde volledig in beslag genomen.

Dat de voorstellingen van The Analogues zo snel uitverkocht zijn is geen wonder ieder onderdeel van de show is perfect maar wordt gebracht met een natuurlijke eenvoud. ‘The White Album’ is voor mij tot leven gekomen en ik denk dat dit voor meer Beatles fans geldt.

Kijk voor meer informatie en de speellijst hier.

Op 6 juli spelen de Analogues op Royal Park Live op Paleis Soestdijk  in dit zelfde weekend komen op de festival ook Elvis Costello, Sting en Jack Johnsen voor tickets klik hier