Door Betty Keeman / Foto's O. Chernous, V. Lapin
Dit jaar wordt op uitnodiging van Rusland, het ‘Nederland-Rusland jaar’ gevierd. Op basis van de pijlers: politiek en maatschappij, economie en cultuur worden er in Nederland en Rusland diverse evenementen georganiseerd. Daarom heeft u dit weekend de gelegenheid om in ons eigen Koninklijk Theater Carré tegenieten van de Stanislavski Opera uit Moskou. Ze spelen Tsjaikovski – Jevgeni Onegin.
De opera begint wanneer de verloofde van Tatjana’s zusje, Jevgeni Onegin, mee op bezoek neemt is Tatjana verliefd. Ze schrijft hem een liefdesbrief, maar als ze elkaar weer ontmoeten laat Jevgeni weten dat ze haar zelfbeheersing moet bewaren. Op het bal is Jevgeni het onderwerp van eventuele speculaties over een verloving met Tatjana. Jevgeni raakt geïrriteerd en flirt met Tatjana’s zusje. Haar verloofde is woedend en daagt Jevgeni uit voor een duel. Maar wie wint het duel, wordt de winnaar uiteindelijk wel gelukkig en hoe gaat het verder met Tatjana dan?
Een kleine samenvatting van een voorstelling vooraf is altijd fijn, ook bij de opera. Maar voor diegene die bang is een gezongen voorstelling in een vreemde taal niet te kunnen volgen, opera’s hebben ondertiteling. Of eigenlijk boventiteling, want boven het toneel hangt een elektronisch bord waarop men de liedteksten (In het?) mee kan lezen. Het is even wennen, maar de opera is goed te volgen. Uiteraard ook door de dramatische bewegingen van de spelers die alle emoties versterken.
De vormgevers van de voorstelling hebben humor aan deze opera toegevoegd. Zo loopt er tijdens een winters tafereel een jongetje met een karretje rond met daarin een echte hond, die overigens snel weer het podium af rent. Daarnaast komt de garderobe van het bal letterlijk uit te lucht vallen. Als alle jassen en hoeden hangen, wordt het garderobe-rek weer de toneeltoren in gehesen.
De beginscène is goed geënsceneerd. De zangers staan op een brug en kunnen qua spel alleen naar links en rechts bewegen en moeten werken met weinig ruimte. Waardoor de relaties tussen de personages heel duidelijk naar voren komen. Persoonlijke ruimte en afstand zijn in dit stuk heel belangrijk.
De operazangers zijn uiteraard geweldige zangers die mooie nuances in hun stem leggen. Dat gecombineerd met mooie kostuums, een mooi decor en subtiele grapjes tussendoor maken het een mooie opera voorstelling die zeker de moeite waard is om dit weekend nog te bezoeken. Anders moet u immers helemaal naar Moskou om deze voorstelling te kunnen zien.
De opera is zaterdag 2 en zondag 3 februari nog te zien in Koninklijk Theater Carré. Als extra is er zondagmorgen nog een concert van de zangers van de opera, ook in Koninklijk Theater Carré.