The Analoques spelen laatste Beatles album: Abbey Road

Dat The Beatles vroeger mateloos populair waren is algemeen bekend. Mijn moeder was als tiener groot fan en zwaar verliefd op Paul McCartney. Toen The Analogues vier jaar geleden enige bekendheid kregen, was mijn moeder snel van de partij om een optreden te bezoeken. Want ze klinken echt identiek als de Beatles! En dat werd al snel opgepakt door menig fan. Binnen no time waren The Analogues een begrip binnen de muziek industrie en verkochten zaal naar zaal uit.

The Analogues doen iets dat The Beatles zelf nooit gedaan hebben, het live spelen van de albums die zijn opgenomen. Omdat het dermate ingewikkeld was, zijn deze albums nooit live uitgevoerd door The Beatles zelf. Een uitdaging voor The Analogues, die zich als doel gesteld hebben om dit werk op de originele (analoge) instrumenten live uit te voeren.Na het op de planken brengen van Magical Mystery Tour in 2015, van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band het jaar daarop, en in 2017/18 The White Album, gaat op 5 oktober de tour van het laatste album Abbey Road van start in het Ziggo Dome, onder de naam 50 Years Abbey Road Tour. Ik ben behoorlijk nieuwsgierig geworden na alle verhalen en de populariteit van deze tribute band. Dat ook deze avond is uitverkocht verbaasd me dan ook geen moment. Het publiek is over het algemeen van ouder, de Beatles generatie. Maar er lopen ook genoeg jongen mensen rond. Met elkaar of met hun ouders.

Tijdens het eerste deel wordt het complete album van Abbey Road gespeeld. Het album met misschien wel de meeste bekende lp hoes aller tijde. De hoes met de vier mannen op het zebrapad. Dat The Beatles maar tien minuten de tijd hadden om deze foto te maken is een leuk weetje.


Abbey Road is de naam van de Studio’s waar The Beatles hun muziek opnamen. Op het podium is dit enigszins nagebootst. Grote studiolampen en op de achterwand een reflectie van de originele panelen van de studio. En ook op de vloer is het visgratenparket te zien. De avond wordt geopend met het nummer ‘Come Together’. En inderdaad, ik snap het enthousiasme van alle Beatles liefhebbers. Dit klinkt inderdaad identiek, wat bijzonder. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles nummers ken, maar eigenlijk maakt dat niet uit. Het is genieten van deze muzikanten. Wat zijn deze mensen goed! Alles wordt ui de kast gehaald om de muziek zo identiek mogelijk te laten klinken.

De band bestaat uit Jac Bico, gitaar, Fred Gehring, drums, Felix Maginn, gitaar, Diederik Nomden, toetsen en Bart van Poppel, bas. Felix Maginn vervangt Jan van der Meij, die gehoorproblemen kreeg, tijdens de White Album Tour. Maar Van der Meij is zeker aanwezig vandaag en verblijd menigeen met het zingen van een aantal nummers.

Na de pauze worden er verschillende nummers van eerdere albums gespeeld. ‘Penny Lane’, ‘Strawberry Fields Forever’, ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ en ‘Helter Skelter’, dat wordt gezongen door Merlijn van Haren, zanger bij de rockband Navarone. Dit is niet normaal goed. Wat een stem heeft Van Haren!


Wat voor mij het meeste indruk maakt vanavond is het nummer ‘Let it be’. Zo mooi gespeeld en gezongen, echt indrukwekkend. En dan te bedenken dat The Beatles dit nummer in eerste instantie niet eens wilde uitbrengen… De avond wordt afgesloten met ‘All you need is Love’.

Volgend jaar gaan The Analogues nog een keer op tour met ‘Hello Goodbye’. Het beste van alle studio albums bij elkaar. Dat zal nog een lastige keuze worden qua selectie. Want zoals ze vanavond al aangaven: ‘Het is makkelijk te kiezen wat wel te spelen, maar moeilijk om te kiezen wat niet te spelen’.

Wil je erbij zijn? Wees er dan snel bij want ook deze kaartverkoop gaat als een tierelier.
Kijk voor meer informatie op www.theanalogues.net

Gezien 5 oktober 2019 Ziggo Dome Amsterdam