Deze complete opera werd geschreven door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, gebaseerd op de gelijknamige roman in verzen van Aleksandr Poesjkin. Poesjkin werkte van mei 1823 tot oktober 1831 aan de roman. In 1833 verscheen het complete werk voor het eerst in zijn geheel. Lyrische scènes in drie bedrijven. Het libretto schreef de componist samen met Konstantin Sjilovski en dit ging op 23 januari 1881 in première in het Boljojtheater van Moskou. Poesjkin beschrijft eenvoudige taferelen over het platteland, de natuur en de seizoenen, over het stadsbeeld van Sint-Petersburg en Moskou en de maatschappij. Wat zou er gebeurd zijn als Tatjana op die bewuste nacht geen hartstochtelijke liefdesbrief aan Onjegin zou hebben geschreven en hoe zou het met Olga zijn vergaan als zij niet had gedanst met Onjegin?
In deze ‘pocketversie’ van Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin staat de vraag centraal ‘wat als?’. Hartstocht ligt onder een vergrootglas in deze intieme, intense jong-talent productie. Kai Anne Schuhmacher, regisseur, legt de beslissende momenten in het leven van Tatjana en Olga, gedurende 90 minuten onder een vergrootglas en laat ze zien welke dramatische gevolgen er kunnen zijn voor de rest van iemands leven na een enkele beslissing in je jeugd. We zien de jonge überromantische Tatjana, die niet erg knap is, met haar oudere zuster Olga, die weet hoe ze haar beeldschone uiterlijk moet inzetten.Tatjana verliest haar hart aan de player Onjegin, maar deze wijst haar af. Onjegin krijgt het aan de stok met zijn beste vriend, de dichter Lenski, omdat Olga met hem flirt. Hij daagt zijn handtastelijke vriend uit voor een duel, maar bekoopt dit met de dood. Olga blijft alleen achter. Vele jaren later vindt er weer een ontmoeting plaats tussen Onjegin en Tatjana. Inmiddels is het lelijke jonge eendje van toen een mooie zelfverzekerde vrouw geworden. Onjegin wordt stapelverliefd op de nu mooie Tatjana maar kiest Tatjana nu ook weer voor Onjegin?
De voorstelling.
Het is de Nederlandse Reisopera wederom gelukt, een mooie succesvolle productie, in een goed bezet Theater Carré te presenteren. De tijdsduur van deze voorstelling in pocket formaat duurt 90 minuten zonder pauze. Er wordt gezongen in het Russisch maar wel met een Nederlandse boventiteling. De enscenering van het toneelbeeld geeft een sfeervolle Russische atmosfeer inclusief een laag sneeuw en met een heuse Datsja. In dit landhuisje wordt door middel van videoprojecties in het decor een duidelijk beeld gegeven van sneeuwbuien tot intieme persoonlijke beelden. Voor aanvang reflecteert de theaterzaal met publiek in dit decorbeeld.
Regisseur Schumacher heeft in deze productie een nieuw karakter geïntroduceerd de minstreel. Deze minstreel loopt als een rode draad door de voorstelling. Deze violist is onderdeel van de scenes en personifieert het (nood)lot dat de vier hoofdrolspelers achtervolgt. Ongemerkt trekt hij als een magisch poppenspeler aan de touwtjes en dit is in goede handen bij Walter de Kok. Bijzonder is ook dat de acht musici deel uitmaken van het decor en dit keer op het toneel zitten onder leiding van dirigent Lee Reynolds. Reynolds: deze versie van Onjegin is als een dubbele espresso! In deze productie is de volledige opera ingedikt tot een hele krachtige productie.
De hoofdrollen worden vertolkt door zeer getalenteerde zangers en zangeressen. Anna Emelianova (Tatjana), sopraan, speelt en zingt haar karakter op voortreffelijke wijze. Leonie van Rheden (Olga), contra-alt, zet een geloofwaardige Olga neer. Beide solisten brengen de juiste sfeer over op het publiek. Een prachtige creatie van Jevgeni Onjegin wordt vertolkt door de bariton Vincenzo Neri, uitstekend gespeeld en gezongen evenzo als de vertolking van de dichter Lenski in goede handen is bij Yaroslav Abaimov (tenor), geloofwaardig gespeeld en zuiver gezongen door deze getalenteerde tenor. Prins Gremin krijgt waardig gestalte door Rafal Rawnuk (bas).
De overige rollen en figuratie maken deze Russische pocketopera tot één geheel met een prachtige Russische uitstraling die werkelijk op de zaal overkomt. Decor- en kostuumontwerp Dominique Wiesbauer en lichtontwerp Henk Post brengen eveneens de juiste sfeer in de voorstelling. Een terecht minutenlang applaus was dan ook het verdiende resultaat!
Deze voorstelling is nog te zien op donderdag 28 november in de Schouwburg in Deventer.
Kijk voor meer informatie op www.reisopera.nl
Gezien: 23 november 2019 Koningklijk Theater Carré