‘Winterrevue Extra Large’: authentiek entertainment op hoog niveau


Al vijf jaar lang is het podium van het Antwerpse Theater Elckerlyc het decor voor de perfecte eindejaarsshow. Theatertainment schotelt het publiek met de Winterrevue in deze tijd van feestdissen een uitgebreid menu voor van smakelijke komische sketches, vergezeld van een royale portie muziek en dans, overgoten met een heerlijke saus van glitter en glamour. Dat het publiek deze show wel kan smaken, bewijst de steeds groeiende populariteit. Dit jaar worden we zelfs verwend met een extra cadeautje onder de kerstboom want deze vijfde ‘Winterrevue Extra Large’ is nog meer van dit alles.

Dirk Van Vooren, Ann Van den Broeck, Patrick Onzia, Britt Van Der Borght en Laurenz Hoorelbeke zijn de vaste waarden van deze revue en op hun kwaliteiten valt werkelijk niets aan te merken. Zij krijgen voor deze jubileumeditie het straffe gezelschap van Helle Vanderheyden en niemand minder dan Luc Caals. Zo staat na meer dan dertien jaar het gouden duo ‘Caals en Van Vooren’ opnieuw te schitteren op het podium. Dat is meteen dé kracht van deze show. Hun meesterlijk komisch talent brengt zonder twijfel zelfs de meest kritische ziel in het publiek aan het schaterlachen, met een arsenaal aan flauwe mopjes, gevatte woordspelingen en hilarische absurditeiten. Vooral in de scène waarin Caals en Van Vooren komen figureren in de film ‘Jeanne d’Arc’, maar verkeerdelijk komen opdagen als ‘Gendarm’ (Vlaams dialect voor politie), bereikt het humorniveau zo’n hoog peil dat iedereen nog net niet op de grond lag te rollen van het lachen.

Ook nieuwkomer Helle Vanderheyden laat o.a. in de Britney Spears – en andere medleys – zien dat ze bakken talent heeft en ze zingt en danst schijnbaar moeiteloos de pannen van het dak. Voor het ensemble is in deze show ook een grote rol weggelegd. Ze wringen zich van het ene showkostuum in het andere en smijten zich in de meest uiteenlopende choreo’s. Soms zijn die choreografieën van Laurent Flament nogal bombastisch of eerder infantiel, maar in een revue kan er veel, dus is dit puntje van kritiek te verwaarlozen. Het is duidelijk dat het publiek smult van zoveel talent.

Daarnaast straalt de ‘Winterrevue Extra Large’ een grote dosis authenticiteit uit. Je ziet de artiesten zelf genieten op het podium en dat straalt af op het publiek. Het niveau van zang ligt enorm hoog, vooral door de krachtige stemmen van Van den Broeck en Vanderheyden. In de komische sketches improviseerden Caals en Van Vooren er soms zo op los dat de artiesten zelf in de lach schoten, bijvoorbeeld toen de snor van Onsia loste en Van Vooren ze op Vanderheyden als Jeanne d’Arc plakte. Het maakte de show authentiek en oprecht, en dat kan je als publiek alleen maar waarderen.
De warme band met het publiek is een andere sterkte van deze show. Je wordt drie uur lang meegesleept in het gevarieerde programma en je wordt er regelmatig bij betrokken. In deze donkere tijden is het de ideale manier om even helemaal te ontsnappen uit de realiteit.

Dat Stany Crets de koning is van de revue wordt met deze voorstelling nogmaals bewezen. Hij slaagt erin de perfecte combinatie te maken van alle vormen van entertainment. Wanneer Van den Broeck het prachtige ‘Terug naar de kust’ van Maggie MacNeal brengt en sommige zinnen letterlijk worden uitgebeeld door het ensemble, geeft dat de perfecte mix van zang en humor. Het decor van ledschermen biedt de mogelijkheid om in elke sfeer en stijl een passende achtergrond te creëren en kan zo op een relatief eenvoudige manier toch een grootse indruk maken.

De ‘Winterrevue Extra Large’ biedt op deze manier op hoog niveau entertainment aan voor een heel breed publiek. Als je nog op zoek bent naar een leuk nieuwjaarsgeschenk voor je familie of vrienden, of je wil zelf een avond pure ontspanning, boek dan nog tickets voor deze voorstelling. Je zal het je niet beklagen.