PopUp Podium the new place to be De Hallen Studio's Amsterdam1 Juli 2020 is een magische datum in de theatergeschiedenis. Vanaf die datum mogen we weer naar het theater toe, als de 1,5 meter regel maar gehandhaafd kan worden. Geen ideale situatie maar voor artiesten en publiek is er weer een beetje culturele lucht op te snuiven.
Naast mooie initiatieven van de gerenommeerde theaters zijn er ook wat kleinschalige projecten. Projecten die er zonder de corona crisis waarschijnlijk nooit waren gekomen.

Eén van die projecten is het PopUp Podium in De Hallen Studio’s in Amsterdam. In dit studio complex bieden Marc Nelissen en zijn team artiesten een podiumplek om toch te kunnen optreden voor publiek, met inachtneming van alle corona regels.
Waar normaal gesproken televisie programma’s worden opgenomen of bedrijfsfeesten en bruiloften worden georganiseerd is nu een gezellige intieme setting opgebouwd waar tot zo’n honderd mensen kunnen genieten van een gevarieerd programma. Als er wat minder mensen komen is het zeker niet ongezelliger, want de opbouw kan eenvoudig worden aangepast aan de hoeveelheid publiek. Maar als het vol is dan is de sfeer echt optimaal.

Rene van Kooten PopUp Podium Foto Andy Doornhein 2288

Vanavond is er een voorstelling te zien van René van Kooten. Op de website staat niet veel informatie dus het is een verrassing wat er staat te gebeuren. Er is een voorstelling om zeven uur en één om half tien.
Een half uurtje voor aanvang gaat de zaal open. Buiten in de passage is de eerste opvang. Ik moet zeggen dat je meteen in een bepaalde stemming komt. Even de corona vragen beantwoorden en met een glimlach stap ik naar binnen. Uiteraard hier even de handen desinfecteren en dan naar de tweede ontvangst, de bar.
Barman Theo Huisman ( in het dagelijkse leven bedrijfsleider bij De Hallen Studio’s ) zorgt meteen voor de juiste sfeer, spreekt je aan met je naam en schenkt een lekker drankje in. Want ja je mag met je drankje de zaal in.
De sfeer is ongedwongen en relaxed, ik voel mij er meteen thuis. Overal in de zaal staan banken opgesteld. Hierdoor hangt er een sfeer tussen een club en een huiskamer, wel een grote huiskamer dan. Kleedjes op de vloer en sfeervolle belichting van de zaal maken de intieme sfeer compleet.

Marc Nelissen persoonlijk heet ons welkom en mag van het RIVM nog twee belangrijke beperkingen met ons bespreken. Hard meezingen is verboden en ook de polonaise inzetten is niet toegestaan. Maar dansen op je eigen plekje kan dan weer wel en zachtjes meefluisteren met de liedjes stuit ook niet op enige bezwaren.

René van Kooten zingt vanavond een ander repertoire dan waar ik hem van ken. Geen Evita of andere musicalliedjes , op één na dan. Nee vanavond laat hij een andere kant van zichzelf horen. Liedjes die hem persoonlijk aan het hart liggen. Liedjes met een lading die betekenis en troost hebben gegeven in zijn leven. Liedjes van artiesten die hij enorm waardeert. Een zeer gevarieerde playlist kan ik wel zeggen.

Zo nu en dan wordt er heel zachtjes meegezongen wat de avond een bijzondere touch geeft. De bar is tijdens de voorstelling gewoon open, maar veel heen en weer geloop zie ik niet want eigenlijk wil niemand iets missen van het concert.

Rene van Kooten PopUp Podium Foto Andy Doornhein 59

Van Kooten wordt vanavond begeleid door niet de minste. Het combo staat onder leiding van pianist Bernd van den Bos, op de bas zien we Charly Angenois en drums wordt ritmisch bewerkt door Arie den Boer. Hier staat wel de top van Nederland te spelen vanavond.

Na anderhalf uur is het concert afgelopen en kan er nog na geborreld worden. PopUp Podium is een heerlijke avond uit in een intieme gezellige sfeer. Ik hoop echt dat dit het begin is van iets blijvends want mij bevalt deze manier van theater beleven enorm.

Kijk hier wat er de komende periode te ontdekken valt op het PopUp Podium in De Hallen Studio’s