philharmonie zuidnederland

Welkom terug in de concertzaal
De philharmonie zuidnederland presenteert de programmering van concertseizoen 21-22. Het is lang stil geweest in de concertzaal. Maar we kunnen weer gaan genieten van live-concerten, mét publiek. En het wordt mooier dan ooit!
Intendant en bestuurder Stefan Rosu: ‘Ik ben heel blij dat we die lange maanden van muzikale onthouding voor orkest en publiek nu eindelijk achter ons laten. Met trots presenteren wij ons nieuwe seizoensprogramma dat bestaat uit een boeiende mix van favoriete symfonische hoogtepunten en zinnenprikkelende muzikale ontdekkingen.’

Afscheid Dmitri Liss, welkom Duncan Ward
De maand september begint met het afscheidsconcert van de huidige chef-dirigent Dmitri Liss. Als eerste chef-dirigent heeft hij enorm veel voor philharmonie zuidnederland betekend. Het orkest heeft zich onder zijn leiding ontwikkeld tot een hecht ensemble met een eigen geluid. Liss blonk daarbij uit in het grote Russische en romantische orkestrepertoire. ‘Zijn concerten liggen nog vers in ons geheugen. Zoals die magische ‘Suite uit Peer Gynt’ van Grieg tijdens zijn eerste concert, of zijn magistrale ‘Sacre du Printemps’ van Stravinsky,’ aldus een dankbare Stefan Rosu. Liss neemt afscheid met een voor hem karakteristiek programma: Rachmaninovs zinderende Derde symfonie en de wereldpremière van Olga Victorova’s Rublev & Rembrandt. Eind september verwelkomt philharmonie zuidnederland zijn nieuwe chef-dirigent Duncan Ward met een feestelijk inauguratieconcert. Het orkest verwacht zich onder leiding van Ward verder te ontwikkelen in een zeer breed repertoire. Van oude muziek tot eigentijds, van groot symfonisch tot sprankelend klassiek. Duncan Ward: ‘We hadden een klik vanaf de eerste ontmoeting. Wat een mogelijkheden heeft philharmonie zuidnederland! Mijn voorganger Dmitri Liss heeft geweldig werk verricht als het gaat om ensemblespel en klankcultuur. Daarbij heeft dit orkest met Mario Brunello een enorm gevoel voor speelstijl van oude muziek ontwikkeld. Zo’n opwindende combinatie! Beide richtingen gaan wij nu nog verder uitdiepen.’

Concertprogramma’s van groots symfonisch tot sprankelend klassiek en meer
Duncan Ward laat met zijn inauguratieconcert meteen zien waar hij voor staat: Chaos uit Haydns Die Schöpfung wordt gevolgd door de wereldpremière van Willem Jeths’ Ritratto Symphonic Suite, het jazzy Pianoconcert in G van Ravel met solist Cedric Tiberghein en het grootse Concert voor Orkest van Béla Bartók, een van Wards favoriete componisten. Duncan Ward dirigeert later in het seizoen onder meer Brahms’ Derde symfonie, Stravinsky’s complete ballet De Vuurvogel, Rameau’s Suite uit Les Indes Galantes, Elgars Enigma Variaties en zijn eigen orkestwerk Fumes. Verder klinkt onder zijn leiding o.m. muziek van vrouwelijke componisten Lili Boulanger en Missy Mazzoli, de Nederlandse première van Hämeenniemi’s Yaadum Uuree met zangeres Bombay Jayashri uit India en Dvoráks geliefde Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Het concertprogramma van seizoen 21-22 is een fraaie afspiegeling van waar philharmonie zuidnederland in gelooft. Zoals artistiek programmeur Jos Roeden zei: ‘Die diversiteit, die relevantie, die verhalende kracht van muziek. Hoe mooi is het om daarmee mensen in vervoering te brengen en hun leven te verrijken!’

Gastdirigenten en solisten
Tal van internationale solisten en gastdirigenten passeren de revue. Allereerst natuurlijk cellist en dirigent Mario Brunello die als bekleder van de Haydn Chair het orkest weer meeneemt in programma’s rond de Weense klassieken. Naast nieuwkomers als Valentin Uryupin die Beethovens Pastorale dirigeert en cellist Nicolas Altstaedt die dit seizoen soleert én dirigeert, zien we vertrouwde namen als Claus Peter Flor, Jun Märkl en Ed Spanjaard terug op de bok. Onder de solisten klinkende namen als pianisten Ronald Brautigam, Hannes Minnaar en Dennis Kozhukhin die tijdens de aan César Franck gewijde Componistendag in Maastricht diens Variations Symphoniques voor piano & orkest zal spelen. Topviolisten als Simone Lamsma (Tsjaikovski), Liza Ferschtman (Mozart), Alena Baeva (Schumann) en wereldklasse violist Augustin Hadelich (in de wereldpremière van het Vioolconcert van Dennehy). Verder maken jazzy pianist Stefano Bollani uit Italië en de Spaanse meestergitarist Juan Manuel Canizares hun opwachting.   

foto Hugo Thomassen

Duncan Ward, nieuwe chef-dirigent
Met Duncan Ward (Kent Engeland, 1989) heeft philharmonie zuidnederland één van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie in huis. Ward was student aan de Academie van de Berliner Philharmoniker en assistent en protegé van Sir Simon Rattle. Hij stond voor orkesten als Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, Londen Symphony Orchestra, Vienna Radio Symphony en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In januari 2020 werd Duncan Ward door het Festival d’Aix-en-Provence benoemd tot Artistiek Leider van de Mediterranean Youth Orchestra, een functie die hij tot 2023 bekleedt.

Duncan Ward koestert een warm enthousiasme voor een zeer breed repertoire. Met evenveel kennis en liefde dirigeert hij oude meesters, groots symfonisch repertoire en hedendaagse muziek. Intendant Stefan Rosu en artistiek programmeur Jos Roeden zijn heel verheugd dat zij Duncan Ward kunnen verwelkomen in het artistieke team van philharmonie zuidnederland.

Veilig concertbezoek 
De philharmonie zuidnederland verwacht een ‘terug naar normaal’ vanaf september 2021. Alle geplande concertprogramma’s hebben daarom de gebruikelijke duur, en een pauze. Natuurlijk gaat veiligheid voor publiek en orkestleden boven alles. In samenwerking met de theaters en concertzalen draagt het orkest daarvoor de uiterste zorg. En daarbij houden wij ons vanzelfsprekend aan de op dat moment geldende regelgeving van de overheid en passen wij onze concerten daarop aan.
Omdat de theaters zich op verschillende wijze hebben voorbereid op de te verwachten situatie vanaf september, hebben we de manier van bestellen van onze serieconcerten met elk theater apart afgestemd en uitgewerkt.

Nieuwe brochure
Vanwege de verschillen per theater hebben we wat de seizoensbrochure betreft gekozen voor een andere opzet dan voorgaande jaren. We sturen onze bezoekers nu een losse Concertagenda met al onze concertprogramma’s (in alle speelsteden) in combinatie met een per speelstad verschillende Seriebrochure. In deze Seriebrochures vindt de bezoeker alle serieabonnementen en een uitleg hoe deze in het betreffende theater in die stad te bestellen zijn.
Ons kernpubliek bestelt graag voor een geheel seizoen vooruit en we hopen dat men dit ook voor het komende seizoen weer zal doen.

Andere orkestactiviteiten
De philharmonie zuidnederland zal op een later moment alle andere educatieve, innovatieve en internationale activiteiten toelichten. Alsook de bijzondere activiteiten waarmee het orkest zich nadrukkelijk verbindt met de regio Zuid-Nederland, zoals bijvoorbeeld het Liberation Concert, Cultura Nova, Bosch Requiem, November Music, diverse samenwerkingen als met Toneelgroep Maastricht en de carnavals- en vastelaovendconcerten.