‘VELVET ARMOUR’ , Vijfde soloalbum van Ton Scherpenzeel

OVER DE ARTIEST:
Ton Scherpenzeel is vooral bekend als leider/componist/toetsenist van de internationaal bekende, Nederlandse progrockband Kayak.
Al 48 jaar, maar dat is zeker niet zijn enige muzikale output.
Hij speelde en maakte platen o.a. met het legendarische Britse ‘Camel’ en de Nederlandse ‘Earth and Fire’.
Ton is tevens een bekend theatercomponist en -muzikant, en produceerde onder meer albums van de Nederlandse iconische folkband Flairck. Hij is al sinds 1984 pianist bij, en componist voor Youp van
’t Hek.

OVER HET ALBUM:
VELVET ARMOUR, het vijfde soloalbum van Ton Scherpenzeel, is de opvolger van 'The Lion's Dream' (2013) en wordt uitgebracht door ‘Friendly Folk Records’.
Bij beluistering van dit achttien nummers tellende album zal de luisteraar zich regelmatig terug in de tijd wanen, ergens tussen de middeleeuwen en de renaissance. Fans van de progressieve rockband Kayak zullen track tien, 'My Heart Never Changed', herkennen aangezien Ton Scherpenzeel dit nummer oorspronkelijk uitbracht op het Kayakalbum ‘Royal Bed Bouncer’ uit 1975.
Met een perfecte mix van barokke folk en progressieve rockballads biedt het album voor elk wat wils.

“Mijn muzikale hart is stevig geworteld in folk, renaissance, barok en natuurlijk progrock”, zegt Ton. “Hoewel de folky en klassieke elementen altijd aanwezig zijn geweest in de muziek van Kayak, zou ik een project als dit niet kunnen doen met de band. 'The Lion's Dream' en 'Velvet Armour' zijn bijna onafscheidelijk van mij als persoon. Dat is ook de reden waarom ik heb besloten om de zang zelf te doen. Ik zie mezelf niet echt als zanger, maar mijn stem weerspiegelt mijn muziek in zijn puurste vorm. Dichter bij mij dan dit kun je haast niet komen. Mijn muziek kan misschien het beste worden omschreven als een oude ziel in een nieuw tijdperk. Ik ben ook geen purist als het gaat om het gebruik van bepaalde instrumenten - ze hadden immers ook geen vleugel in de jaren 1500, maar als
het goed klinkt, zal ik het gebruiken. Maar vaker wél dan niet is het viool, fluit, klavecimbel of luit, of
(barok)gitaar omdat ze de muziek die uitgesproken, tijdloze sfeer geven.”

Releasedatum van ‘Velvet Armour’ is 15 Oktober 2021.
Pre-order is mogelijk vanaf vandaag via: www.tonscherpenzeel.bandcamp.com

En bij deze alvast een ‘sneak preview’: 'My Heart Never Changed':
https://tonscherpenzeel.bandcamp.com/video