Recensie Mart Hillen, een éénmans orkestMart Hillen raakt in zijn tienerjaren geïnspireerd door de legendarische jazz gitarist Tommy Emmanuel. Vooral zijn Fingerstyle techniek maakt op de jonge Hillen erg veel indruk. Hillen wint in 2018 de Rabo on Stage prijs in Zutphen en wordt zelfs uitgeroepen tot ambassadeur van de gitaar.

Mart & Movies is de tweede reeks voorstellingen van deze jonge zeer getalenteerde muzikant. De opening begint al lekker met de Pink Panther. Een melodie die zich meteen in je hoofd vast zet.  Deze oorwurm blijft zitten tenzij er iets over heen komt wat dit nummer meteen uitwist. Dat komt er ook en meer dan ik verwacht.
 
Hillen geeft bij het tweede nummer een uitleg over zijn favoriete manier van gitaarspelen. Dat is uiteraard Fingerstyle. Hier mee wordt bedoelt dat je op één gitaar (in dit geval een Maton) naast de melodie ook de baslijn en de percussie speelt. Met Mission Impossible wordt deze techniek muzikaal en visueel uitgelegd. Dat visuele gedeelte was wel erg fijn, want tijdens het verdere verloop van de voorstelling is deze techniek nauwelijks nog met je ogen te volgen. Zelfs deze uitleg is volgens mij geïnspireerd door Tommy Emmanuel.

De keuze van soundtracks is zeer uitgebreid en afwisselend zonder dat er enige samenhang in te vinden is. De enige overeenkomst is; het zijn stuk voor stuk zeer herkenbare melodieën. Alle genres komen voorbij. Hillen vertelt voor ieder nummer een korte anekdote waarom hij voor dit nummer gekozen heeft. Daarnaast komen er, regelmatig, ook nog wat wetenswaardigheden over de desbetreffende film op tafel. Dit alles op een manier of je met goede vrienden rond het kampvuur zit en één van je vrienden vol met deze verhalen zit. Wijntje erbij en genieten van heerlijke muziek.

De bekende gitaar versus banjo melodie uit Deliverance maakt grote indruk op mij. Hillen weet de toon en intensiteit  van dit nummer op weergaloze wijze te vertolken op slechts één instrument.  Zijn speeltechniek is zo perfect en soms is het moeilijk te geloven dat ik slechts naar één gitaar aan het luisteren ben. Zijn vinger coördinatie is tijdens het spelen van een subliem hoog niveau. De Matson gitaar wordt een paar keer omgewisseld voor een exemplaar van Carbon. Het verschil in klankkleur is duidelijk te horen en ook hier wordt op aangename wijze uitleg gegeven over het instrument.  De twee andere gitaren op het podium staan er enkel en alleen voor reserve, maar ik vind het ook wel een mooie opvulling voor het decor.

De interactie met het publiek is leuk, hoewel er vanavond hoofdzakelijk uit één hoek op- en aanmerkingen te horen zijn.  Er zit duidelijk een grote Hillen fan in de zaal. Als Mart Hillen aankondigt dat het laatste nummer er al weer aankomt, voel ik enige teleurstelling in mij opkomen. Is de avond zo snel voorbij gegaan?

Mart & Movies is een zeer aangename voorstelling voor de gitaar-, film- en muziekliefhebber.

Klik hier voor de speellijst

Klik hier voor een TEDx video met Tommy Emmanuel

Gezien op 29-10-2021 in het ouder Raadhuis in Hoofddorp


Recensie Mart Hillen een éénmans orkest