Door Edwin Hinrich / Foto’s Andy Doornhein

In 1967 brachten de Beatles het iconische album “ The Magical Mystery Tour” uit. Het album stond vol met klassiekers o.a. “Penny Lane”, “Strawberry fields” en “All you need is love”. Nu 48 jaar later wordt het album door The Analoques live uitgevoerd in het theater.

Een waar kunststuk. Waarom? Omdat de Beatles zelf dit album nooit live hebben durven spelen. Het muziekstuk is te complex en de arrangementen zijn te groot voor een band van 4 man. Bart van Poppel, Fred Gehring, Jac Bico, Jan van de Meij en Diederik Nomden durven dit wel aan en trappen hun theatertour af op vrijdagavond 23 oktober in de Goudse schouwburg omlijst door een achttal strijkers en blazers.

The Analoques is meer dan een tributeband. Ze creëren op onnavolgbare wijze de originele Beatlessound door gebruik te maken van dezelfde instrumenten die de “Fab Four” gebruikten tijdens de opnames van dit album in de legendarische Abbey Road Studio’s. Als je je ogen tijdens het concert sluit waan je je in The Cavern Club in Liverpool “back in the sixties” waar de Beatles hun zegetocht over de aardbol zijn begonnen. Zo dicht komen de vocals en de koortjes bij het origineel. Het imiteren van de Beatles is over het algemeen niet bijzonder, maar in het creëren van de echte Beatlessound zijn The Analoques heer en meester.

Voor de pauze wordt “The Magical Mystery Tour” integraal op indrukwekkende wijze ten gehore gebracht door deze vijf multi-instrumentalisten. Kwalitatief zeer hoge uitvoeringen van onder andere “Penny Lane” “I am the walrus” en “Strawberry fields” spetteren de zaal in. Ze wisselen tussen de songs razendsnel minimaal vijfentwintig keer van instrumenten om elk nummer zo Beatles getrouw te laten klinken en daar zijn The Analoques volledig in geslaagd.”

In het tweede gedeelte van de avond werd een uitstapje gemaakt naar “The White Album”(1968) met een fabeltastische uitvoering van George Harrison’s “While my guitar gently weeps”. Een zeer indrukwekkende gitaarsolo van Jac Bico is hiervan het gevolg. Met de uitvoering van “Lucy in the Sky” komen The Analoques griezelig dicht bij het origineel, mede door het aanstekelijke gitaarspel van Jan van der Meij en door het gebruik van een authentiek Lowery orgel. Dit orgel, op dit nummer ooit gebruikt door John Lennon, is onlangs gevonden op een boerderij in het noorden van Verenigde Staten en in Nederland volledig gerestaureerd.

Als ook nog de “all time” Beatle hits “Can’t buy me love” en “Twist and shout “ op het enthousiaste publiek wordt afgevuurd gaat het dak eraf en komt er spetterend eind aan deze “Trip down memory lane”. Zoals een van de grootste muziekjournalisten van Nederland Leo Blokhuis vorig jaar al twitterde: - Goeie Help- The Analoques spelen The Beatles – onwaarschijnlijk goed.- en daar hoef ik hier niets meer aan toe te voegen.

Voor hier tickets en de tourlijst klik .

{besps}The_Analogues_2015{/besps}