In de reeks VriendenLoterij Zomerconcerten zijn we vanavond bij ‘A Tribute to John Williams’.
Deze reeks voorstellingen en concerten zijn tijdens de zomermaanden juli en augustus te bezoeken in het Concertgebouw in Amsterdam.

John Williams is wel één van de bekendste Amerikaanse componisten van filmmuziek. Jaws,  Idiana Jones, Hook, Star Wars en natuurlijk E.T. Wie kent de, Theme muziek, van deze films niet.
Williams wist als geen ander om de intensiteit van de film op weergaloze wijze te vertalen naar muziek.
Ondanks zijn hoge leeftijd (93)  componeert hij nog steeds en heeft hij zojuist de laatste hand gelegd aan waarschijnlijk de laatste Indiana Jones film.

Het “Staatsorchester Rheinische Philharmonie” onder leiding van dirigent Garry Walker vult het hele Concertgebouw met het geluid van de mooiste film thema’s. Voor een niet zo’n grote filmkenner als ik,  zijn niet alle films even herkenbaar. Gelukkig worden de verschillende muzikale blokjes voorzien van korte, krachtige en vaak ook grappige wetenswaardigheden, verteld door Harry Piekema.

Film muziek klinkt in de bioscoop al waanzinnig mooi. Maar live gespeeld in het Concertgebouw is deze muziek een ultieme belevenis. Daarnaast kunnen de bezoekers van het Museumplein deze avond ook gratis meegenieten, want het concert is via een groot scherm op het plein ook te bekijken. Lekker in het zonnetje zittend op het gras. Waar veel gebruik van is gemaakt.

Het bijzondere van film muziek vind ik, dat, al heb je de film maar één keer gezien, bij de eerste klanken je eigenlijk al weet uit welk film het is. Van sommige films is het thema zo bekend dat je die zelfs herkend als je de film niet eens gezien hebt. Zoals bij de aftrap van het eerste nummer “Main Theme” uit Star Wars.

Vanavond komt de één na de andere bekende melodie langs. Maar voor mij ook totaal onbekende muziekstukken. Far and Away, Angela’s Ashes, The Patriot en Memories of a Geisha, zijn voor mij total onbekende films. Het bijzondere van filmmuziek is dat zelfs zonder beelden je toch een indruk krijgt van de scène of de film waar de muziek voor geschreven is.  Soms is de muziek zo dragend dat de regisseur zelfs een scène aanpast aan de compositie van de muziek. Dit is onder andere gebeurt bij “Flying Theme” uit E.T. the Extra-Terrestrial. Zelfs zonder de beelden voelt iedereen meteen de emotie die bij deze scène hoort. Niet veel mensen kunnen dan hun tranen tegen houden, zo ook nu.

Voordat we er erg in hebben kondigt Piekema de laatste film al weer aan. Onder druk van een daverend staande ovatie, die werkelijk maar niet lijkt te stoppen, krijgen we niet onze verwachte toegift. Ten tijde van de pauze hoorde ik van iedereen toch een beetje dat ze hoopten dat het bekende, zeer indrukwekkende thema muziek uit Schindler’s List als toegift zou worden gespeeld.
Helaas van deze muziek mag ik vanavond niet gaan genieten. We knallen deze avond uit met de spannende klanken van een haai die met gespreide bek richting het wateroppervlakte snelt.

Misschien maar beter ook, zo wordt deze mooie muzikale avond spannend afgesloten.

Met deze serie VriendenLoterij Zomerconcerten laat het Concertgebouw zien hoe toegankelijk dit prachtige theater is. Dat iedereen hier welkom is om te kunnen genieten van een zeer aantrekkelijk en gevarieerd programma. Ik hoop echt van harte dat deze traditie nu in ere wordt hersteld en blijvend is.