I'm a Soulman - Celebrating Otis!

Afgelopen seizoen trok I’m a Soulman volle zalen. In deze muziektheatervoorstelling staat het fameuze platenlabel STAX centraal en wordt een tijdsbeeld geschetst middels muziek, film en spoken word. I’m a Soulman laat hits als “Dock of the Bay” en “Knock on Wood” herleven maar vertelt ook het verhaal van een generatie jongeren die zoekt naar een eigen stem, tegen een achtergrond van rassenscheiding in een land dat in de jaren zestig in een diepe crisis verkeert. Vanaf medio oktober trekt het gezelschap, met zanger Steffen Morrison en dit keer actrice/zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld, opnieuw langs de theaters.

Op zondag 10 december is een speciale I’m a Soulman-editie in Paradiso, onder de naam 'Celebrating Otis!'. Die dag is het precies vijftig jaar geleden dat Otis Redding, de grote ster van STAX, op 26-jarige leeftijd op tragische wijze om het leven kwam.

I’M A SOULMAN vertelt het opmerkelijke verhaal van een blanke broer en zus, Jim en Estelle Steward, die in 1958 een studio beginnen in een zwarte wijk in Memphis. Ondertussen staat Amerika in brand. De studio wordt wereldberoemd en vormt het hart van het legendarische platenlabel STAX dat de eerdergenoemde hits produceert. Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en boegbeeld Otis Redding groeien in korte tijd uit tot grote wereldsterren ondanks of misschien wel juist dankzij de explosieve sfeer die er op dat moment in Amerika heerst.

Het revolutionaire gedicht I AM - SOMEBODY van William Holmes Borders, dat echt bekendheid kreeg door dominee Jesse Jackson, zou het hoogtepunt worden van het legendarische Watt-Stax festival in 1973, ook wel The black Woodstock genoemd. ’I am – somebody’ parafraseert in feite Isaac Hayes’ uitspraak ‘I am a Soulman’ waarmee hij bedoelde dat een Soulman niet per se zwart hoeft te zijn, uit een achterstandswijk hoeft te komen of de blues moet kunnen zingen. Soulman staat voor oprechte passie, saamhorigheid en lef. Thema’s die in iedere tijd weer naar hun vorm lijken te zoeken.

Het is opmerkelijk dat de spanningen rondom het ideaal van de Stax Family nog altijd actueel zijn. I’m a Soulman wordt gedragen door een gemengde cast met roots in Suriname, Indonesië, Trinidad & Tobago en Marokko. De voorstelling pleit voor saamhorigheid. Precies dat was de kracht van Stax.

CAST
Manoushka Zeegelaar Breeveld, zang/spel
Steffen Morrison, zang
Wiboud Burkens, keyboards/musical director
Rory Ronde, gitaar
Andert Tijsma, basgitaar
Cyril Directie, drums
Michael Varekamp, trompet
Yoran Aarssen, saxofoon
Job Geheniau, VJ

www.soulmantheater.nl