Shirma Rouse, our Queen of SoulOp 25 maart 2017 werd Aretha Franklin 75 jaar. Dat vond Shirma Rouse een mooie aanleiding om de theatervoorstelling ‘The Queen of Soul Celebration Tour’ zelf te produceren en op de planken te brengen. En om Franklin’s leven en muziek te vieren.


Het is zondagavond 8 oktober. Er heerst drukte in de straten van Amsterdam en rondom het Rembrandtplein. Naast de Amstel is ‘De Kleine Komedie’ van een afstand al te zien. Er vormt zich een rij om binnen te komen en ook in de foyer is het een drukte van jewelste. De première van ‘Aretha Franklin “The Queen of Soul” Celebration Tour’ door Shirma Rouse vindt vanavond plaats. De zaal is helemaal gevuld en er hangt een fijne, gemoedelijke sfeer. Vanavond worden we meegenomen in het leven van de vrouw, moeder en mens achter die bekende soulstem. We krijgen meer inzicht in haar leven door de jaren heen, door de afwisseling van verhalen en bijpassende nummers. Daardoor is niet alleen de opzet van de show afwisselend, maar ook het genre. Het is een avond vol jazz, gospel en soul. 

Rouse staat bekend om haar flinke uithalen en vocale klasse. En ook in deze theatershow is dat niet anders. Juist bij het repertoire van Franklin kan ze helemaal losgaan. Weinig ingetogen liedjes, maar vooral uitbundig en extravagant. Met name de tweede akte is een feest der herkenning en de grootste hits, als ‘Think’, ‘Respect’, ‘Natural Woman’, ‘Satisfaction’ en ‘Bridge Over Troubled Water’ mogen daarbij niet ontbreken. Met ondersteuning van drie backing vocals en een liveband wordt alles prachtig tot uitvoering gebracht.

De vele mannen die bepalend zijn geweest in het leven van Franklin en de basis leggen voor de verhalen in de show, worden fantastisch vertolkt door Brandon Delagraentiss. Vanaf het eerste moment dat hij op het podium staat, heeft hij de lachers op zijn hand en zit de sfeer er goed in. Zijn humor en enthousiasme zijn aanstekelijk, het publiek doet mee en de goede toon is meteen gezet, zonder dat er nog maar een noot gezongen is. Delagraentiss is degene die ons gedurende de hele show meeneemt in het verhaal van Franklin. Hierdoor is de show naast amusement ook nog leerzaam. De verhalen worden veelal in het Engels gesproken, omdat zowel Rouse en Delagraentiss echt in hun rol zitten.

Het allerlaatste nummer, één van de hoogtepunten van de show, laat echter te lang op zich wachten. De stemming zit er goed in, maar je merkt in de zaal dat de toegift te uitgebreid is en dat de aandacht van het publiek daardoor afzwakt en mensen op verschillende momenten denken dat de voorstelling al afgelopen is. Dit komt wel meteen weer goed nadat Rouse op het podium verschijnt.

‘The Queen of Soul Celebration Tour’ is een mooie ode aan Franklin. Haar muziek voelt natuurlijk voor Rouse en dat is duidelijk zichtbaar. Ze heeft de nummers eigen gemaakt, de manier waarop ze op het podium staat, de interactie met het publiek en ze is bovenal overtuigend. Verder laat ze zien dat ze over een flinke dosis humor beschikt, die regelmatig voor hilarische momenten zorgt. Ze heeft haar ziel en zaligheid in deze nieuwe voorstelling gelegd. En is daarmee ook de perfecte persoon voor deze rol.

Cast:
Shirma Rouse – idee, tekst, leadzang
Jan Hein Sloesen – regie
David Tobin – script
Abigail Martina, Raquel Brown, Roza Lozica – koorzang
Quincy Adolphin – toetsen en muzikaal leider
Simone Cesarini – gitaar
Quincell Adolphin – bas
Gregory Pantophlet – drums
Brandon Delagraentiss – acteur en zang

De theatershow is nog tot en met mei 2018 door het hele land te zien.
Voor meer informatie en de gehele speellijst, kijk dan op www.gvproductions.nl  en op www.shirmarouse.com .