Nieuw album en tour voor Ntjam Rosie

Na het succesvolle album The One (2015) en haar persoonlijke geluk in de vorm van de geboorte van dochtertje Lizz, blikte Ntjam Rosie onwillekeurig terug op haar carrière. Blij met wat ze heeft bereikt, maar ook constateerde ze behoefte aan verandering; en dus brak Rosie met haar creatieve comfortzone. Het nieuwe album ‘Breaking Cycles’, waarvoor ze zich liet inspireren door onder meer Janet Jackson, Letta Mbulu en Kelela, is vanaf 24 november digitaal verkrijgbaar via alle gebruikelijke kanalen. De cd is exclusief verkrijgbaar bij Rosie’s eerste eigen theaterproductie ‘Breaking Beats’: een multidisciplinaire voorstelling met muziek, dans en video art, met haar persoonlijke verhaal als leidraad. Deze gaat op 16 december in première in LantarenVenster in Rotterdam.

BREAKING CYCLES
Rosie had behoefte aan verandering, ze wilde zichzelf uitdagen, een nieuw artistiek level nastreven. En dus verliet ze vertrouwde creatieve paden en dwong ze zichzelf tot een andere manier van songwriting. De nummers op ‘Breaking Cycles’ bevatten nog steeds de herkenbare Ntjam Rosie ingrediënten, maar zijn dit keer geschreven vanuit de groove. Hierbij liet ze zich inspireren door de jaren ‘90 r&b (Janet Jackson, Erykah Badu, Aaliyah), de jaren ’80 soul van de Zuid-Afrikaanse Letta Mbulu en ook door de sound van hedendaagse alternative r&b (Kelela, Nao, Daniel Ceasar).
Rosie wil met haar muziek prikkelen: “Ik hoop dat mijn liedjes mensen moed en inspiratie geven. Je kan alles overwinnen, elke moeilijke situatie doorbreken. Maar vergeet niet, soms moet je er wel keihard voor werken (‘Put in the work’). Stel jezelf doelen, maar geniet van de reis. Als je je dat vergeet, betekent een doorbraak (‘Breakthrough’) niets.”
Het album is geproduceerd door Vincent Helbers (Flowriders). Alle songs zijn door Rosie en Helbers geschreven. Voor de drums tekende Richard Spaven (José James, 4Hero, Flying Lotus). Op bas wist ze de Londense Robin Mullarkey te strikken (Jacob Collier, Laura Mvula). Bart Wirtz en Teus Nobel verzorgden de blazerspartijen.

NTJAM ROSIE
‘Breaking Cycles’ is het vijfde studioalbum van de in Kameroen geboren Ntjam Rosie (1983) en de opvolger van ‘The One’ (2015), dat louter lovende kritieken mocht ontvangen. In maart van dit jaar verscheen tussendoor de EP ‘Never Give Up’.

Rosie speelde in clubs, theaters, op festivals (waaronder het North Sea Jazz Festival) en gaf shows in onder meer China, Suriname, Zwitserland en Engeland.
Het afgelopen jaar toerde Rosie door ons land met ‘Homelands’, een theaterproductie met Artvark Saxophone Quartet, en met ‘We hadden liefde, we hadden wapens’, met onder meer collega Huub van der Lubbe. In december 2017 gaat haar eerste eigen theaterproductie ‘Breaking Beats’ van start, een multidisciplinaire voorstelling met haar persoonlijke verhaal als leidraad.

https://www.youtube.com/watch?v=Sn00M2pREsk