'Forever Amy' - Een muzikale herinnering aan Amy Winehouse


Amy Winehouse (1983 - 2011) was een Britse jazz- en soulzangeres en één van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen decennia. Ze stond bekend om haar fenomenale, authentieke en rauwe stemgeluid met een warme, donkere ondertoon. En haar uiterlijk dat bestond uit een zwart suikerspin-kapsel, dikke eyeliner, tatoeages, korte jurkjes en hoge hakken. Ze werd in Engeland bekend met haar album ‘Frank’, de rest van de wereld leerde haar vooral kennen door het album ‘Back to Black’ met daarop de hitsingles ‘Rehab’ en het gelijknamige ‘Back to Black’. Ze was de eerste Britse die vijf Grammy Awards won. Er volgde zelfs een zesde, maar pas ná haar dood. Winehouse kwam veel in het nieuws door haar drank- en drugsgebruik. Dat haar uiteindelijk niet alleen één van de meest talentvolle zangeressen maakte, maar ook één van de meest spraakmakende van haar tijd. Winehouse overleed op 23 juli 2011 aan de gevolgen van een alcoholvergifting. Tot op de dag van vandaag is haar muziek nog steeds populair.

Amy's band
Deze maand toert de originele band van Amy Winehouse in Nederland en België met de show ‘Forever Amy’. Musical director en bassist Dale Davis, keyboardspeler James Halawell, gitarist Hawi Gondwe, trompettist Ben Edwards, drummer Stewart Anning en saxofonist Dave Tempel. Ze worden bijgestaan door leadzangeres Alba Plano. Op woensdagavond 25 oktober staan ze in De Maaspoort te Venlo. ‘Forever Amy’ is een mooi eerbetoon aan de muziek en het leven van Winehouse. De band wil haar muzikale nalatenschap levend houden. En dat zij dat als de beste kunnen wordt vanavond wel bewezen. Het zijn stuk voor stuk topmusici die vaak al jaren met Winehouse samenwerkten, samen de wereldtop bereikten, maar haar persoonlijk ook door en door kenden.

Alba Plano 
Een tijd na het overlijden van Winehouse werd er voorzichtig gedacht over het voortzetten van de herinnering aan haar door haar muziek te blijven spelen. Maar nog niet op dat moment, daar waren ze nog niet klaar voor. Totdat Alba Plano twee jaar geleden op hun pad kwam. De band was op zoek naar een zangeres, maar ze wilden vooral geen kopie van Winehouse. Winehouse was een grote inspiratiebron voor de muzikale carrière van de Siciliaanse zangeres. Ze laat je de muziek van Winehouse herbeleven, zonder zichzelf daarin te verliezen. Ze is geen look-a-like, het is geen imitatie. Haar vocale kwaliteiten, haar stijl en presentatie op het podium doen je echter zeker wel denken aan Winehouse. Maar er is bewust gekozen om niet meteen die associatie te leggen. Qua uiterlijk is de enige overeenkomst tussen Plano en Winehouse het zwarte, lange haar. Tijdens de tournee vorig jaar werd er wel gekozen voor gelijke uiterlijke kenmerken (het kapsel, de kleding en make-up), maar dit voelde voor de band niet prettig.

Het publiek reageert enthousiast wanneer Plano het podium betreedt en ze zitten zichtbaar te genieten, maar de eerste nummers zijn voornamelijk ingetogen. Wanneer het publiek gevraagd wordt om mee te zingen bij het nummer ‘Cupid’ gaan ze los. De band wordt tijdens dit nummer voorgesteld en iedereen krijgt daarbij zijn eigen moment om een solo te doen. Er is tijdens de show verder weinig ruimte voor improvisatie bij de band, alles lijkt strak geregisseerd. Bij ‘Cupid’ laten ze even alles gaan. Maar hier eindigt ook meteen de eerste set. De tweede set daarentegen is heel sterk en komt meteen goed op gang door alle hits die ze ten gehore brengen. Onder andere ‘Losing Game’, ‘Rehab’, ‘Back to Black’ and ‘I’m No Good’ komen voorbij. Onder luid applaus en ‘We want more’ geschreeuw van het publiek keren de band en Plano terug, met als toegift ‘Valerie’. Naarmate de show vordert, wordt het tempo opgevoerd en dat pakt zeer positief uit.

Voor Winehouse was het zingen van de juiste noten op het juiste moment niet het allerbelangrijkste, dat was haar gevoel, oprechtheid en echtheid. Dat zijn de belangrijke aspecten geweest voor het publiek om zich aangetrokken te voelen tot haar muziek. Ze was ‘the real deal’. Plano staat op haar eigen manier op het podium en dat doet ze erg goed. Ze oogt ontspannen en rustig. Ze raakt alle noten en zingt de liedjes vooral netjes. Op momenten mist het spontane, maar gedurende de show wordt ze steeds losser. Ze is de juiste persoon met een soortgelijk geluid als Winehouse. Ze doet het heel respectvol, heel natuurlijk. Een bijzonder moment in de show is dat ze haar schoenen uit doet en op de rand van het podium gaat zitten om met het publiek te zingen. Heel intiem.

Plano is het stralende middelpunt op het podium. Ze is helemaal in haar element. Er wordt een intieme en huiselijke sfeer gecreëerd door de band om haar heen te plaatsen, met tapijten op de vloer en een sfeervolle schemerlamp op de achtergrond. De muzikanten hebben naast ‘Forever Amy’ ook andere projecten lopen, waardoor de bezetting van de band wisselt. Jim Hunt (saxofonist en fluitist), Dominic Glover (trompettist) en Nathan Allen (drummer) waren er vanavond niet bij. Het slotconcert van deze tournee vindt plaatst op 15 december in Londen. Als alle drukke agenda’s het toelaten willen ze proberen om de hele band dan compleet te krijgen voor die avond.

Videobeelden
De gehele show wordt ondersteund door videobeelden, die zorgen door de wisselende beelden voor een mooie en sfeervolle achtergrond. Tijdens de intro is Camden Town te zien, de wijk in Londen waar Winehouse opgroeide. Het is een goede start, het zorgt meteen voor een juiste beleving. Ook geven korte interviews met de muzikanten ons een impressie van hun samenwerking met Winehouse. Dat zorgt voor een mooie toevoeging aan en prettige afwisseling van de show, die verder voornamelijk bestaat uit liedjes zonder al te veel gesproken teksten tussendoor. Meer verhalen van de bandleden waren dan ook zeker welkom geweest. De lichtshow maakt het plaatje compleet. De licht- en geluidsman zijn eveneens mee op tour. Ze zijn al op tijd aanwezig in de theaters of poppodia, omdat iedere zaal anders is en alles goed afgestemd moet worden.

‘Forever Amy’ staat garant voor een bijzondere avond, met muzikanten die zoveel passie en liefde voor hun werk, voor Winehouse en haar muziek hebben dat niemand deze muzikale ode beter had kunnen doen. De vocale capaciteiten van Plano zijn zeer sterk, met veel respect voor Winehouse, maar die ook haar eigen ding doet op het podium. Ze maakt indruk. ‘Forever Amy’ geeft je de kans om de muziek van Winehouse live te herbeleven. Er zijn op dit moment nog geen definitieve toekomstplannen in verband met alle eigen projecten, maar dat ze volgend jaar weer op tour zullen gaan wordt niet uitgesloten. Ze willen haar muziek in ere houden. En vinden het fijn om de muziek als band samen te kunnen blijven spelen.

‘Forever Amy’ is nog even te zien in Nederland en wel in, Uden, Sneek en Zoetermeer. Daarna vervolgen ze hun tournee in het Verenigd Koninkrijk.
Kijk voor meer info en de data op www.peterboonemusicproductions.nl  of www.foreveramylive.com .